Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Igår kom Tomten

Igår kom brevbäraren med beskedet att kameran fanns på Hemköp(som är vårt postutlämningsställe) i Täby Centrum. Så jag fick uträtta två saker på samma resa, dels hämta ut postpaketet och sedan göra veckans matinköp på ICA. Men jag var som ett barn på julafton förståss, så det gällde att uträtta ärendena så snabbt det bara gick. Väl hemma så packade jag upp varorna och in i kylen, men sedan var det dags att öppna paketet.

Mycket nöjd hittills , jag tog de här bilderna med min LX3:a  och i morgon skall bli spännade att få prova kameran i dagsljus.

Vy från sovrummet på förmiddagen 27 jan 2010  med Lumix GF1 20 mm.1,7 100 ISO och 1/400 sek.

Har tagit en bild till med samma motiv men snöovädret har kommit in över Täby och Vallatorp och det gör sig inte så bra på bild utan det ser mer ut som dis. Här ser ljuset lite mörkare ut men det är samma ISO 100 och 1/640 sek.

I går kväll så tog jag några blixtbilder men de tyckte jag inte om det blev för utfrätta högdagrar, så det kanske skulle vara bra med någon sorts diffusor. Ett par närbilder i glödlampsljus Auto. vitbalans, testade jag också utan blixt, och det fungerade ganska bra tycker jag. ISO 100 och 1/30 sek.

 

Det här är ju ingen stor utvärdering av kameran men den levererar snygga bilder och är något större än  LX3:an men betydligt mindre än Nikon D90  620gr. utan batteri GF1 195 gr. utan batteri. Så det blir en betydligt behändigare kamera att bära med sig. Sedan får jag se hur det blir med någon annan optik till för 20 mm. är kanske  lite kort ibland, men det finns ju alternativ. 

 Panasonic Lumix G Vario HD 14-140/4-5,8 MEGA O.I.S

I morgon får jag testa andra muskler än pekfingret, för det har nog ramlat ner c:a 10-15 cm. snö idag. Men efter det om det är uppehållsväder så blir det mer foto kanske på hundarna när de springer på tomten, och det kommer fler s.k. kort-rapporter om min nya vän GF1.

Ha det gott

Stig

 

 

Postat 2010-01-27 19:58 | Läst 6288 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gamla och nya vintervyer

Mina föräldrar och jag flyttade från Gotlandsgatan på söder i Stockholm till Hammarbyhöjden 1940, då var jag 3-4 år och har inget riktigt minne hur vintern var då.

Krigsvintrarna talas det en del om nu, och att det var väldigt kallt och mycket snö,  det har jag väl lite minnesbilder av, och här är några bilder från 1943 tror jag. På fotot nedan är det jag till vänster i bild och jag är kanske 6-7  år, och en kamrat som också bodde i huset bakom oss. Det är Tidaholmsvägen 26 -30, och där bodde jag.

Vem som är fotograf har jag ingen aning om, men troligtvis någon bekant som kanske också bodde i huset. För något år sedan plockade jag ner en kartong från vinden med en massa foton från mitt föräldrahem, och nu har jag börjat att gå igenom bilderna. Det  här är några foton som jag nu har scannat in.

Här är jag tillsammans med några fler kompisar men tyvärr så sviktar minnet vilka som finns mer på bilden. Det är i alla fall jag som står till höger på bilden. I bakgrunden skymtar delar av affärshuset på Tidaholmsplan som innehöll livsmedelsaffär, mjölkbutik en färgaffär och en blomsterhandel om jag minns rätt. Fotograf är säkert densamma som till bilden ovanför.

Min pappa var anställd vid marinen och hade under kriget ofta långa kommenderingar till sjöss för att bevaka de svenska farvattnen, och var därför mycket sällan hemma. Men här är ett sådant tillfälle och då gjorde vi ibland utflykter, och här är vi på väg till Älta som ligger några kilometer från Hammarbyhöjden. färden gick via Söderbysjön, Ulvsjön och Ältasjön. Min pappa är den som åker skidor till vänster i bild och min mamma går strax bakom och jag till höger om pappa. Sedan var det ett stort sällskap som jag inte kommer ihåg namnen på. När man äntligen kom fram så fick vi mackor och varm choklad.

Väl framme så roade vi oss så gott man kunde.

Gruppfoto av sällskapet som gick till Älta min mamma och pappa längst bak och jag står framför pappa och några kamrater. De övriga har jag inte så mycket koll på vilka de var.

Senare när jag hade skaffat min första kamera gjorde jag och mina kompisar ofta utflykter till Söderbysjön och till Hammarbystugan som var en friluftsgård, och var ett populärt utflyktsmål. Hammarbystugan brann ner den 29 dec. 1962. Nedanstående bild och urklipp är från Golfklubben BjGK:s områdeshistoria.

Hammarbystugan. Det var Hammarby IF:s dåvarande ordförande Wilhelm Wendes som i början av 1940-talet på den här platsen hittade en gammal  kvarvarande foderlada från jordbruket Söderby-Dammtorp. Främst var det Hammarby IF:s skid- och orienteringssektioner som var i behov av en friluftsstuga, men den skulle också vara en träffpunkt för föreningens alla medlemmar. 

 Bild från Söderbysjön där en av kompisarna ligger och spelar "apa" 1952 Zeiss Ikon Kodak Plus-X

Min bror Lasse vår hund Chico och en annan hund omkr.1955.  Zeiss Ikon  Kodak Plus-X.

Årets vinter har ju ibland jämförts med andra vintrar under 1900-talet bland annat "Krigsvintrarna" på 40-talet, men så extremt kallt har det inte varit än, är väl bäst att tillägga, -19 till -20 gr. har det varit.

Utsikt från sovrummet den 11 januari 2010  -14 grader Nikon D90 18-200 mm. 200 ISO

Gökärtsvägen i Täby 13 januari 2010 och -12 gr. Nikon D90 18-200 mm. 200 ISO

Vy mot Majvägen i Täby 13 januari 2010 Nikon D90 18-200 mm. 200 ISO

I morse hörde jag på TV- vädret att det är mer vinter på väg. Vi går kanske mot en ny istid, tvärtemot alla klimatforskares visioner. Men skämt åt sido, detta var en liten reflektion om vädret från det när jag var liten till nutid. Där emellan så har vintrarna varierat högst betänkligt, från helt snöfria till sådana som vi just nu upplever, så det är säkert inget onormalt som sker just nu.

Ha det gott

Stig

 

 

Postat 2010-01-26 00:16 | Läst 8868 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

TRI-X några ögonblick tillbaka till 80-talet

Lite vintermotiv igen men här går det undan, för husse är med och leker snöbolls-leken d.v.s. att husse kastar en snöboll och hundarna springer efter, men bollen försvann och husse får kasta en ny snöboll. Så kan vi hålla på till husse tröttnar. "The never ending story". Men hundarna tröttnar aldrig.

Doglas och Vanja 2010 Nikon D90 18-200 mm. ISO 200 1/250 sek.

Efter en del letande i "arkivet" så har jag hittat några Tri-X neg. som har hållit sig undan i många år, men nu skall vi ta en titt på dem, och se om de är något att visa. Men jag hittade även andra neg. av t.ex  Kodak TMX (T-MAX 100), Kodak PX (PLUS-X 125), Kodak TMY (T-MAX 400) och Fuji 400 PR. Det är inte så många neg. men omkring 400 neg. har jag hittat, men det kan finnas lite till. Från början av 50-talet bör det finnas en del 6x6 cm. neg. jag får ta en titt igen i arkivet.  Det var en period från mitten av 80-talet och till mitten av 90-talet som jag provade svartvitt igen, men i ärlighetens namn så tyckte jag inte att det gav så mycket mer än färgbilder och då företrädesvis dia. Men jag är väl inte sämre än att jag kan ändra mig. 

Bilden på t.ex Cedric 1986 är Kodak PX 125 Cedric 1986

Den här bilden av Zo Nobel 1992 är TX 400 Zo Nobel 1992

Bilden på min Pappa hösten 1993 är Kodak TMY

 Bilden här är från en gårdsstädning i Vallatorp 1992 Fuji 400 PR

En bild på min granne som leker med sonens radiostyrda bil 1992 TMX

Lite prov på olika filmsorter, men jag var ganska aningslös på den tiden, och min filmleverantör (Facil Foto) kanske inte alltid upplyste om de olika filmernas egenskaper. Men trots mina bristfälliga kunskaper på området så blev det några skapliga bilder ändå. det kanhända att om jag fortsatt med svartvitt så kanske jag hade fastnat för TRI-X till slut.

 

Alldeles nyss så kom det ett SMS från posten som heter Hemköp numera att mina TRI-X filmer från Photax finns att hämta. Nu väntar jag bara på att det skall komma något meddelande angående min Panasonic GF1 också. Men posten den kommer inte så regelbundet som man skulle önska, jag vet inte hur det är i resten av landet, men här kan den komma mellan 13-17, och det är oftare  mot det senare klockslaget tyvärr.

Det kom ingen avi, så nu är det bara att vänta till måndag, suck.

Det var allt för nu.

Ha det gott

Stig 

 

 

 

Postat 2010-01-22 23:03 | Läst 6405 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vintern är lite gråare nu.

Nu har det legat som ett grått lock över vår del av Sverige, men för en vecka sedan  på "Tjugondag Knut" såg det helt annorlunda ut, nästan molnfri himmel och vindstilla, och för första gången på länge så gick jag ut med kameran och tog några bilder i vårt närområde och det var sagolikt vackert och mycket ovanligt.

Gökärtsvägsbacken i Täby 13 januqri 2010 Nikon D90 18-200 mm.

Nu har jag beställt en Panasonic Lumix GF1 från Rajala. Har aldrig köpt något där förut men de låg väldigt bra till i pris. Samtidigt så beställde jag en elektronisk sökare.

                 

Här om dagen så läste jag om hur förträffligt Tri-X är så jag har rotat runt i mitt "Bildarkiv" och jag hittade faktikt en 3-4 negativark med Tri-X-neg. från mitten av 1980 till 1995 och här är en bild på Allan även kallad Vagn-Allan  i Täby. Han samlade kundvagnar i Täby Centrum och pengarna skänkte han sedan till Cancerfonden. Men elaka rykten förtäljde något helt annat.

Bilden tog jag någon gång under våren 1988  Nikon 501 0bj. 35-135 och Tri-X

Det blir korta reportage numera, men det beror inte på lusten att skriva, utan att klockan börjar närma sig midnatt, och även om jag inte behöver så mycket sömn numera så börjar jag bli trött. Nu skall jag drömma om min Panasonic GF1, jag vet inte om det blir en "livsnjutarkamera" precis. Vem vet kanske det blir det.

Ha det gott.

Stig

 

Postat 2010-01-21 00:06 | Läst 5918 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gammal eller ny teknik

Just nu står jag inför ett val. Det ena är förståss att följa trenden och köpa på mig en begagnad, ganska dyr, analog och förhållandevis omodern Leica. Nedanstående Leica M6  1986 B+ kostar 990 eur. med dagens kurs c:a 9791,50 kr.utan objektiv hos Leica shop i Wien. Sedan tillkommer frakt och om det finns någon garanti det vete han där nere. Men man får ju vad man betalar för heter det ju. Det finns antagligen bra optik att köpa på LP-foto, kostar c:a 4995 kr

 

 

 

 Det andra är naturligtvis att följa med sin tid och köpa en ny, ungefär lika dyr, digital och med den senaste tekniken Panasonic GF1. Nedanstående GF1  med obj. 20/1,7 + elektronisk sökare kostar 10480 kr. Sedan tillkommer frakt och  garanti finns.

Det finns säkert invändningar mot  mitt resonemang, men jag är nog övertygad om vilket val jag kommer att göra.

Ha det gott

Stig

Postat 2010-01-20 00:51 | Läst 6392 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa