Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Vår semesterresa till Algarve 1982

Detta kommer att bli en ganska lång bloggpost, kanske inte vad gäller texten men det kommer att bli många bilder. När det gäller urvalet så har jag haft svårt att utesluta några bilder, för de fyller en funktion i berättelsen. Sedan kan man självklart diskutera bildkvallitén på vissa bilder. Men bakom varje bild finns en liten historia. När jag fyllde 50 år så fick jag en diaprojektor med filmduk och vad jag lärde mig då var att begränsa antalet bilder så att publiken inte somnade.  Därför så blir det inte fler bilder än så här.

 

Efter ett par besvärliga år med höga boenderäntor, jag tror vi betalade omkring 16-17 % i ränta på vårt bostadslån i SE-banken, beslöt vi oss ändå för att åka på en semesterresa någonstans. Vi började planera och valet föll på Algarvekusten i Portugal, och det var i mitten av juli 1982, exakt datum är svårt att minnas. Vi reste med Fritidsresor och bodde på en semesterort som heter Albufeira, och den hade inte hunnit exploaterats så mycket med turisthotell ännu, utan det fanns fortfarande mycket genuint kvar.

Det var ett ganska enkelt hotell, kanske tre stjärnor, och vårt rum hade vad man kallar begränsad havsutsikt , men vi hade å andra sidan en fin balkong där vi kunde äta frukost. Men vi var mycket glada och lyckliga att kunna åka hit, men om det var så smart att åka hit mitt i sommaren vet jag inte för det var ganska varmt men inte i vattnet så där kunnde man svalka av sig.

 Frukost på balkongen på hotellet i Albufeira. Nu kommer det att bli mycket bilder på Lena.

 

Som regel så åt vi vår lunch, som ofta bestod av vattenmelon och skinka, på stranden alldeles nedanför hotellet och solen gassade från en molnfri himmel.

När det blev för varmt, så släckte vi törsten med öl, här tillsammans med några glada och trevliga göteborgare på stranden.

 

Stranden är flera mil lång och vi fick tips om att vi kunde vandra och hitta en alldeles privat liten strand, vilket vi också gjorde. På förmiddagen kunde vi vandra efter sandstranden, men lite senare under eftermiddagen kom tidvattenfloden och fyllde stranden med vatten, och det kunde på vissa ställen vara ganska djupt, så vi fick ta en annan väg tillbaka och det blev att klättra upp på klipporna. Det blev ju en överaskning för oss.

Oj vilka vågor det är i Algarve, här ser man stranden som den såg ut på förmiddagen, några timmar senare så var den borta

 

Årets utvikningspojke på Algarve. Ja det var inte svårt att få färg på kroppen, det svåra var nog att unvika att bli bränd, och det tänkte jag inte på första dagen och på kvällen då sved det ordentligt. Men man lär sig med tiden att ta det försiktigt. 

Men strandlivet blev i bland lite enahanda så vi gjorde både egna utflykter och andra som resebyrån arrangerade.

Vi väntar på en taxi utanför hotellet som skall ta oss till Albufeira den gamla staden.

 

Här gjorde vi flera stadsbesök dels för att besöka någon bank för att fylla på reskassan eller också för att bara gå runt och se på folklivet i stan. Här blickar Lena ut över den gamla delen av Albufeira.

 

En annan dag besökte vi marknaden i Albufeira och där kunde man göra fynd.  1982 var Portugal ett av de länder i Europa som var billigast att semestra i, och det var 20 år innan eurons genomförande 2002 då hette valutan escudo, och man fick bra betalt för den svenska kronan.  Det mesta var billigt, så vi passade på att shoppa. Men även mat, resturangbesök vin, öl och starksprit samt taxiresor var billigt efter svenska förhållanden. 

 Fritidsresor hade likt andra reseföretag en utflyktslista där man kunde anmäla sig och det gjorde vi naturligtvis. Så en  dag följde vi med på en busstur till Sagres som är Europas västligaste utpost. Det var härifrån som de stora upptäktsfärderna gjordes med Henrik Sjöfararen som inspiratör, själv gjorde han inte några upptäcksfärder. Men Christofer Columbus som kanhända är den mest uppmärksammade med upptäckten av Amerika, men det fanns fler t.ex. Ferdinand Magellan som upptäckte Asien och Sydamerika.

På vägen mot Sagres stannade vi i Portimao en  stad på Algarvekusten som är ett viktigt centrum för Portugals fiskeindustri, och här stannade vi för rundvandring och guidning i staden, och för att äta lunch. Den lunchen blev en dyrbar historia för mig för jag bet av en framtand, så resten av semestern lyste det en stor glugg i överkäken på mig.

Här kan vi beskåda några av alla fiskebåtar som låg i Portimaos hamn. Det här motivet försökte jag att måla i akvarell. När jag gick i pension så köpte jag ett litet målarskrin med vattenfärger och i brist på motiv tog jag fotografier som förlagor.

Så här ser min akvarell ut med med fiskebåtarna i  Portimao.

Här poserar Lena framför ett kakelmonument i Portimao. Portugal är ju välkänt för sin kakelindustri, och om det fanns någon fabrik här vet jag inte, men det fanns gott om liknande kakeldekorationer på fler platser i stan. Motivet på monumentet kan vara republiken USA.s tillkomst efter som det står den 4:e juli intill tavlan.

Man blev ganska törstig så rundvandringen avslutades med en kall öl på en hamnbar i Portimao,  sedan fortsatte resan till Sagres. Vid framkomsten fick vi besöka det gamla fyrtornet och se den mycket gamla Navigationsskolan från 1400-talet.

 

Fyrtornet på Sagres är byggt 1846 ovanpå ett gammalt kloster som heter Sankt Vicent.

Henrik Sjöfararens Navigationsskola på Sagres i Algarve. Cirkeln föreställer en kompassros som är 43 m. i diameter, och är sannolikt från 14-1500-talet.

Lena vid Sagres klippor i Portugal, höjden på klipporna varierar men det finns ställen där det är omkring 50 m. till vattenytan.

Höga och branta klippor vid Sagres kust.

Vår vistelse på Algarvekusten varade i 14 dagar, såvi gjorde  en tredagars utflykt till Lisabon med buss, det var en ganska lång resa genom landskapet Alentejo , som sommartid kan bli över 40 gr varmt .  Det var tur att bussen hade luftconditionering, men vi stannade någonstans halvvägs för kiss - och vätskepaus.

Rast på vägen till Lisabon. Efter rasten fortsatte färden mot Lisabon, och efter några timmar så kom vi fram till floden Tejo och åkte över en bro som är en snarlik kopia av "Golden Gatebron" i San Fransico, som heter 25 aprilbron, i länken finns bilder på bron som går att förstora.

Det var inte lätt att få en bild av bron från bussen, men väl en bild av Kristusstatyn som är belägen bredvid 25 aprilbron i Lisabon och är en kopia av  Kristusstatyn i Rio de Janeiro

Efter det att vi installerat os på hotellet så åkte vi på sightseeng i Lisabon.

 När sightseengturen var över så gick vi på egen rundvandring i stan tills fötterna inte orkade mer. Här promenerar vi på Avenida da Liberdade i Lisabon.

Efter ett tag så tog Lena och jag en paus med öl och kaffe  på en uteservering på Avenida da Liberdade.

Vi fortsatte in på smågator och märkte att Lisabon är en kuperad stad, den lär vara byggd på sju kullar, och här stötte vi på en kabelspårvagn, så det finns likheter med  San Fransico på fler sätt.

På vår promenad så träffar vi på reseledarna från Fritidsresor som bjuder in oss på en lättlunch på sniglar kryddade med "piri-piri" en vanlig portugisisk krydda, som används i många maträtter.

Vi passerade en delikatessaffär på vägen hem till hotellet och kunde inte motstå att köpa med oss något gott.

En del av resegruppen gick på en Fadoafton men Lena och jag var för trötta för att gå med så vi åt av våra inköpta delikatesser till ett par glas Rosévin på hotellrummet och sedan blev det gonatt.

Dagen efter var det en ny sightseengtur med buss och nu gick turen till en botanisk trädgård i Lisabon

 

Här besöker  vi den botaniska parken i Lisabon. Växten på bilden föreställer nog en sorts Bananplanta tror jag.

Efter lite rundvandring så blev det dags för en glasspaus.

Sedan fortsatte vi till floden Tejos strand där det ligger ett befästningsverk som heter Torre de Belém.

Ett monument över Henrik Sjöfararen i Lisabon

 Det är inte lätt att minnas i vilken ordning vi åkte runt i stan men vi hamnade så småningom uppe på Castelo de Sao Jorge, och därifrån har man en fantastisk utsikt över Liasbon och floden Tejo.

Vy över Lisabon från Castelo de Sao Jorge. Bilden är ett panorama sammansatt av två bilder, jag tog två bilder för att jag ägde inte någon vidvinkel på den tiden. Men då hade jag inte en aning om att jag 25 år senare kunde fixa ett panorama i Photo Shop. För övrigt så har jag skärpt bilden lite extra för det låg ett dis över stan som kanske berode på mycket avgaser. I bakgrunden kan man skymta 25 aprilbron och ana Kristusstatyn.

Därefter fortsatte vi ned och igenom de verkligt gamla delarna av Lisabon som heter Alfama och är mycket större än Gamla Stan i Stockholm. Det var många trånga gränder och det var nog lätt att gå vilse där, men vi hade som tur guider som hittade.

På väg ned från Castelo de Sao Jorge via en gränd i Alfama till bussen som väntade på oss och skulle ta oss vidare i Lisabon.

Det förekom försäljning av det mesta i matväg i Alfamas gränder och så även fisk , och det var en ganska stark stank, men fisken var säkert färsk får man förmoda.

Därefter fortsatte sightseengturen och jag tror att vi åkte ut till en berömd golf och badort som heter Cascais, om jag minns rätt så stannade vi nog där för lunch, men därefter så återvände vi till Albufeira på Algarvekusten. Det blev förståss en lika lång resa så jag tror att många sov större delen av resan.

Efter den utflykten yill Lisabon återstod det några dagar som vi tillbringade på stranden eller i Albufeira.

Alla bilder i den här reseskildringen har jag tagit med  Canon FT och med negtiv färgfilm, flertalet bilder är scannade från kopiorna.

 Det här var vår första semesterresa som vi gjorde tillsammans, och kanske var det den allra bästa. Vi åt mycket god mat, och en speciell rätt som jag minns var Cataplanapanna  som innehöll bland annat musslor och fläsk. Hemma försökte vi laga till egen variant på Cataplanapannan och det smakade väl ganska gott, men den äkta var nog bättre. Vi drack goda portugisiska viner också, bland annat Vinho Verde som betyder grönt vin (ungt vin) och Roséviner som till exempel Mateus och naturligtvis även Portviner.

Under följande år så blev det resor till flera Medelhavsländer.  Även om det fanns mycket intressant att se så tycker jag att resan till Algarve och Lisabon var roligare, kanske just för att det var vår första riktiga utlandssemester tillsammans. Senare så åkte vi på en del golfresor också, men det var ju lite mer inriktat på just golf, så det blev inte så mycket andra utflykter även om det förekom någon enstaka. 

Nu har jag inte så mycket mer att berätta utan jag får tacka för mig och jag återkommer så småningom med en ny blogg och ett annat ämne. Vi får se.

Ha det gott

Stig

 

 

 

 

Postat 2010-08-03 23:52 | Läst 9346 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera