Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Några rader från Lindesberg

Utsikt från Carlssons udde över Lindesjön våren 2012

Det kommer inte så många bloggar från min del av världen nu för tiden, men jag tänkte att det kanske är dags att ge ett livstecken från oss i Lindesberg. Livet går i ett lite lugnare tempo numera, dagarna är liksom inrutade i olika rutiner, d.v.s. Doglas och jag, vi går våra dagliga promenader, och jag veckohandlar på ICA på tisdagar. Detta låter väl ganska enformigt, och det är det också, men ibland får kameran följa med så blir det lite avbrott i tristessen.

Vi har bott här i Lindesberg i två år nu och har väl börjat vänja oss och kommit till insikt om att det blir inte bättre än så här. Bor man i ett litet hus så finns det ju alltid något att göra, men jag har av någon orsak blivit lite bekväm, så jag lejer bort mycket som t.ex. gräsklippning och snöskottning det är kommunen som har skött detta åt mig. Men gräsklippningen skötte de så illa så det fick en skolgrabb överta så fick han tjäna lite pengar under sommarlovet. I höstas så fick den lokala trädgårdsfirman beskära mina fruktträd.

Men utanför vår värld så händer det både trevliga och tråkiga saker. Men jag tar det trevliga först. En annan rutin jag har, är att varje dag läsa bloggarna på Fotosidan och det ger lite nyheter från framför allt Stockholm, men jag läser många andra bloggar också, fast jag är väldigt dålig på att kommentera.

Under våren så läste jag i en blogg, att en medlem hade börjat göra fotoböcker på "Blurb" och det lät intressant, så jag tänkte, kan han så kanske jag också kan. Sagt och gjort jag laddade ner programvaran till min dator och satte i gång. Men det var inte så lätt att fatta alla finesser med en gång så det blev mycket testande i början, och efter någon månad så var jag klar med min första bok som fick titeln "Landskap". Den 26 april så beställde jag boken och den 7 maj levererades den. Det blev 192 sidor med c:a 170 bilder och några textsidor, många av bilderna finns här på Fotosidan.

Det var ju spännade dagar innan jag hade boken i min hand och det blev en possitiv överaskning att den blev så pass bra så jag började på ett nytt projekt som fick titeln " Lena" och det blev en historia i ord och bilder som jag tagit på henne under våra 32 år tillsammans. För något år sedan så började jag på en blogg som skulle handla om en del bilder jag tagit, men jag lade ned det projektet. Men efter ytterligre ett års betänketid så blev det en bok i stället.  

 

När boken "Lena" kom så var den skadad och jag reklamerade felen som bestod av klämskador på pärmen  och jag bifogade foton på skadorna. Blurb ersatte omgående med en ny bok som var helt utan fel.

Den egentliga orsaken till mitt bokskapande var att jag läste en kommentar till den medlemens blogg att det vore förnuftigt att bevara sina bilder i bokform i stället för att samla bilder på hårddiskar eller CD-skivor som ingen kan läsa om en inte alltför avlägsen framtid. Så det triggade igång mitt skapande. Valet av "Blurb" fick jag dels av den bloggen och av en artikel i en fototidning där man hade testat ett antal bokprogram, jag tror det var 14 0lika bokförlag, och "Blurb" var ett av de program som fick mest gillande.

I dag så har jag gjort fem böcker och en sjätte är under arbete. Av de övriga tre är en bok med min bloggserie som heter Återblick och var i nio delar, och den har jag valt att kalla "Återblickar", det var ett väldigt pusslande att få till text och bilder på varje sida, men det gick med mycket tålamod. Bok fyra heter "Stadsbilder" och är en samling Stockholmsbilder, och den femte boken kallar jag för "Naturbilder", och innehåller lite om natur och en del miljöbilder.

Mina senaste böcker

Det här är ju inte något "Snabb Fix", för jag har hållit på från någon gång i april till nu, så det har tagit lite tid att förverkliga mina projekt. En del bilder fanns redan i min dator, men det som tar mycket tid är att leta fram andra bilder och sedan välja, för det spänner över femtio år av fotograferande. Ett annat moment är att jag måste scanna en del bilder och det tar ju också sin tid innan jag kan lägga upp dem i Blurb. Men det är fantastiskt roligt när jag ser till resultatet,

Mitt pågående projekt kallar jag rätt och slätt för "Svartvita Bilder" där jag har letat fram bilder på mig och min familj från min tidigaste barndom och där är det andra fotografer som har tagit bilderna, och det är från trettio och fyrtiotalet. Det var när mina föräldrar gick bort 1994 som jag hittade en massa bilder som jag nu använder i det här bokprojektet. När jag började jobba 1951 så kunde jag köpa en egen kamera och de första rullarna blev svartvitt. Kanske inte alltid så bra men lite roligt att visa ändå.

 Ja detta är vad som jag hållit på med de senaste månaderna, men det har hänt annat också, som jag skrev i början så har det hänt en del tråkiga saker. I januari så ringde en god vän och berättade att även hon drabbats av cancer, men det upptäcktes tyvärr  för sent så hon avled en månad senare. Vi hade ända sedan jag flyttade haft telefonkontakt med varandra, och i september 2011 träffades vi när jag var på besök i Täby, och då verkade hon så frisk.

 Agneta och Cilla i Vallatorp 2009

Under vårvintern så blev min hund Doglas sjuk, hans ögon var väldigt inflammerade, så vi uppsökte veterinärer som så småningom konstaterade att han var på väg att bli blind och det är han nu, men i somras hade han lite ledsyn d.v.s. att han såg ljus och mörker men inte så mycket mer. Redan för två år sedan så märkte jag att det var något fel, för han gick ibland emot saker och en veterinär sa att han hade gråstarr. Men för övrigt så är han pigg och glad och trivs med tillvaron, han har ju lukt och hörsel kvar, och han har lärt sig att hitta här hemma.

Doglas på språng i trädgården 2012

I augusti så fick jag ett mail från dottern till min gode vän Jan, att han hade avlidit också efter en cancersjukdom. För ungefär tio år sedan fick han prostatacancer och då opererade man bort prostatan, sedan levde han som vanligt igen och vi spelade mycket golf under några år, vi reste också på en del golfresor tillsammans bland annat en resa till Spanien, men för ett par år sedan så fick han en del metastaser som man försökte behandla med en  cytostatika. Men det gick tyvärr inte så bra och till slut orkade kroppen inte med längre.

Här är Janne på vårt hotellrum i Spanien 2004.

I våras så fick jag en kallelse till ögonkliniken på Örebro Universitets Sjukhus där man gjorde en undersökning på mitt vänstra öga som skulle ligga till grund för en ny lins. Senare i maj blev jag kallad till operation på Lindesbergs Sjukhus och det gick snabbt och bra hela besöket tog väl lite över en timme men själva operationen gick på en kvart. Det var en fantastisk upplevelse att få vara med om. 

På hösten 2010 så gick min Epsonskrivare sönder, och det var en A+3 skrivare som jag var jättenöjd med, men den hade väl några år på nacken så till slut sa den upp sig och det skulle dröja ända till i år som jag tog mig råd att köpa en ny, och det blev en Epson Stylus Photo R3000. Valet stod mellan den något mindre R2000 och R3000, men jag bestämde mig för den senare. Nu har jag inte skrivit ut några A3 bilder ännu men det kommer så småning om.

Som sagt har man ett hus så finns det alltid något att göra, och i somras så byggde jag om alltanen, för den befintliga var nog inte så välbyggd för det var för långt mellan reglarna som trallvirket låg på så vi det vill säga min son Peter och min svärson Thomas rev bort den gamla och byggde en ny med tätare regelverk och kraftigare trallvieke. Men jag fick stå för marktjänsten att laga mat under två dagar och det är också ett jobb.

Thomas och Peter bygger en alltan 2012

Thomas skruvar i trallskruv

Peter kapar till trallvirke.

Det har väl blivit lite annan fotografering under året och det har nog blvit i trädgården för det mesta några gånger så har jag tagit med kameran och tagit några bilder utanför trädgården.

En Trollslända i rabatten 2012

Älskande Trollsländor på en utblommad ros

Påfågelsfjäril på en Rudbeckia 2012

Min bror Lasse och dottern Jenny med sambon Kalle kom och hälsade på oss i Augusti.

Lasse-Jenny och Kalle på besök 2012

Del av vandringsslinganrunt Lindesjön 2012

Höstbild av Lindesjön 2012

Det var väl allt för tillfället som jag sa i början så är det inte så tätt med bloggarna, men man vet aldrig när andan faller på nästa gång.

Ha det gott.

Stig

 

 

Postat 2012-11-19 12:38 | Läst 6915 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera