Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Vårvinterpromenad

Under vintern och våren har Dennis och jag tagit våra promenader som vanligt och vädret har skiftat lite från vackert väder till lite mindre fint väder. Men vad bryr sig Dennis om det han tycker det är lika roligt ändå. Den här dagen tittade vi om det slagit ut några blåsippor, men det hade de inte, det har kanske varit för kallt.

Var finns blåsipporna husse?

Först tittade vi om det kommit några blåsippor P1030076

Här letar vi efter vårtecken, men det var bara vissna löv och fjolårsgräs.

Sedan gick vi vidare mot Lindesby strandängar vid Lindesjön, där har vi gått många gånger och landskapet förändras lite varje gång.

Det ensamma trädet på Lindesby strandängar vid Lindesjön.

Anslagstavlan vid Lindesby strandängar P1030140 copy

Anslagstavlan vid Lindesby strandängar.

Lindesbergs kyrka P1030131

Lindesbergs kyrka

Det ligger en del is kvar på Lindesjön P1020763

I början av mars låg en del is kvar på Lindesjön, men nu har det blivit nästan isfritt.

Bottenåns utlopp i Lindesjön P1030133

Bottenåns utlopp i Lindesjön.

Det pågick en tipspromenad också P1030134

Det pågick en tipspromenad också, som någon ideell förening brukar anordna.

Dennis har gjort ett fynd på vår promenadP1030138

Dennis har gjort ett fynd på vår promenad.

Bron till Loppholmen P1030137

Bron till Loppholmen

Bottenån och Strandpromenaden i Lindesberg P1030139

Bottenån och Strandpromenaden till vänster och Loppholmen till höger i Lindesberg.

Här har Dennis träffat en kompis P1020770

Här har Dennis träffat en kompis.

Dennis tar igen sig i soffan P1020854

Dennis tar igen sig i soffan.

Det var lite nyhetsbilder från Lindesberg.

Ha det gott

Stig

Postat 2016-03-30 23:56 | Läst 1972 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om en kamera

Ännu än soluppgång.

"Vid dagens början" 18 januari 2016 kl. 8   f/3,5 1/60 sek. 200 ISO Detta var en av de första bilderna jag tog med  Lumix GX7

I min förra blogg berättade jag om mitt senaste nyförvärv, en Panasonic Lumix DMC-GX7. Nu är jag inte någon tekniknörd så jag skall inte ge mig in i några teknikaliteter, men jag nämnde att det var 6 år sedan jag senast köpte en ny kamera. Så på 6 år så hinner det ju hända en del med kameratekniken.

  Min "nya kamera" är ju långt ifrån ny, för inte så länge sedan kom det en senare version GX8, som har ytterligare förfinat tekniken med ännu fler pixlar (20 Mpixel.) Min GX7 har c:a 16 Mpixel. vilket är en ökning från min ännu äldre Panasonic Lumix DMC-GF1 som har 12 Mpixel.

Nu har jag läst en artikel på Fotosidan Magasin om en test av den nya GX8, och vad jag kan se så är inte skillnaden från GX7 så stor, men visst finns det skillnader, fler pixlar, större kamerahus, större knappar, rattar och reglage samt en ny sensor. 

Här är en teknisk specifikation på GX7 och den skiljer sig inte mycket från specifikationen på GX8

Gx7 har en fast vinklingsbar sökare till skillnad mot GF1 som saknade sådan, det fick jag komplettera med en sökare som monterades i kamerans blixtsko.  Det fungerade ju också men jag måste ställa om från display till sökare med en knapp, det slipper jag på GX7 som sköter detta med automatik så fort jag sätter sökaren mot ögat.

Att skärmen går att vinkla är ju praktiskt när jag tar bilder på Dennis både inomhus och ute för att komma ner till hans nivå.

Dennis i vardagsrummet 2016

Dennis undersöker ett hål i snön

Bildstabiliseringen i kamerahuset är också en nyhet som öppnar nya möjligheter, det innebär att jag kan använda mina Nikonobjektiv med hjälp av en adapter och jag har letat efter en sådan som kan överföra elektroniken mellan objektiv och kamerahus men det verkar inte finnas. Men jag har en  adapter som heter Pixco N/G m4/3 och fungerar med alla objektiv med Nikon fattning. Nackdelen är tyvärr att det inte finns någon autofokus, och det går inte att ändra bländare heller. Det som ändras är ISO, kameran mäter med full bländaröppning och ställer in tid och ISO.

Adapter Pixco med Micro Nikkor f2,8 60 mm DSC_0767

GX7 med adapter Pixco och Micro Nikkor f/2,8  60 mm är ett objektiv, som jag kanske kommer att använda mig av men  det får jag dock fokusera manuellt.

Har testat på resterna av en julgrupp, men resultatet blev inte så bra som jag hoppades, så jag kanske får skaffa ett Panasonic Makro objektiv så småningom. Det blev för kort skärpedjup.

Hur nöjd är jag med min nya kamera då? I stora drag så är jag mycket nöjd den ända svaga punkten skulle i så fall vara batteriet som ganska fort tar slut. Nu har jag införskaffat ett batteri till, men snålheten bedrar vissheten, för det nya som är en kopia är något klenare (800 mAh) än orginalbatteriet (1025 mAh).

Lindesbergs kyrka och Lindesjön i januari 2016

En alltid lika glad Margaret fixar degen till ett bullbak i mitt kök.

En halv plåt bullar P1020748

En halv plåt bullar som skall jäsa innan gräddning.

Nelly 1020177

Nu stundar påsken och jag får nog fira halva den utan Margaret för hennes lilla Nelly löper, och det ställer till lite problem med en testosteronstinn Dennis som har blivit könsmogen, han fyller 1 år den 5 april. 

Men Dennis och jag får fira den här påsken så gott det går och väderprognosen ser ju inte heller så strålande ut.

Men.....

Ha det gott och GLAD PÅSK

önskar

Stig och Dennis

Postat 2016-03-24 23:50 | Läst 2114 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Återbesök på försök

Soluppgång från min altan 7 40 20 februari 2016 P1020934

Soluppgång från min altan 7:40 den 20 februari 2016

Den morgonen försjönk jag väl lite i mina tankar och undrade varför jag inte  skriver ner dessa tankar i min för tillfället sovande blogg, men det tog några veckor innan jag kom till skott.

Man skall aldrig säga aldrig heter ett gammalt talesätt, och nu gör jag ett återbesök på Bloggen igen. I höstas skrev jag att det saknades motivation i foto och skrivlust för att fortsätta mitt medlemskap, när det skulle upphöra om några månader, men jag ändrade mig när jag fick ett erbjudande på "The Black Friday" från Fotosidan om reducerad medlemsavgift och det nappade jag på. Så nu är jag tillbaka igen.

Mitt hus i Lindesberg den 18 januari 2016

Under det gångna halvåret så har jag läst i stort allt som bloggats här och ibland har jag kommenterat när det funnits något jag berörts av, eller att det funnits reportage som varit intressanta, som till ex. Maggans fantastiska bildreportage från San Fransisco och Rio de Janeiro, och Bengans många tester av antika objektiv på en modern digitalkamera är lite fascinerande.  

Hösten har inte gått spårlöst förbi här i Lindesberg, i början av november så upptäckte jag att det droppade vatten från taket i tvättstugan, och den ligger rakt under mitt dusch-och toalettrum så det var ganska klart att det var därifrån som vattnet kom. Efter kontakt med mitt försäkringsbolag så kom en skadereglerare hem till mig och mätte upp fukten i duschrum och tvättstuga, och det gav ordentligt utslag

Det hände inte så mycket mer än så fram till efter nyår då tog jag kontakt med försäkringsbolaget igen och där vi hade en dialog om ersättningen och det konstaterades att golv-och vägmaterial var så gammalt att ersättningen skulle bara bli 25% på grund av åldersavdrag. Då bestämde jag mig för att begära s.k. kontant reglering och sköta reparationen på egen hand. 

Nu har min son Peter varit här och hjälpt mig att riva ned taket i tvättstugan och all fuktig isolering sedan rev vi bort golvmattan i duschrummet därefter så har vi ställt in varmluftfläktar som skall torka bort fukten.

Duschrumet demonterat P1030052

Vår lokala rörfirma har varit här och demonterat tvättställ, toastol, duschblandare och element, så nu är det tomt i duschrummet, och där står bara en värmefläkt som skall torka upp fukten från betongbotten. 

Bilderna ovan och nedan har jag tagit med min nya fotoapparat Panasonic Lumix GX7 som jag köpte för två månader sedan och det var ett erbjudande på Cyber Photo som jag inte kunde motstå. Sedan tidigare så har jag en liknande Panasonic GF1, som jag köpte i januari 2010,  det är 6 år sedan, nu kändes det att det var dags att skaffa något nytt som lite tröst tyckte jag, i all bedrövelse med vattenläckan. Den nya kameran är mer utvecklad än min tidigare med många nya finesser, bl.a. så har den bildstabilisering i kamerahuset vilket öppnade en möjlighet att med en adapter så kunde jag använda mina Nikonobjektiv. Men då blir det manuell fokusering och lite långsammare fotografering.  

Så här ser den ut med min normalzoom.

Nu skall jag bara skaffa mig lite vassare optik också men det får vänta ett tag, jag har ett par objektiv en s.k. normalzoom på  14-42 mm. f/3,5-5,6 och den duger tills vidare, den levererar ganska bra bilder tycker jag. Med min GF1 levererades ett 20 mm. f/1,7 det har jag inte använt många gånger. På önskelistan finns det en annan zoom 12-35 mm. f/2,8, men den kostar ganska mycket.

Livet i Lindesberg är inte bara elände utan det finns glädjeämnen också, och en av dem är naturligtvis Dennis som nu har blivit 11 månader och om en månad blir han ett år. Nu har jag tagit med mig den nya kameran på våra promenader och då blir det bland annat lite bilder på Dennis.

Min andra glädjespridare är Margaret, med henne har mitt liv fått lite mening igen.

Snö och is p Lindesjön 2016

Vintern kommer och går här i Lindesberg, den 18 januari var det flera grader kallt, men nu är det mest slask med några plusgrader på dagarna 

En annan nyhet är att vi i bostadsbristens tid fått två åttavåningars höghus i Lindesberg. 

Bottenåns utlopp i Lindesjön februari 2016 P1020878

 Bottenåns utlopp i Lindesjön i februari 2016

Dennis spanar från skogen ovanför vårt bostadsområde i Lindesberg februari 2016

Första Snödropparna med två Nässelfjärilar i min trädgård 15 mars 2016 P1030060

Första Snödropparna med två Nässelfjärilar i min trädgård 15 mars 2016

Det var allt för tillfället men jag skall försöka återkomma lite oftare hädanefter.

Ha det gott

Stig

 

Postat 2016-03-15 23:19 | Läst 2070 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera