Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Blogg Nummer Ett Hundra

Nyligen passerade jag 10 års medlemskap på Fotosidan, och nu passerar jag en annan milstolpe, den hundrade bloggen. 100 bloggar på 10 år är kanske inte mycket att "hoppa jämfota" över, för det blir inte mer än 10 bloggar om året i snitt. Men jag startade mitt bloggande först på hösten 2009, och det började med Premiär för min fotoblogg, sedan följde en följetong av bloggar som hette Återblick 1-9. 

Vad skall den här jubileumsbloggen handla om då? Efter en stunds fundering så blir det en återblick av några tidigare bloggar, och de som är med kursiv stil är länkar till respektive blogg. Några av bloggarna beskriver större förändringar av mitt liv, medan andra är av mera vardagliga händelser.

Lena-på-Tretondagsafton-2006-(2)

Lena på Trettondagsafton 2006

Under den här tiden var min hustru Lena mycket sjuk men jag fortsatte att publicera bloggar, kanske för att koppla av en stund,  men den 21 mars 2010 tog livet slut för Lena och den 24 mars skrev jag den här bloggen Till min Livskamrat

Efter detta så kom en tid med flera bloggar som handlade till stor del om sorgen och saknaden, men också om allt praktiskt med bouppteckning, begravning, försäljning av vårt hus och slutligen när jag köpte ett nytt hus och flyttade hit till Lindesberg.

DSC_0588

Här står min dotter Susanne och mäklaren Erik Wikström framför det som blev mitt och min hund Doglas nya hem. Det blev några fler bloggar under hösten men så småningom började året ta slut så det blev en kort sammanfattning av detta sorgliga och händelserika år i  Slutet gott allting gott

Under år 2011 skrev jag några bloggar som handlade om mitt nya liv i Lindesberg men i slutet av hösten skickade jag in den här bloggen Det skall vi fira

  den följdes av en del 2 som fick namnet Det skall vi fira kanske 

En händelse under början av 2011 var min vän och barndomskamrat Ralf:s bortgång.

P1000304 Lindesjön och Lindesbergs Kyrka

Det började bli allt glesare mellan bloggarna, men i november 2012 skickade jag in den här bloggen  Några rader från Lindesberg

I slutet av 2013 skrev jag åter en blogg som fick namnet Några livstecken från Lindesberg

Grattis Doglas på 10-årsdagen

Som jag skrivit i mina senaste bloggar så har det blivit allt mer sällan som jag tagit mig för att skriva något. Men så händer något som jag var beredd på skulle hända, men det kom ändå som en obehaglig påminnelse om livets förgänglighet, min älskade Doglas avlider. Det blev åter en stor sorg och förlust för mig, och jag skrev ned min sorg i en blogg som fick namnet Tack och Farväl Doglas

När jag hämtat mig något från chocken så började jag skriva en berättelse om Doglas från då han kom in i vårt hem och det blev en blogg som fick namnet  Doglas en stor hund i en liten kropp

Hej jag heter Dennis

Efter Doglas bortgång så började jag söka efter en ny hund för det var svårt att leva ensam. Först tog jag kontakt med en valpförmedlare när det gällde rasen Griffon Bruxellois, men hon hade tyvärr ingen valp att förmedla, men hon tipsade mig att söka på Svenska Kennelklubben under uppfödare av Griffoner och där fick jag "napp". det var en dam som heter Bodil Andersson i Älvängen och skulle para en tik, och om det blev valpar så blev jag lovad en.

 

Här sitter Margaret med Dennis på gräsmattan inhägnade av ett staket av kompostgaller.

Under Kristihimmelsfärdsdagshelgen fick jag hälsa på Dennis och hans syskon hos uppfödaren. och den 3-4 juni 2015 fick jag hämta hem Dennis och med hjälp av Margaret som följde med på båda resorna. Margaret och hennes hund Nelly träffade jag och Doglas under sommaren 2014 och Margaret var ett stort stöd för mig efter Doglas bortgång. Nu mera så träffas vi regelbundet oftast hemma hos mig.

I bland så kommer tvivlen över mig och denna gången handlade det om mitt medlemskap på Fotosidan, för jag kände inte att det var så meningsfullt längre att blogga, och det var för övrigt ganska långt mellan gångerna som jag hörde av mig, så jag beslöt att ta en paus under ett tag. så jag skrev ihop en förklaring och kallade bloggen för Sorti rätt och slätt.

Stig i Turkiet

Det finns inte många bilder på mig om inte någon annan tar bilden, i det exemplet så har Margaret förevigat mig under vår Turkietresa som senare fick bli min profilbild.

Soluppgång från min altan 7 40 20 februari 2016 P1020934

Soluppgång från min altan 7:40 den 20 februari 2016

Efter ett halvt år så kommer jag tillbaka till FS, för visst är det lockande med en kraftig rabatt på medlemsavgiften, och jag var svag så nu är jag tillbaka igen. Eftersom jag annonserade min sorti, så berättade jag i en ny blogg att och varföt jag återvände. Återbesök på försök.

Åttio plus

Att fylla åttio år är väl en händelse som inte går spårlöst förbi, och så var det inte för mig heller, för mina barn undrade ofta vad jag önskade mig på min födelsedag och ett svar jag kom fram till var att få bli bjuden på en god middag. Efter att barnen konfererat så kom de till ett beslut: Vi bjuder pappa på en god middag. men som någorlunda van fotograf så "plåtade" jag hela tillställningen alla närvarande utom mig själv. Det tänkte ingen på att ta en bild på farsgubben.

Efter den bloggen skulle det komma bloggar i en "strid ström" för att komma från mig i alla fall, och det handlade om allehanda ämnen. Men det blev mycket om olika kameror som funnits med vid olika tillfällen, det har varit i samband med resor, vid fjällvandringar, makrobilder, div porträtt och på mitt och familjens sommarvistelser i Hälsingland.

En Blomfluga ryttlar framför en Pelargon på altanen  DSC_0095

Makro i Lindesberg

En Trollslända i rabatten

Drabo sommaren 1970011

Drabo en liten gård i Hälsingland

Kameran har ju alltid funnits med men det har varit olika och jag har väl inte varit sen att anamma nya innovationer. Så var det när jag flyttade hit till Lindesberg också att min LX3:a hängde med på våra promenader, men efter en tid "glömde" jag kameran och då blev inte mycket dokumenterat, utom hemma i trädgården, där fanns det tid att ta lite bilder på Doglas och även på växter.

Doglas i sommarkostym

Efteråt har jag nog förbannat min lättja för det blev inte så mycket bilder på Doglas under våra sista promenader, och det var jag mycket ledsen för när jag skulle sammanställa bloggen över hans liv.

P1040476 Vy mot Lindesjön

Nu vill jag avsluta min Etthundrade blogg med en av de senaste bloggarna som visar Lindesby Strandängar tidigt en morgon strax innan solen gick upp. Morgonpromenad vid Lindesjön

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

 


Postat 2017-05-07 23:23 | Läst 2431 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Några nyinvesteringar till min Lumix GX7

P1040459 Dennis pulsar ut på vår altan den 21 februari 2017

 Dennis pulsar ut på vår altan den 21 februari 2017 Panasonic 45/200 mm.

Under vintern-vårvintern så har jag köpt ett par objektiv till min Lumix GX7. Tidigare så hade jag tre objektiv ett 20 mm 1:1,7 ett 14-42 mm. 1:3,5-5,6 och ett 45-150 mm. 1:4-5,6. Det blev en brännvidd från 14-150 mm. och det motsvarar med 4/3  28 till 300 mm. 

Nu ville jag nå ännu lite längre så det första inköpet blev ett 45-200 mm 1:4-5,6 och det motsvarar 90-400 mm. och för att testa det så tog jag med mig GX7:an och 45/200 mm. och tog några bilder på vår lunchpromenad. Men det blev nog lite av en besvikelse trots bildstabilisering så blev det lite oskarpa bilder, kanske på grund av det mulna vädret.

P1040501 Det ensamma Trädet på Lindesby Sjöängar

 Det ensamma Trädet på Lindesby Sjöängar tyvärr blev det beskuret i överkant kanske beroende på att kortaste brännvidden var45 mm.

P1040510 Utsnitt av Bottenåns utlopp i Lindesjön

 Utsnitt av Bottenåns utlopp i Lindesjön här också med 45 mm brännvidd

P1040516 Kanadagäss copy

 Kanadagäss i strandkanten av Loppholmen, här har jag tagit bilden med 200 mm.

P1040526 Gräsänder på väg  copy

 Gräsänder på väg också taget med 200 mm.

Mitt andra inköp blev ett Panasonic 14-140 mm 1: 3,5-5,6. Varför det blev det objektivet har en förklaring. I min Nikonutrustning så har jag ett Nikkor 18-200 mm. som motsvarar 27-300 mm. med cropfaktor 1,5, och det har varit ett bra rese objektiv som tar acceptabla bilder. Med min Lumix GX7:a och det nya 14/140 mm blir det en ganska lätt utrustning att promenera med, vikten blir drygt 700 gr. och min Nikon + Nikkor 18/200 mm. väger 1600 gr.

P1040875 Böcker i min bokhylla

Några böcker i min bokhylla som är taget med 140 mm.

P1040928 Dennis vid en fläderbuske

 Dennis vid en fläderbuske är också taget med 140 mm.

P1040977 Margaret och Dennis vid köksfönstret på Valborgsmässomorgonen

Närbild på Margaret och Dennis ser ut genom köksfönstret på Valborgsmässo morgonen.

P1050002 Ett Bi suger nektar från en Pärlhyacint

 Ett Bi suger nektar från en Pärlhyacint har jag tagit med 140 mm.

P1050024 en liten Påsklilja som slagit ut bland Pärlhyacinterna

En liten Påsklilja som slagit ut bland Pärlhyacinterna har jag tagit med 14 mm.

Även om min Lumix GX7:a väger ganska lätt jämfört med Nikon så är den tyngre än LX3:an så jag har beställt en kamerarem av märket Peak Design Leash, så det blir bekvämare än att ha kameran dinglande runt halsen. för tanken är att jag skall använda GX7:an som promenadkamera i stället.

                          

Peak Design Leash kamerarem

Det finns naturligtvis fler objektiv som står på min önskelista, det kanske blir ett makroobjektiv, även ett telezoom 100/300 mm. men det får bli lite längre fram i tiden nu får jag nöja mig med de här.

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2017-05-03 10:06 | Läst 2974 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera