Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Några analoga bilder

När fantasin tryter får jag gräva i arkivet, i det här fallet så är det mina album på FS.

Så här kommer några bilder som jag tagit med analoga kameror, från min första kamera Zeiss Ikon till den sista som var en Nikon F801. Det var ofta med diafilm t.ex.  Kodachrome, men det förekom andra filmsorter också, som Ektachrome och Perutz t.ex. men även neg. film, som Kodacolor och Fuji Color har förekommit. 

Pråmar på Rehn vid Sant-Goar 1960

Infarten till Lillåkern 1965

 

Under åren 1965 till 1967 tillbringade jag och min familj några sommarmånader här på Lillåkern

Från en utflykt med mina arbetskamrater till Birka på hösten 1972 passerade vi Västerbron på hemvägen.

Acueducto del Aguila i Spanien en Romersk Akvedukt 1979

"Suliskongen" 1907m. i Sulitelmamasivet sep. 1985

Stadsbiblioteket i Stockholm  från Observatorielunden 198

Efter några timmars fotande i Kvikkjokks floddelta var det dags för lunch och då kokades det kaffe i en gammal sotsvart kaffepanna över en öppen eld 1987

Höstbild från Drabo 1988
Från 1968 till 1988 bodde vi under sommarmånaderna här på gården Drabo, som ligger i närheten av Färila i Hälsingland 
Under vår semestervistelse i Turkiet åkte vi på en tvådagars utflykt till bland annat Pamukale där kunde vi se denna solnedgång 1990
 Ale-Stenar 1992
Vandring uppför Tarfalajokk till Tarfala 1991.
Skarvkoloni i Bråviken 1993
Bilden är tagen från en båt. Det var svårt att komma tillräckligt nära för skarvarna är väldigt skygga och något långt tele hade jag inte med.
Pärlemorfjäril på blommande Rönnspirea 2002    
Det var en del av vad jag fotat med analoga kameror under drygt 30 år. I mitt fysiska arkiv finns åtskilliga dior och neg som fortfarande väntar på att framkallas i LR och PS, det är bara inspiration och ork som fattas. Om och när höststormarna kommer, kanske motivationen infinner sig.
Nu har jag inget mer att skriva om även om ämnet inte är uttömt (kanske uttjatat), men det är nog roligare att skriva om det som händer i nuet. Fast det är ändå lite kul att titta på lite gamla bilder i bland, och om jag jämför bildkvalitén så är den inte så fantastiskt stor, om man inte har så stora pretentioner.
Nästa blogg kanske handlar om något fräschare.  
Du husse, det här var ett riktigt sömnpiller 
Ha det gott 
Stig 
Postat 2018-08-29 15:29 | Läst 2185 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Några nyheter från Lindesberg

Vy över Lindesjön Och Lindesbergs kyrka i bakgrunden

Här bor vi

Nu är det dags att berätta om hur vi har det l Lindesberg. Mina fötter börjar få ett normalt utseende igen, och jag kan röra mig relativt obehindrat. Har börjat gå kortare promenader med Dennis och det känns bra. Som jag skrivit tidigare så har det blivit mycket fallfrukt och jag har tagit bilder på det med både Lumix GX8 och min nya leksak Huawei så jag tänkte publicera båda för en jämförelse, Men det gick tyvärr inte som jag tänkt, min läsplatta kan inte lägga upp bilder längre, men det gick bra som i min förra blogg.

I mitten av maj månad så köpte jag en Panasonic 35-100 mm. 1:2,8, som jag har använt lite till och från och så här långt så är jag nöjd med den, jag tog ett par bilder på några kvarvarande rosor i klängrosen. Då skrev jag en blogg om mitt nyförvärv och här är en länk: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/en-nyinvestering.htm

Kanske årets sista ros i klängrosen på altanen fast något bedagad och blöt av en regnskur

P1030609 Nu börjar Plommonblommorna sjunga på sista versen

En bild från sommaren Plommonblommorna börjar sjunga på sista versen

Det blir som sagt mycket fallfrukt och vi skall väl försöka ta reda på en del och göra äppelmos och kanske lite äppeljuice

Under tiden som jag låg inlagd på sjukhuset så havererade min robotgräsklippare och jag gjorde ett par fruktlösa för sök att få liv i den när jag kom hem, men jag blev tvungen att tillkalla hjälp från Granngården och deras serviceföretag Grannhjälpen. 

Det har varit en långdragen process som har dragit ut på tiden, men i går meddelade de att den 4 september så kommer roboten tillbaka. 

Den som lever får se

Om en månad så fyller jag år och jag har bjudit hit mina barn med familjer på middag som tack för den fina läsplattan jag fått, men det är lite tråkigt att den inte fungerar att ladda upp bilder på fotosidan med längre. Min dotter Susanne har ställt upp och skjutsat mig till och från olika vårdinrättningar, som senast var vi till Karlskoga sjukhus och vi skall dit igen den 5 september, det blir en bilresa tur o retur på c:a 16 mil.

Så här såg rabatten ut i början av juli och då blommade det, vi anade inte att det skulle bli så varmt resten av sommaren, här följer några sommarbilder tagna med lite olika objektiv 

En liten slända

P1040535 En Nässelfjäril suger nektar från en Björbärsblomma kopiera

 En Nässelfjäril suger nektar från en Björnbärsblomma

 En Humla söker nektar bland Lamöronen

En Humla går in för landning på Lamöronen

Ett bestånd av Solbrud

Under normala förhållanden så är jag ganska vänlig person, men under min sjukdomsperiod så har jag varit grinig och tvär, det beror säkert på att det har inte varit helt smärtfritt, för mina fötter och ben har varit mycket svullna och inflammerade. De av er som följt mina bloggar minns säkert hur fötterna såg ut när jag låg inlagd på sjukhuset.

Men nu börjar jag må mycket bättre och vill passa på att be Margaret om ursäkt för mitt beteende och dåliga humör, för hon är värd så mycket mer, som ställt upp och hjälpt mig och tagit hand om Dennis när jag låg på sjukhuset och även sedan jag kommit hem. Förlåt mig Margaret. 

Det var allt för denna gången

Ha det gott

Stig

Postat 2018-08-26 23:44 | Läst 2677 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite nutidsbilder

Det blir lite bilder på det som finns av blommor i min trädgård, sommaren har varit skoningslös mot mina rabattblommor, precis som livet har varit mot mig, så den här sommaren kommer jag inte att glömma i första taget men det blir förhoppningsvis bättre till nästa år. 

Baksidan av en liten sol

Baksidan av en liten sol, en Rudbeckia som blommade vackert i början av sommaren, 

En Humla söker nektar bland Björnbärsblommorna

De röda Rudbeckiorna såg ganska fräscha ut i början av juli

Men avsaknaden av nederbörd gjorde att Rudbeckiorna och andra växter mådde dåligt. Nu börjar Rudbeckiorna anta en mer höstlik färg de få som finns kvar.

Även de röda Rudbeckiorna börjar ta slut

Men Humlorna är idoga och samlar nektar så länge det går

Dennis och ett fång Tovsippor som blommar fint 

Tovsipporna verkar ha klarat sig bäst av mina rabattblommor

Det blir mycket fallfrukt från Transparant-Blanche-trädet

Transparant-Blanche

Syrenhortensian har antagit en fin rosa höstfärg och den verkar klarat sommarvärmen bra

Margaret kammar Dennis så han blir snygg

Hörru du husse vart tog den varma sommaren vägen?

Ja du Dennis det är inte lätt att svara på, det beror nog inte på några klimatförändringar, utan det är väl därför att det håller på att bli höst. Vi kan bara hoppas att det blir en normal sommar nästa år. 

För övrigt så börjar väl livet att så sakteliga återvända för mig , fötter och ben har fått normal storlek igen.

Det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Postat 2018-08-23 10:06 | Läst 1465 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sicilien

För att ha någon sysselsättning under min konvalescens, så fortsätter jag att berätta om våra semesterresor vi gjorde för drygt trettio år sedan. Så det blir mer gamla bilder och nu är det scannade papperskopior, det är väl lite si och så med kvaliteten på bilderna, men det beror inte på kameran, jag skulle naturligtvis letat fram negativen, då kanske jag kunde scannat fram lite mer detaljer. Om nu någon skulle vilja veta så har jag tagit alla bilder med Canon FT och Tamron 35/70 mm 1: 3,5/4,0

Efter att vi semestrat på Algarve i Portugal 1982, så blev valet att åka till Sicilien året därpå. Nu blir det bara en samling nedslag av vår vistelse, ingen sammanhållen reseskildring, vi besökte några platser som jag försökte dokumentera, ibland med många bilder men oftast med för få, nu kan jag förstås ångra att jag inte tog fler bilder, men jag får vara glad för de jag tagit. Däremot så har jag bifogat länkar som innehåller en del fakta som kan vara kul att ta del av. 

Scicilien

Vi bodde på ett ställe som förmodligen heter Giardini - Naxos, och vår lägenhet låg ett litet stycke från Naxosstranden, som var  vidsträckt med ganska grov sand men relativt badvänlig. Lägenheten hade ganska enkel standard och stjärnstatusen låg väl omkring *** så det var ingen lyx att tala om. Men vi skulle ju bara sova där så vi var ganska nöjda ändå.

Så här såg vår solaltan ut och den var nog ett paradis för Lena som älskade att sola

Från terrassen på entrésidan kunde man se Naxosstranden och där fanns det möjlighet att spela tennis också

Utanför sovrummet hade vi en balkong som också hade en fin utsikt över Naxosstranden

På mornar och kvällar så var det skönt att äta frukost och dricka kvällskaffe på den större altanen och titta upp mot Taormina

h

Vi hade inte någon havsutsikt från altanen men utsikten var ganska fin ändå, speciellt på kvällarna när  det blev mörkt och belysningen tändes i staden Taormina som ligger på berget i bakgrunden 

Vi passade naturligtvis på att bada så ofta det var möjligt och det var ganska skönt i vattnet kanske omkring 20-22 grader i bakgrunden syns vulkanen Etna

Här var det skumbad

Här tar Stig ett dopp

En dag blev vi erbjudna att följa med till en mystisk grotta med båt

Här väntar Lena på att få åka till den mystiska grottan

Här är vår glade Sjökapten som skall köra oss till den mystiska grottan

Nu är det två kaptener som styr båten till grottan

Här får jag också vara kapten på båten

Här gick färden mot grottan som finns i klippa rakt för över

vi passerade den del av Naxos där "gräddan" bor

och här är grottöppningen men det var inte någon upphetsande upplevelse där inne 

Förutom att sola och bada gjorde vi några besök i stan och det blev ett par besök på marknaden där man säkert kunde göra fynd

Vägen till marknaden var inte helt lätt att ta sig fram

Väl där så var det mycket folk och där kunde man säkert göra fynd, Lena köpte en handväska bland annat

Annat som var viktigt var förstås att ta ut pengar från en bank, och där fanns en säkerhetsdörr som måste passeras, men det gick bara med en person åt gången 

Det blev också ett besök i Taormina som ligger uppe på berget som man kunde se från vår terrass

Resebyrån Fritidsresor hade flera utflykter och vi följde med på en som gick till vulkanen Etna som först startade med en turistbuss som tog oss genom ett nationalparksliknande område och området vid Etna klassas som nationalpark 

Vi körde genom Etnas Nationalpark till en plats ovan träd och odlingsgränsen. 

Där vi fick byta till fyrhjulsdrivna minibussar som transporterade oss upp till c:a 3000 m. ö.h.

Här är Etna lite på distans

Vulkanen Etna på Sicilien 1983

och här på lite närmare håll

Nu börjar promenaden mot toppen

Men det är jobbigt i den tunna luften att gå på 3000 m. höjd

Äntligen uppe vid målet men det blåser och det är kallt, Lena fick ont i öronen av tryckskillnaden. Besöket på Etna var förstås en stor upplevelse att stå vid kraterkanten på en aktiv vulkan var mäktigt 

Etna på Sicilien 1983

Här är kraterkanten och enligt guiden så är det c:a 1000 m. ned till botten av kratern

Kraterkanten-på-Etna-1983

Här samma bild men stående det luktade ganska fränt av svavel i röken som kom från kratern

En annan utflykt vi åkte med på var till Gole Alcantare som är en ravin med iskallt vatten i floden

En utflykt på Scicilien till Gole de Alcantara 1983

Alcantararavinen 

En överblick av ravinen på höjden

Här vadar vi i det iskalla vattnet i floden Alcantara

Bussresan fortsatte vidare mot Forsa d`Agro, och vi passerade förbi en del övergivna bergsbyar 

En-bergsby-på-Sicilien-1983

 En del byar låg ett stycke från vägen

En-övergiven-bergsby-på-Sicilien-1983

Här är en till och den lär ha varit övergiven påstår vår reseledare, men varför undrar man. Så småningom så kommer vi fram till Forsa d`Agro

Forsa d´Agro-en-bergsby-på-Sicilien-1983

Forsa d´Agro är en liten stad uppe i bergen med knappt 1000 innevånare

Bakom den här kyrkporten spelades scener in till filmen Gudfadern, men när vi var där så var porten låst på grund av rasrisk inne i kyrkan

Så här såg vägnätet ut på landsbygden 1983

Resan gick vidare på slingrande vägar till en annan stad eller by som låg uppe i bergen, och där blev vi bjudna på förfriskningar som om jag minns rätt hette Granita en sådan hade inte suttit fel när det var 30 grader varmt i somras 

Här sitter jag och läskar mig med en kall Granita som var mycket uppfriskande här följer några enkla recept på Granita

En annan bergsby eller stad vi besökte var Savoca och där fanns något så ovanligt som Katakomber en sorts gravkammare för mer eller mindre prominenta personer

Här står vi utanför den så kallade Katakomben som vi snart skall besöka och reseledarna berättar nog  litet om vad en katakomb är för något

Det var många fula gubbar i Katakomberna

Efter besöket i katakomberna behövdes lite frisk luft så här blev vi förevigade vid en utsiktsplats i  Savoca med Medelhavet som bakgrund

Sicilien är en mycket kuperad ö och det framgår av höjdskillnaden mellan Savoca och byn nedanför. Mitt minne är lite vagt men jag tror att resan fortsatte till Palermo. Tyvärr har jag inte några bilder därifrån. Kanske stannade inte bussen på grund av tidsbrist, men reseledaren berättade en del om staden och om närvaron av maffian som då mer eller mindre styrde. 

Den sista utflykten gick till ön Vulcano som är en av de Lipariska öarna eller de Eoliska öarna som ligger strax norr om Sicilien i det Tyrrenska Havet

Tidigt på morgonen åkte vi med en turistbuss till färjeläget där färjan till Vulcano låg

Solens första strålar börjar lysa på Lena som sitter på färjans däck

Nu ser vi en av de Lipariska öarna det finns ju sju stycken och den mest berömda är väl Stromboli kanske tack vare Ingrid Bergman som spelade i filmen Stromboli, men vi skall till Vulcano något mindre känd kanske.

På Vulcano finns ett hälsobad med varmt vatten, bestående av gyttja och fumaroler som sprutar svavel från jordens innandöme, och här får vi prova på hälsoeffekterna. Därefter får vi ta oss ut till havet och tvätta av oss gyttjan, där var vattnet varmt, och det fanns gott om pimpsten där att plocka med sig 

Lena föredrog att löga sig i solen medan jag tog en motionstur upp till toppen av Vulcano det blev en klättring på drygt hundra meter.

Här går vägen upp till toppen av Vulcano, och det var ganska lätt klättring

Bakom mig så är det en vulkankrater så det är den andra kratern jag står vid jag vet inte om Vulcano var så aktiv, men det pyste rök och det luktade svavel så det fanns nog lite liv i berget

Utsikt från toppen av Vulcano var ganska fin

Efter bergsbestigningen så återstod det bara att åka tillbaka till Sicilien och Giardini - Naxos 

Detta var en lång berättelse om vår resa till Sicilien, men som jag skrev i början så blev det lite ojämnt med bilder ibland. Det är långt tillbaka i tiden, då är svårt att dra sig till minnes varför det blev så.    Jag får citera Monica Zetterlunds memoartitel "Hågkomster ur ett dåligt minne", det är väl ungefär så det känns ibland när minnet sviker, då är det tur att Google och Wikipedia finns.

Hur som helst det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Postat 2018-08-20 23:52 | Läst 2558 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu fortsätter resan till Madeira för länge sedan

Nu kommer det mer om resan till Madeira

Ön Madeira som satellitbild 

Resan till Madeira var på två veckor för att vi skulle hinna med att se lite av ön och inte bara Funchal. Så vi hyrde en taxi för en dag, och det var inte så dyrt, det anordnades naturligtvis rundturer med buss men då blir man hänvisad till en förutbestämd rutt. 

Under den första veckan så gjorde vi flera stads besök där vi bland annat köpte några Madeiraviner och en del andra typiska souvenirer. 

Ett Portvin som var bara ett år när vi köpte det, och ett lagrat Madeira trot den som vill men jag har kvar, här en länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Madeiravin

Kanske typiska turist souvenirer som min hustru Lena köpte

Men visst är det väl lite typiskt att jag skulle bli sjuk i maginfluensa, så jag blev mer eller mindre sängliggande ett par dagar. Men Lena skaffade fram en läkare som kom hem till mig som skrev ut en undermedicin som faktiskt botade mig.

Det slumpade sig också att vi fick flytta till en annan lägenhet ett par våningar upp med lite utsikt mot hotellträdgården. Vi hade ju redan när vi kom hit frågat i receptionen om det var möjligt att få byta rum.

Det var fint att kunna sitta på balkongen i morgonsolen och äta frukost igen utan risk nya diareer

Vi kan se ut över hotellträdgården och poolområdet, jag passar på att ta några bilder på det som blommar där 

Någon-art-av-Magnolia-på-Madeira-1986

En spännande blomma som jag inte vet namnet på

Hibiscus-på-Madeira-1986 Detta är i alla fall en röd Hibiskus

Vit-Hibiscus-på-Madeira-1986

och detta måste vara en vit Hibiskus

En oändlig vy över Atlanten

Nu när jag återhämtat mig så bokade vi en Taxibil som hämtade oss vid hotellentrén och vi gav oss i väg på en dagslång utflykt

Här är vi på väg till Pico do Areeiro 1810 m över havet

Men vi stannar vid en jätteblåbärsbuske

Dit upp skall vi

Att vi befann oss högt över havet märkte vi för det fanns inga träd eller någon växtlighet alls

Vi stannade utanför en liten restaurang på toppen av Pico do Areeiro och där inne kunde man få något som liknade varm glögg, men det var nog någon sorts Madeiravin

En dålig motljusbild av Lena inne på serveringen på Pico do Areeiro det var ganska varmt och skönt där inne, ute blåste det ganska kalla vindar

Här står Lena på toppen av Pico do Areeiro och där blåste det kallt

En titt bredvid så finns en flera hundra meter djup ravin 

Dags att åka vidare 

Vi besöker en fiskodling

En massa yngel i en fiskdamm

Kanske en liten Laxtrappa

Höga-berg-och-djupa-dalar-på-Madeira-1986

Vi passerar flera djupa dalar och där nere ligger det små byar och jag undrar hur man kommer dit det är svårt att se några vägar som leder dit men man ka ana något i mitten av bilden som kan vara en väg

På grund av den branta terrängen så står korna i sådana här små hus för de kan inte gå på normalt bete, de skulle förmodligen falla och kanske bryta benen.

Utsikt från Achada Do Cedro Gordo jag har försökt att lokalisera på en karta var vi är men det är svårt

Vid vägkanten så växer det ett Fikonträd och de är naturligtvis ätliga

 Lena låter sig väl smaka av Fikonen som var söta och goda

Nu är det dags för lite lunch så vår chaufför stannar vid en liten restaurang som jag inte minns namnet på

Där blev vi serverade en god lunch, Lena fick en köttbit och jag fick den berömda Espadan, som vi såg i saluhallen i förra avsnittet:  https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/index.htm

Efter lunchen lämnar vi Achada Do Cedro Gordo, och åker mot kusten och staden Santana

I Santana finns det en speciell hustyp som den här där man håller på att lägga nytt tak här är en länk: https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Santana,_Madeira&prev=search

Här torkar man majs som det odlas här i Santana 

Vi åker vidare mot kusten

Vid vägkanten så växte det Liljor

och Africas Drottning växte vilt här

Utsikt-mot-Porto-Da-Cruz-i--bakgrunden--Ponta-Da-S Lourenco 1986

Här har vi stannat vid en utsiktsplats med utsikt mot Porto da Cruz i bakgrunden Ponta da S. Lourenco är den landtungan som sticker ut från Madeira

Den här landtungan fotograferade jag när vi började flyga in mot Madeiras flygplats

Utsikt-mot-Porto-da-Cruz-på-Madeira-1986

Örnklippan eller Porto da Cruz

Nu är vi utanför serveringen vid utsiktsplatsen mot Porto da Cruz

Där blir vi serverade varsitt glas Madeira på serveringen vid utsiktsplatsen mot Örnklippan

Intill serveringen fanns en butik som sålde korgar av rotting och vi köpte en av dem Lena håller i

Väl hemma igen på hotellet så kunde vi trötta fixa lite middag och sen blev det god natt

Tack för i dag det var en trevlig rundtur

Här har Lena fått blommor i håret

Ett morgondopp i poolen

Jag tar mig också ett morgondopp i poolen och vi var ganska ensamma som synes

Någon timme senare så var alla solstolar upptagna så det gäller att vara ute i god tid

Det här var vår sista semesterdag så efter lunch skall vi lämna rummet och ställa väskorna vid receptionen sedan blev det avfärd till flygplatsen på eftermiddagen 

Några år tidigare så gjorde vi en semesterresa till Algarve i Portugal och det var en minnesvärd resa det också kanske var den roligare för att vi precis hade klarat av köpet av vårt nya hus med dyra räntor. Här är en länk till den resan:  https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/var-semesterresa-till-algarve-1982.htm

Här väntar vi på att gå ombord på vårt flyg

Här står vårt flygplan som skall ta oss hem till Sverige igen

Nu är det slut på bildserien 

Ha det gott

Stig 

Postat 2018-08-14 10:57 | Läst 2040 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa