Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

För nästan ett halvt århundrade sedan

Rotar i gamla negativ och hittar ett tunt neg från våren -72. Troligen underframkallad i Rodinal:

Minns att bilden togs med självutlösare en söndag efter påsk på Haga Nygata i Göteborg. Vi bodde i samma gamla rivningskåk, jag hade precis blivit hemskickad från militärtjänsten efter att ha totalvägrat, skaffat min första riktiga kamera och framtiden tycktes oändlig.
Killen till höger lärde mig hur man hängde av elmätaren så att den slutade snurra. Utedass fanns på gården och endast kallvatten i kranen. Hyran var 125 kronor i månaden. Duscha fick man göra när tillfälle gavs. Vi hängde ofta på fiket på Haga-huset eller på Mosters Cafe’ lite längre upp på gatan.
Bandet man lyssnade på hette Nynningen och sångaren kom från Köpmanholmen i Västernorrland. Han kallades för Totta.

Under påsken -72 hade jag rest till Nordirland med min nya svarta Nikon F, en 35:a och en limpa Tri-X. Det blev en omskakande resa. Inte minst när brittisk militärpolis stoppade mig och rev ut alla 19 Tri-X rullar som jag fotograferat under gatustriderna i framförallt Derry. Men dom glömde att öppna själva kameran. När jag kom hem till rivningskåken i Haga och soppade rullen, återigen i Rodinal, såg jag att den bara innehöll en exponering. En mager man som ser in i kameran.

Nu snart ett halvt århundrade senare kan jag tänka att det var en mycket enkel tid, analog men lycklig och att bilden från Derry fortfarande håller måttet.

Postat 2019-03-07 13:33 | Läst 1186 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fyra Fotografer ställer ut - Fyra Punkt Noll

Dax att ställa ut! För fjärde året i rad.

Nu flyttar vi från tidigare galleri på Södermalm till Gamla stan i Stockholm. Från ett litet galleri till ett (nästan) ännu mindre. Fast med ett större namn: KONSTHALLEN. Det ligger nedanför fötterna på Sankt Göran och draken och adressen är Köpmanbrinken 2.

Det är det ena nya. Det andra är att vi fyra, Alf Johansson, Krister Kleréus,  Göran Tonström och jag själv presenterar aldrig förr visade bilder.

Motivområdena spretar förstås beroende på våra olika personligheter. Men vi törs utlova att ni kommer att bli berörda av vad vi har att visa upp.

Den 22 mars är det vernissage med sedvanliga tillbehör. Eftersom galleriet är så litet hoppas vi att tillströmningen av folk sker med en viss uppdelning så att inte alla kommer klockan 16 när vi öppnar. Dock: ALLA är synnerligen välkomna att titta, diskutera, berömma (gärna), kritisera (om ni måste) eller bara gnugga axel med ett glas vin i näven och en salt pinne i mungipan.

Välkommen till KONSTHALLEN, Gamla Stan, den 22 mars mellan 16.00-20-00!

övriga tider:

23/3  - 24/3 12 - 16
25/3 - 27/3  14 - 18
28/3  14 - 16

Postat 2019-03-03 21:01 | Läst 723 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera