Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lite nostalgi

Apropå oväder.

1985 gjorde jag och några vänner en vandring genom Padjelanta över Sulitelma. Här en länk till den resan: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/ett-nedslag-i-den-svenska-fjallvarlden.htm  Etappen över Sulitelma startade med regn som övergick till snö och blåst men slutade med solsken.

Sulitelma-1985

Bilden av Suliskongen i Sulitelma är tagen med Canon FT och Tamron 35-70 mm. 1:3,5

Det var inte så kallt men det blåste stundtals ganska ordentligt och med snögloppet i ansiktet så var det ganska irriterande, och mitt regnställ var av billig och dålig kvalitet så det läckte igenom. 

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-28 22:42 | Läst 2019 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I väntan på våren

I brist på nyare bilder så har jag grävt lite i arkivet och hitta några gamla bilder

I dag den 27 februari var det -11 grader och snöfall och det blåste en bitande nordlig vind och jag börjar längta till våren

Lindesby Strandängar

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe utanför vardagsrummet 26 januari 2006 Nikon D70 Nikkor 80-200mm. 1:2,8

Krokus-i-trädgården-1987

Krokus i trädgården 1987 Så såg det ut i rabatten för 31 år sedan Mamiya 645 1000 S Obj. 80 mm. 1:2.8     Dia 45X60 Kodak Ektachrome 100 ASA

Snödroppar och två Nässelfjärilar

Nu visar kvicksilvret -13 grader det var allt för i dag 

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-27 23:01 | Läst 2173 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nya rader från Lindesberg

Vy över Lindesjön en tidig januarimorgon

Ordningen återställd igen och jag kan börja ägna mig åt trevligare ting som att bildbehandla i Lightroom, och jag får tacka dig igen Jan för tipset om att det fanns en lösning på mitt problem, i Windows 10, närmare än jag anade. Den enda anmärkning jag har med Edge  är att bild och text är 25% mindre än i IE, men det kan jag stå ut med.

Koltrasthane-sjunger-in-våren-2008

En bild från 2008 som ger lite hopp om att våren inte är så långt bort

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-25 09:21 | Läst 2290 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Några rader och tankar från Lindesberg

 Bottenåns utlopp i Lindesjön

Under några månader, noga räknat så är det ett halvt år, så har jag haft onormalt stora bilder när jag öppnat min och även andras bloggsidor. Nu har jag tagit kontakt med fotosidan för att eventuellt få lite hjälp att komma till rätta med problemet, och jag fick till svar att det kanske är min dator det är fel på. Kan du skicka en skärmdump? Jo visst kan jag det svarade jag, och den ser ut så här:

Sedan hände ingenting d.v.s. det kom ingen kommentar tillbaka, så jag tog ny kontakt med fotosidan, där jag skrev att jag kunde konstatera att mina och även andras bloggbilder var av normalstorlek, t.o.m. augusti 2017, men fr.o.m. september 2017 så blev det abnormt stora bilder. Nedan visar jag exempel på vad jag menar.

Ovanstående visar att det fanns 3 alternativ t.o.m. augusti 2017 att ladda upp bilder och jag använde alltid det mittersta d.v.s. 640 x 268

Nästa exempel visar att i september 2017 togs alternativet 640 x 268 bort . Varför? 

Sista exemplet visar bilder från min senaste blogg den 22 december 2017 och mittalternativet fattas. David Elmfeldt skrev nyligen i sin blogg "Flatljus" att ett alternativ var att byta webbläsare till  Google Chrome, men jag undrar om det är mitt problem att byta webbläsare, om det är fotosidan som ändrat på förutsättningarna att ladda upp bilder i bloggen.      https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/ratt-fel-plus-liten-justering-av.htm

Nu över till något helt annat.

Jag kanske inte är för gammal att lära mig något nytt om bildbehandling, som  t.ex. i Lightroom. För en tid sedan läste jag en blogg där Affe gav en del tips om hur han framställer en svartvit bild från en digitalkamera, och i stället för att ta en svartvit bild direkt från kameran så tar han en färgbild och konverterar den i Lightroom, från raw. Här är en länk till Affes blogg för den som vill läsa mer:  https://www.fotosidan.se/blogs/affe/omtag-svartvitt-i-kameran-eller-inte.htm

Dennis redigerad i Lightroom 6 från raw

Nu har jag efter en del bekymmer med både PS CS3 och Lightroom 5 Bytt upp mig till PS Element 18 och Lightroom 6 som kan konvertera rawfiler, och det har blivit lite roligare att bildbehandla mina bilder, men det har tagit lite tid att lära sig alla nya finesser, och jag börjar förstå varför så många lovordar Lightroom, till hjälp har jag tagit del av några videofilmer från Moderskeppet som står till förfogande gratis. Nu har jag inte så många rawfiler att testa med, men det kanske blir lite fler i framtiden.

Dennis konverterad till svartvit i Lightroom 6

Det har tagit tid att föra över allt bildmaterial från hårddisken till Lightroom fast det går förvånansvärt lätt att importera bilderna, nu är det endast digitala bilder som har kommit i fråga. Sedan får jag se vad jag skall göra med alla analoga negativ och diabilder.

Följande bilder är inte tagna i raw utan i jpeg, det var inte möjligt att ta rawbilder med Olympus C720UZ , men gick att fota i tiff, det blev väldigt stora bildfiler, och minneskorten var ganska små 128 MB t.ex.

När jag importerade mina första digitalbilder så hittade jag en bild på Äppelblommor som jag tog 2003 med min första Digitalkamera Olympus C720UZ  redigerat i PS Elements 2

Samma Äppelblommor nu framkallat i Lightroom 6

 Nötskrika fotad med Olympus C720UZ i trädgården i Täby 2003 och bildbehandlat i Lightroom 6.  Olympus C720UZ saknade bildstabilisering, så det var inte alltid lätt att ta bilder på rörliga motiv och dessutom så var den ganska långsam vid avtryckstillfället så motivet hann ofta flytta sig. Men i sina bästa stunder så blev det ganska bra bilder. 

Men med tillräckligt snabb slutartid så kunde det gå vägen som bilderna här nedan.

 Måsar på Hagby sopstation i Täby i juni 2003

 Julia springer minimaraton på Stockholms Stadion 2003

Vitsippor i Vallatorp i Täby 15 maj 2003 taget med Olympus C720UZ

Nu några yngre bilder

 Gul Rudbeckia taget med Nikon 7200 i raw och framkallad i Lightroom 6

 Dennis njuter av solen vid altandörren Panasonic GX8 i raw och framkallad i Elements 2018

Det var allt från Lindesberg för tillfället

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-21 23:20 | Läst 2950 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera