Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lite nyheter från Lindesberg

Som sagt skall försöka leverera några nyheter och för er som inte gillar sjukdomar ni kan sluta läsa här, det blir lite text varvat med några ganska nytagna bilder från trädgården.

Ni får ha överseende med att bilderna inte är så skarpa för mina ögon har haft svårt att fokusera dels genom okularet och skärmen har det också varit jobbigt att se på grund av det ibland skarpa ljuset.  

En lite skev men ändå rak Selfie på Husse och Dennis

De senaste veckorna har jag varit ganska dålig och det började med att jag fick ont i käkarna när jag åt mat som skall tuggas, efter några dagar ringer jag vårdcentralen och ber att få träffa en läkare, men jag blir rekommenderad att ta kontakt med min tandläkare i stället, som skall var specialist på käkproblem.

Ett vårtecken Scillan börjar komma upp i gräsmattan

OK. jag ringer tandläkaren som är Folktandvården och får en tid en vecka senare och under den tiden så utvecklas sjukdomen med huvudvärk, ont i hårbotten och ögonen bli ljuskänsliga. Detta berättar jag för tandläkaren som börjar undersöka mina käkar och tar en helstatusröntgen av över och underkäken. Därefter får jag en anvisning om 5 enkla avslappningsövningar för spända käkar och spänd tunga. och  återbesökstid en månad senare.

Efter tandläkarbesöket så ringer jag vårdcentralen igen berättar om problemen som tillkommit och då bokas jag in på provtagning om en vecka och att få träffa en läkare om ytterligare en vecka. Pratar med min dotter Susanne om hur jag mår och hon minns att hennes svärmor hade liknande problem och det visade sig var en sjukdom som heter "Temporalisarterit"

 Kanske årets första Nyckelpiga på ett Äppelblomskott

Susanne hämtar mig på morgonen för besöket på vårdcentralen och jag får först ta ett EKG sedan skall jag lämna blodprover och det visar sig att de bara tar sockeranalys, jag vill att de skall ta sänkan också, men det måste en läkare tillstyrka och samtidigt så begär jag att få träffa en läkare samma dag och inte en vecka senare. Sköterskan går iväg för att tala med en läkare och återkommer med beskedet att jag får träffa läkaren om en och en halv timme. Ett litet framsteg men det finns mycket tröghet i Lindesbergs vårdapparat.

 Gula Krokus kanske

Efter en och en halv timmes väntan fick jag träffa läkaren som började förhöra mig om mitt tillstånd och när jag nämnde mitt ögonproblem skulle han undersöka dem, men det visade sig att instrumentet var trasigt så vi fortsatte undersökningen och jag fick då gå till provtagningen igen för att ta sänkan CR eller det modernare CRT

Efter provtagningen så blev det samtal med läkaren igen jag frågade om han hade något namn på mina symtom och vad det fans för medicinering. Det kunde han inte svara på?? Då undrade jag om han hade hört talas om "Temporalisarterit", då hajade han till och frågade vad jag hade fått det ifrån och Susanne svarade att hennes svärmor drabbats av samma åkomma och hamnade på Örebro akuten där det visade sig att hon hade "Temporalisarterit"

En blå Krokus sticker upp

Då blev det lite aktivitet och läkaren skrev en remiss till akutmottagningen på Lindesbergs Sjukhus, varpå vi åkte dit och jag fick efter lite väntan lämna nya blodprover sedan blev det ytterligare väntan. Efter en stund fick jag lämna ett nytt sänkaprov för det som togs på vårdcentralen hade skickats till Örebro Sjukhus. Sköterskan sa att det nya provet skulle ta c:a en timme så vi fick ta en tur till kafeterian och ta lite te och en smörgås.

   När en timme hade gått så fick jag träffa en läkare som frågade ut mig om mina besvär och han klämde på min mage och gjorde också en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Sedan blev det ny väntan och efter denna väntan så fick jag åter träffa läkaren som bekräftade att det rör sig om "Temporalisarterit" och det blir en medicinering med Kortisontabletter 40 mg/dag i c:a två månader, under tiden skall jag undersökas av en specialist på "Öron, näsa, hals" där man går in vid tinningen en s.k. "Biopsi" och kikar om det finns något fel där.  

 En väl utslagen Krokus i rabatten antagligen från en julgrupp gissar jag

Det var lite om hur det kan te sig i Lindesberg när man blir sjuk, man blir skickad hit och dit och det är långa väntetider att få träffa en läkare. Lindesberg är säkert inte något unikt för det hör man ganska ofta på nyheterna att sjukvården går på knäna lite överallt i Sverige på grund av underbemanning, och det går ju ut över patienterna som i mitt fall tog det en vecka att träffa en läkare och lite över tio timmar på vårdcentralen och akuten på Lindesbergs Sjukhus.  

Jag avslutar med några vårblommor från trädgården, och som jag sagt tidigare så brister det en del i kvalitén, men jag hoppas att det kan bli lite bättre bilder när och om synen blir återställd.

 

 Även Påskliljorna börjar slå ut

Det finns två Forsythior som jag planterades för 2 år sedan vid entrén och de blommar på bar kvist

Den andra Forsythian blommar också fint på bar kvist

 Här ett fång med utslagna Pärlhyacinter

 Nu har Pelargonerna fått komma ut i vårsolen efter vinterförvaringen i garaget

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2018-04-28 23:34 | Läst 2479 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Våren har kommit

Blåsippan uti backarna står, niger och säger att nu är det vår.

DSC_0060 Blåsippor 2004

Dom första vårtecknen.

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Postat 2018-04-20 08:49 | Läst 1285 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pollensäsongen är här

Björklöv-med-hängen-2009 Panasonic LX3

Hängen av björk  i april 2009

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Postat 2018-04-18 11:31 | Läst 1107 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera