** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

Unikt gatuporträtt på August StrindbergEn ny, tidigare okänd, bild på August Strindberg har dykt upp. Ett fotografi som närmast skulle kunna kallas ”gatufotografi” och som känns lite annorlunda än den tidens typiska fotografi. Bilden är unik i flera avseenden.

Vem som tog den är obekant, och ändå inte….

Vi vet att August Strindberg själv gillade fotografi och att han tog en hel del bilder själv, både av sig själv, sina närmaste och av omvärlden.

Men fotografikonsten var relativt ung på Augusts tid och de bilder som hittills är kända och bär August Strindbergs signatur, finns samlade bl a på  Strindbergmuseet i Stockholm. De tillhör historien och är viktiga pusselbitar i August Strindbergs konstnärsskap.

Men just den här gatubilden på August tillhör inte historien.

Den tillhör samtiden och framtiden.

Den är skapad för några dagar sedan av en AI-generator i England via detaljerade skrivna instruktioner kopplade till en bilddatabas med mängder av fotografier.

Tanken svindlar när jag tänker vad AI-tekniken kommer att göra med vårt visuella medvetande i en framtid. Och vad det kan kan komma att betyda i propagandasyfte väcker, milt uttryckt, funderingar. Så bli inte förvånad om det en dag dyker upp en bild på Putin och Zelensky spelandes schack i all vänskaplighet. Eller varför inte en gruppbild från Auschwitz med leende, välnärda och glada ”arbetare”.

Bildens äkthet är milt sagt relativ idag och möjligheten till manipulationer till synes oändliga

Vad sedan gäller fotografisk upphovsrätt och copyright finns bara en sak att tillägga;

Glöm det….

Postat 2022-12-10 18:06 | Läst 1504 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera