Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nikon F Photomic FTN och en nygammal glugg

I torsdags förra veckan anlände min nygamla Nikon F Photomatic FTN och upp-packningen skedde vid köksbordet. Den var väl embalerad med massor av plastdukar runt om kameran och över, under och på sidorna av kartongen, men den såg lite naken ut och ett stort hål som gapade. Men för övrigt såg den väldigt fin ut, inga skavsår och repor på klädseln eller några bucklor. Några små repor finns på undersidan av huset, men som sagt i mycket bra skick. 

I brist på orginaloptik så har jag skruvat på ett Nikon AF 28/2,8 objektiv tillsvidare, och av mina bud på objektiven  på Tradera , så har jag vunnit auktionen på ett Nikkor 28 mm. 1:2,0, nu får jag vänta ytterligre några dagar innan kameran blir komplett. 

Nu har jag bekantat mig lite med kameran och allt verkar nog vara i bra kondition. Frågan är om jag kan använda mitt AF-objektiv med en lös exponeringsmätare i stället. Det borde väl kunna fungera för så har jag gjort med min gammla Zeiss och med Yashican.

Men nu över till mitt problem med batterier till prismasökarens ljusmätare. här syns batterikammaren på prismasökaren i  Photomatic, och batterierna är som synes Alkaliska på 1,5V. Thomas Meldert poängterade att det var viktigt att spänningen är just 1,35V och inte 1,5V.

Thomas skriver: "Originalbatteriet hade en spänning på 1,35V medan silveroxidbatterierna har 1,5V. Man kan tycka att det inte skiljer så mycket men det påverkar exponeringen. Man kan köpa adaptrar som tar ner spänningen till 1,35V från ett silveroxidbatteri eller köpa zink/luftbatterier med samma storlek som kvicksilverbatteriet". Slut på citatet.

Så det blir till att skaffa zink/luftbatterier antingen från LP-foto eller från USA . LP-foto tar 100 kr. styck för dem. Från USA kan man kanske få dem något billigare, men det tar kanske lite mer tid. Nu har det gått upp för mig att jag har köpt fel batterier till både min Canon FT och till min Luna Six 3, så för att råda bot på mina försyndelser blir jag tvungen att köpa minst 5 stycken zink/luftbatterier. Det blir en nätt affär på 500 kr. hos LP foto.

På Goggle sökte jag på MRB 625 Wein Cell och jag fick napp på ett företag som heter "The Small Battery Company" i England och nu har jag beställt 5 stycken zink/luftbatterier där i från .

Ha det gott

Stig

Postat 2010-02-23 00:06 | Läst 9637 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En ny bok och en nygammal kamera

I förra veckan kom en ny fotobok( för mig i allafall) med posten, och det är "Svart på vitt om Tio fotografer" av Per Lindström. Det är ganska många år sedan jag köpte en "fotobok" och den här var intressant av det skälet att Harry Dittmer var en av grundarna av gruppen Tio Fotografer, desutom var han god vän till mina föräldrar, men framför allt var det intressant att få veta hur det startade.

När jag stod inför valet att köpa min första kamera i början av 50-talet så sökte jag upp Harry Dittmer, i hans ateljé på Drottninggatan i Stockholm, för att få hans råd och omdömme innan jag bestämde mig, och han synade kameran och ansåg att det inte var någon dålig affär. Kameran som jag skulle köpa var en beg. Zeiss Ikon 521/16 i mycket gott skick. 

 

Spiraltrappan 1987

När jag blädrat igenom boken så upptäckte jag att jag ovetandes tagit en snarlik bild av en spiraltrappa som just Harry Dittmer tagit. Ett roligt sammanträffande.

 Vid några tillfällen så blev vi fotograferade i hans ateljé på Finn Malmgrens Plan i Hammarbyhöjden. Här nedan en bild på min mamma och mig antagligen omkring 1942.

Min pappa i uniform och den bilden är också från början av 40-talet

För några dagar sedan så besökte jag Tradera och hittade denna Nikon F Photomic och jag lade ett bud och i torsdags förra veckan blev den min. Det saknas objektiv och det får bli nästa investering. Nu antar jag att det bör vara ett AL-objektiv för att exponeringsauttomatiken skall fungera, eller?.

Nu återstår bara att vänta på postlveransen, och jag får se i morgon vad som händer. Nu börjar det närma sig sängdags.

Ha det gott

Stig

 

Postat 2010-02-14 23:26 | Läst 7679 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mer vinterbilder och en ny kamera

Vintern håller i sig och någon större föändring verkar inte vara på gång ännu på ett tag, men nu har jag iallafall sluppit att skotta garageuppfarten på några dagar.

Nikon D90 18-200 mm. F=8  1/250 sek. ISO200

Men våra hundar tycks ha kul i snön och här är det full fart så att snön ryker.

Nikon D90 18-200 mm. F=5  1/250 sek. ISO200

Nikon D90 18-200 mm. F=5,3  1/250 sek. ISO200

Nikon D90 18-200 mm. F=5,6  1/160 sek. ISO200

I förgår var jag med min sonhustru Eva och hjälpte henne att välja kamera, och det blev ännu en Panasonic, men denna gången blev det en av deras många kompaktkameror, som har modellbeteckningen Lumix DMC-TZ7, med 10 Mpixel, 12xzoom, 3,0" LCD med 460 000 pixlar, Videoinsp. i AVCHD etc.

  

 För ett år sedan hade vi också snö på backen men inte sådan mängd som nu, och här sitter vi ute den 9 feb. och inte en snöflinga på vår uteplats.Men det kom lite mer snö senare under februari.

LX3 F=4  1/640 sek. ISO 80

I går tog jag några bilder med Lumix GF1:an på hundarna för att se hur de blev och här är resultatet. Bilden nedan är på Doglas 6 år en strävhårig kille.

GF1  20 mm.  F=2,2   1/1600 sek. ISO 100 

Bilden nedan är på Vanja som är 9 månader och är en släthårig tik.

GF1  20 mm.  F=2,2  1/1300 sek. ISO 100

Det var allt för nu.

Ha det gott

Stig

Postat 2010-02-09 00:41 | Läst 6632 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vintersalong på Karby Gård i Täby

I går lördag var jag inbjuden till "Vintersalong" på Karby Gård som är Täby Konstnärers utställningslokal.  Inbjudan fick jag  av min granne Anders Hugo, en av Täbykonstnärerna som själv ställde ut några av sina tavlor, och här går vi upp mot entrén.

Inne i huvudbyggnaden där själva utställningen var träffade vi Anders som visade sina tavlor.

Anders Hugo bredvid en av sina tavlor.

Några andra tavlor av Anders Hugo

Det var en samlingsutställning med många av Täbykonstnärerna som ställde ut sina verk.

Det var en trevlig stund att få titta på lite annan konst än sina egna foton som omväxling.  Samtliga bilder är tagna med min Lumix GF1 som var ute för första gången sedan jag köpte den.

Det var allt för nu.

Ha det gott

Stig

 

 

Postat 2010-02-07 00:26 | Läst 7654 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Min bästa bild 2009

 Min vän Ernst-Göran Westlund har inviterat mig till att delta i fotostafetten "Min bästa bild 2009" som pågår här på Fotosidan, och det känns mycket hedrande att få medverka, och det kändes självklart att jag skulle vara med.

Att själv utse sin bästa bild är kanske inte så lätt, men nu blev valet inte så besvärligt utan jag fastnade för en Dogmabild som jag tog under min tid på Thoraxkliniken i Solna sommaren 2009. Varför mitt val föll på den, var att jag ville på något sätt föreviga en blodprovtagning på mig. Men det visade sig att det var lättare sagt än gjort p.g.a. jag blev tvungen att använda vänster hand att hålla i kameran och det kändes väldigt avigt. Så det kändes också som årets fotoprestation av mig om jag får vara lite "ego".

Syster-Therese-tar-blodprov-på-mig-Thoraxkliniken-i-Solna-2009

Nu skall jag då utse två nya deltagare i stafetten och då faller valet på en annan vän här på Fotosidan, Thomas Meldert som är värd för  Rettrokameragruppen, och  nästa som jag valt att få visa upp sin bästa bild blir Micke Borg.

Ha det gott.

Stig

Postat 2010-02-05 10:52 | Läst 6385 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa