Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Sorti

Ibland känns det som det är dags att göra sorti från Fotosidan, jag har varit medlem här sedan 2007, och började blogga på hösten 2008, nu har jag några månader kvar på mitt medlemskap. Under de senaste tre åren jag bott här i Lindesberg så har det känts som att mina sporadiska inhopp på bloggsidan inte har givit så mycket. Det har blivit svårare och svårare att skriva ihop några meningsfulla rader, och nu känns det som jag är färdig här.

Och mitt fotograferande går ständigt på sparlåga, jag har sällan med mig någon annan kamera än min mobil när jag går ut, sedan har jag inte haft så mycket inspiration heller. Det blir mest "vykortsbilder" som knappast gläder någon annan än mig själv, just nu tar jag lite bilder på min hund Dennis,  det blir ju liksom familjebilder, som inte är något av intresse att visa upp på Fotosidan.

Dennis juli 2015  Nikon D90

Dennis på skogspromenad Lumix LX3

Dennis och möte med en kossa Sony Experia LT25i 

Som jag berättat i min förra blogg så har jag träffat en kvinna som heter Margaret,  vi träffades under tiden min förra hund Doglas fortfarande levde, och nu träffas vi ganska ofta framför allt under veckosluten.

Margaret Lumix DMC GF1

I våras åkte jag och Margaret på en rundresa i Turkiet, och jag tog väl ett par hundra bilder, men det blev som jag nämnde tidigare mest "vykortsbilder", och det är inte många som jag tycker är värda att visa upp.

Margaret och Stig på Arlanda Sony Experia LT25i

Under sommaren köpte jag en ny dator och samtidigt passade jag på att uppgradera till Windows 10, det blev ju ett extra lyft för datorn, även om det var mycket nytt att lära in. Många av mina bilder finns fortfarande kvar i den gamla datorn bland annat bilderna från Turkiet. Nu har jag laddat över en del bilder och jag kan visa några av dem.

Av de bilder jag publicerat så har jag använt allt från min mobilkamera till min Nikon D90, och det har jag nämnt under varje bild.(Det pågår ju en intressant diskussion här om mobil kontra "riktig kamera")

Blå Moskén i Istanbul Lumix GF1

En gatubild från Istanbul Lumix GF1

Efter ett par dagar i ett regnigt och kallt Istanbul så åkte vi vidare mot Ankara och Kapadokien som är ett landskap i Turkiet.

På väg mot Ankara Lumix GF1

Stadsporten i Ankara Lumix GF1

Utsikt-från-en-restaurang-i-Ankara Lumix GF1

Duvor i Pigeon Valley Lumix DMC GF1

Vy över Pigeon Valley i Kapadokien Lumix GF1

Försäljning av dockor utanför den underjordiska staden i Kapadokien Nikon D90

Den så kallade kamelen Nikon D90

Panoramavy från Kapadokien i Turkiet Nikon D90

Gatubild från Antalya Lumix GF1

Tidigare i år så tog Margaret med mig till sjön Tysslingen, och där tittade vi på några tusen sångsvanar och jag hade min Nikon D90 med ett 300 mm. obj. med mig, där lyckades jag ta ett par någorlunda bra bilder men det är nog det bästa hittills i år. Margaret fick prova att fota med en Nikon D80 och ett 18-200mm. zoomobjektiv och det tyckte hon var roligt jämfört med hennes lilla kompaktkamera. 

Margaret fotograferar Sångsvanar vid Tysslingen Nikon D90

Sångsvanar vid Tysslingen 2015 Nikon D90

Anslagstavlan vid Tysslingen Nikon D90

Sångsvanar på Tysslingen 2015 Nikon D90

Blommor brukar vara snälla objekt för de sitter oftast stilla och i höstas så fick jag hjälp med att göra om några rabatter i trädgården och det skulle vara lättskött var min önskan men det har nog kommit en del ogräs  in bland mina "ädlare" växter.

En kvarvarande Prästkrage med en liten pollinerare. Nikon D90

Röd Rudbeckia Nikon D90

Härom dagen stötte jag på en Leopardsnigel som sniglade sig fram i sakta mak, jag hade aldrig sett en sådan snigel förut så jag googlade på sniglar och hittade svar på min undran.

Pantersnigel eller Leopardsnigel Sony Experia LT25i

Någon dag innan vi skulle hämta hem Dennis så hälsade vi på Agneta och Hans i Lidköping, där vi fick stanna över natten. På eftermiddagen skjutsade Hans oss till Kinnekulle som var en intressant bekantskap bland annat ett besök i Husaby kyrka en medeltidskyrka.

Husaby kyrka Nikon D90

Vi gjorde en rejäl rundresa på Kinnekulle och besökte Råbäcks stenhuggeri där det även gjordes konst i kalksten. När vi var där så arbetade en stenhuggare med något som så småningom skulle bli ett konstverk.

 Konstnären/Stenhuggaren Stig Lönnerud Nikon D90

Här beundrar Agneta Hans och Margaret konstnären Stig Lönnerud Nikon D90

Den 21 juli blev jag farfar igen, min son Peters fru Trine nedkom med en pojke som skall heta Lars August och vi är bjudna på barndop i Täby Kyrka den 19 september.

Lars-August ett par dagar gammal                                                             Fotograf Peter Cannermo

För en vecka sedan visade Margaret mig ett ställe som heter "Uskavi Siggebohyttans Kalkbrott" det är ett nedlagt kalkbrott som är vattenfyllt och ett utflyktsmål för sportdykare bland annat. Jag tog några "vykortsbilder" därifrån och sydde ihop dem till ett panorama.

Kalkbrottet 2015 panorama med Lumix GF1

Skickade in en blogg för ett par timmar sedan och drygt hundra har tittat på den men den har blivit obesvarad så det är väl jag som har en ärthjärna då, som inte fattar hur det är med bildstorleken på bildfilerna här på bloggsidan. Bildstorlek?

Eftersom ingen kunde eller ville svara på min förfrågan om varför jag inte kan ladda upp fler bilder i den här bloggen, så avslutar jag min blogg här och det är väl inte säkert att jag återkommer med någon mer blogg. Det har varit en trevlig tid som har resulterat i många vänliga kommentarer både här på bloggsidan och i de olika grupper som jag deltagit i.

Syrenhortensia Nikon D90

Men allt har en ände och även min tid här på Fotosidan, om några månader så går mitt medlemskap ut och då blir det tack och adjö. Jag kommer säkert att läsa era bloggposter även i framtiden för det finns mycket som är intressant och många fantastiska bilder. Slutligen ett speciellt tack till dig Ernst-Göran som en gång lockade in mig i denna bloggssfärens förlorade(förlovade) land och ett stort tack till alla övriga som stöttat mig i mina svåra stunder.

Ha det gott/Stig

Ps. Nu har jag lagt in de återstående bilderna så nu är bloggen komplett och därmed så är det slut.

 

Postat 2015-09-04 17:17 | Läst 2733 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bildbegränsningar?

Min undran är om det finns begränsningar om hur stora bildfilerna får vara. Håller på med en blogg och det går inte längre att ladda upp fler bilder.

Denna bildfilen är 5,7 MB

Denna bildfilen är 94,1 kB

Båda exemplen skalas ju ned till 640 x 428. Så har det någon betydelse hur stor originalbilden är? Det går att radera bilden från blogginlägget men inte från uppladdningssidan vad beror det på? Som det är nu så kommer jag inte vidare, det är för närvarade 22 bildfiler uppladdade.

Ha det gott/Stig

Postat 2015-09-04 12:29 | Läst 2462 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera