Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Cokin, är det någon som minns?

En tuva med Fjällglim

 Som nybliven fotoentusiast handlade jag på mig en massa attribut bland annat "Cokins Creative Filter System

P1060269 Cokin filter

Min samling av Cokin-filter

Med Nikon F501 obj. Nikkor 35/135mm. 1:3,5/4,5 och ett Cokin Circular Pola A filter, testade jag om eventuella reflexer i vattnet försvann

Så här såg den ut min första Nikon F 501 med autofokus här med Nikkor 35/135 mm 1:3,5/4,5 och ett Cokin Close-Up +2 filter

1987 åkte jag på en naturfotokurs till Kvikkjokk och här är en länk till den resan om någon vill se och läsa vidare, och förutom den utrustning jag beskrev i bloggen så hade jag ett par Cokin-filter med, ett Cokin Circular Pola A och ett Närbildsfilter Cokin Close-Up +2, det senare i brist på ett Microobjektiv. Vad jag kan minnas så kom båda till användning. Närbildsfiltret använde jag när jag försökte ta närbilder av blommor och i något fall en liten fjäril.

017 En vit skönhet i Kvikkjokk 1987 kopiera

Här har jag använt Cokin Close-Up +2 när ja tog en bild av en vit Skönhet det kan vara en Rapsfjäril i Kvikkjokk 1987

010 Smörbollar i Kvikkjokk 1987 kopiera

Ett försök till närbild av Smörbollar, kanske också med närbildslinsen

014 Rödblära i Kvikkjokk 1987 kopiera

En Rödblära blev också dokumenterad med närbildslinsen är jag helt säker på

Filinformation

045 Stormhattsblad Kvikkjokk 1987

Kan eventuellt vara Jättelokablad  som jag testade med närbildslinsen 

072 Fjällsippa i Kvikkjokk 1987 kopiera b

En lite Fjällsippa blir den sista av mina Close Up bilder

För en del år sedan gjorde min hustru Lena och jag en utflykt till hennes tidigare sommarställe i Riala till en liten sjö som heter Hersen och jag provade att använda ett Graduerat Gråfilter.

Höstbilder-från-Fastarby-2007

Är lite osäker men det finns en liten skillnad på molnen och glittret i vattnet, men det är länge sedan nu så minnet sviktar lite grand, jag kan tyvärr inte hitta originalbilderna heller. För övrigt så föll mina Cokin-filter mer eller mindre i glömska under många år tills nu när jag hittade dem i källarförrådet. Om det blir aktuellt att använda igen vet jag inte, men jag läste i Johnnys kommentar av min föregående blogg, att han kan tänkas använda både polfilter och gråfilter vid behov.

Det var nog allt jag hade att berätta om mina Cokin-filter så nu återstår bara att önska alla fotovänner 

En riktigt GOD JUL från 

Stig och Dennis

P1090132 Stig och Dennis

Postat 2019-12-23 08:34 | Läst 1591 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite nyheter från Lindesberg

Som sagt skall försöka leverera några nyheter och för er som inte gillar sjukdomar ni kan sluta läsa här, det blir lite text varvat med några ganska nytagna bilder från trädgården.

Ni får ha överseende med att bilderna inte är så skarpa för mina ögon har haft svårt att fokusera dels genom okularet och skärmen har det också varit jobbigt att se på grund av det ibland skarpa ljuset.  

En lite skev men ändå rak Selfie på Husse och Dennis

De senaste veckorna har jag varit ganska dålig och det började med att jag fick ont i käkarna när jag åt mat som skall tuggas, efter några dagar ringer jag vårdcentralen och ber att få träffa en läkare, men jag blir rekommenderad att ta kontakt med min tandläkare i stället, som skall var specialist på käkproblem.

Ett vårtecken Scillan börjar komma upp i gräsmattan

OK. jag ringer tandläkaren som är Folktandvården och får en tid en vecka senare och under den tiden så utvecklas sjukdomen med huvudvärk, ont i hårbotten och ögonen bli ljuskänsliga. Detta berättar jag för tandläkaren som börjar undersöka mina käkar och tar en helstatusröntgen av över och underkäken. Därefter får jag en anvisning om 5 enkla avslappningsövningar för spända käkar och spänd tunga. och  återbesökstid en månad senare.

Efter tandläkarbesöket så ringer jag vårdcentralen igen berättar om problemen som tillkommit och då bokas jag in på provtagning om en vecka och att få träffa en läkare om ytterligare en vecka. Pratar med min dotter Susanne om hur jag mår och hon minns att hennes svärmor hade liknande problem och det visade sig var en sjukdom som heter "Temporalisarterit"

 Kanske årets första Nyckelpiga på ett Äppelblomskott

Susanne hämtar mig på morgonen för besöket på vårdcentralen och jag får först ta ett EKG sedan skall jag lämna blodprover och det visar sig att de bara tar sockeranalys, jag vill att de skall ta sänkan också, men det måste en läkare tillstyrka och samtidigt så begär jag att få träffa en läkare samma dag och inte en vecka senare. Sköterskan går iväg för att tala med en läkare och återkommer med beskedet att jag får träffa läkaren om en och en halv timme. Ett litet framsteg men det finns mycket tröghet i Lindesbergs vårdapparat.

 Gula Krokus kanske

Efter en och en halv timmes väntan fick jag träffa läkaren som började förhöra mig om mitt tillstånd och när jag nämnde mitt ögonproblem skulle han undersöka dem, men det visade sig att instrumentet var trasigt så vi fortsatte undersökningen och jag fick då gå till provtagningen igen för att ta sänkan CR eller det modernare CRT

Efter provtagningen så blev det samtal med läkaren igen jag frågade om han hade något namn på mina symtom och vad det fans för medicinering. Det kunde han inte svara på?? Då undrade jag om han hade hört talas om "Temporalisarterit", då hajade han till och frågade vad jag hade fått det ifrån och Susanne svarade att hennes svärmor drabbats av samma åkomma och hamnade på Örebro akuten där det visade sig att hon hade "Temporalisarterit"

En blå Krokus sticker upp

Då blev det lite aktivitet och läkaren skrev en remiss till akutmottagningen på Lindesbergs Sjukhus, varpå vi åkte dit och jag fick efter lite väntan lämna nya blodprover sedan blev det ytterligare väntan. Efter en stund fick jag lämna ett nytt sänkaprov för det som togs på vårdcentralen hade skickats till Örebro Sjukhus. Sköterskan sa att det nya provet skulle ta c:a en timme så vi fick ta en tur till kafeterian och ta lite te och en smörgås.

   När en timme hade gått så fick jag träffa en läkare som frågade ut mig om mina besvär och han klämde på min mage och gjorde också en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Sedan blev det ny väntan och efter denna väntan så fick jag åter träffa läkaren som bekräftade att det rör sig om "Temporalisarterit" och det blir en medicinering med Kortisontabletter 40 mg/dag i c:a två månader, under tiden skall jag undersökas av en specialist på "Öron, näsa, hals" där man går in vid tinningen en s.k. "Biopsi" och kikar om det finns något fel där.  

 En väl utslagen Krokus i rabatten antagligen från en julgrupp gissar jag

Det var lite om hur det kan te sig i Lindesberg när man blir sjuk, man blir skickad hit och dit och det är långa väntetider att få träffa en läkare. Lindesberg är säkert inte något unikt för det hör man ganska ofta på nyheterna att sjukvården går på knäna lite överallt i Sverige på grund av underbemanning, och det går ju ut över patienterna som i mitt fall tog det en vecka att träffa en läkare och lite över tio timmar på vårdcentralen och akuten på Lindesbergs Sjukhus.  

Jag avslutar med några vårblommor från trädgården, och som jag sagt tidigare så brister det en del i kvalitén, men jag hoppas att det kan bli lite bättre bilder när och om synen blir återställd.

 

 Även Påskliljorna börjar slå ut

Det finns två Forsythior som jag planterades för 2 år sedan vid entrén och de blommar på bar kvist

Den andra Forsythian blommar också fint på bar kvist

 Här ett fång med utslagna Pärlhyacinter

 Nu har Pelargonerna fått komma ut i vårsolen efter vinterförvaringen i garaget

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2018-04-28 23:34 | Läst 2472 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett kärt besök och ett nytt objektiv

 August på besök hos farfar

Ett ljus i Juletid

 Panasonic GX8 med Olympus 60 mm  Macro

Under året har jag skrivit att jag saknar ett macroobjektiv till min Panasonic, och i några veckor så har jag sett hur Olympus kört en kampanj om rabatterat pris på utvalda kameror och objektiv. https://www.olympus.se/site/sv/c/cameras_support/promotions/index.html

 Jag har ju sett här på Fotosidan, att just Olympus 60 mm. f2,8 Macro är ett mycket bra val. Så när det var Black Friday hos Rajala Pro Shop så slog jag till, och i förra veckan hämtade jag en kartong på posten med min nya "glugg".

Margaret blev första motivet

Nu har jag inte hunnit ta så mycket bilder ännu när det gäller macro, men objektivet fungerar ganska bra som porträttobjektiv också, men en riktigt porträttglugg står också på önskelistan.

I helgen hade vi besök av barnbarnet August två och ett halv år och pappa Peter, så det blev några provbilder på dem också

August porträtt i soffan

 Nelly i Margarets famn

Har du köpt en ny leksak nu igen husse

Jajamän, och det är för att ta lite snygga närbilder på dig, men till våren och sommaren så kanske det blir andra närbilder på blommor och insekter, som bilderna nedan de är tagna med  en Nikon-D7200 och ett Nikkor Micro 60 mm f1:2,8 utan bildstabilisering.

En Humla kalasar på ett Lammöra  

 En beskuren bild av en liten Blomfluga på en Rudbeckia

Gårdagens förmiddagspromenad vid Lindesby Strandängar

Det var allt för den här gången och samtidigt

önskar jag alla på Fotosidan en

 GOD JUL och ett Gott Nytt År

Ha det gott

Stig

Postat 2017-12-22 08:23 | Läst 3176 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

"Inga kommentarer"

Nyligen så laddade jag in en ny bild, och då såg jag att under rubriken "Bilder", så har jag laddat upp 503 bilder, 129 st. av dem  är kommenterade det är c:a 25 %, och det är väl inte så dåligt.

Vedboden och hemlighuset på Lillåkern 1965

Vedboden och hemlighuset på Lillåkern 1965

 Men de andra 75 %:en då (374 st.), som sällan någon tittar på, Vad göra med dem? Jo ett sätt är kanske att visa upp några som jag gillar i repris, en andra chance så att säga, innan jag tar bort dem.  

Solnedgång-på-Lillåkern 1969

Solnedgång på Lillåkern 1969

Ros-med-lus 1987

Ros med lus 1987

Brandgul-lilja 1988

Brandgul-lilja 1988

Ale-Stenar-1992

Ale Stenar 1992

Algarve-Väntan-på-den-stora vågen 1996

 Väntan på den stora vågen Sagres i Portugal 1996

Parque-de-Floresta 1996

Parque de Floresta i Portugal 1996

Gammla-stenbron-i-Karlstad 2003

Gamla stenbron i Karlstad 2003

Gråtrutar på Hagby 2003

Gråtrutar på Hagby 2003

Panorama-över-Riddarfjärden-2003

Panorama över Riddarfjärden 2003

För närvarande så är jag bara med i BIO-FOTO, men jag har inte laddat upp någon bild där på flera år, av den anledningen att jag inte hade några bra bilder att bidraga med. 

Tidigare så var jag med i Cityscapes, Dogma, Gatufoto och Landskap men jag har lämnat alla grupperna för att jag tyckte inte att jag hade något lämpligt att tillföra de grupperna.

Fullmåne-den-24-okt-2007

Fullmåne den 24 okt 2007

En-Blomfluga i-rabatten-2007

En Blomfluga i rabatten 2007

Duvor-på-TV-antenn-2007

Duvor på TV antenn 2007

Trollslända-2008

Trollslända-2008

Slussen-sett från Kornhamnstorg 2009

Slussen sett från Kornhamnstorg 2009

Fyra-dagar-efter-operation

Fyra dagar efter operation 2009

Vy från min uteplats vintern 2011 DSC_0086_HDR

Vy från min uteplats vintern 2011 HDR

Bron-till-Loppholmarna-i-Lindesberg 2011

Bron till Loppholmarna i Lindesberg 2011 HDR

Utsnitt av Bottenån i Lindesberg i oktober 2013

Utsnitt av Bottenån i Lindesberg i oktober 2013

Soluppgång från min altan 7 40 20 februari 2016 P1020934

Soluppgång från min altan 07:40:20 februari 2016

Det var allt för den här gången, bilderna har inte publicerats i några grupper utan jag har laddat ner dem i mina respektive album. Som jag nämnde tidigare så är jag inte med i några grupper längre, utan jag nöjer mig att fortsätta publicera mina alster i respektive album.

Ha det gott

Stig

Postat 2016-08-27 23:36 | Läst 4179 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera