Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Allt är inte svart och vitt

En del bilder har varit färgade tidigare

För en del år sedan så väcktes mitt intresse av att kunna omvandla färgbilder till svartvita bilder och det som stod tillbuds var en möjlighet i Photoshop, men det innebar mycket dragande i "spakarna" tills man var nöjd. Men så en dag så såg jag en blogg där Bernt Carlzon hade en bild som han konverterat i ett program det hette Topaz tror jag, och det fångade förstås mitt intresse och det gick att ladda ned en testversion av. Det var ett program som jag under en tid använde ganska flitigt och var relativt nöjd med.

Efter en tid så dök det upp ett annat program som blev mycket populärt och det var förstås Silver Efex Pro 2, även kallat "Silvern". Det kostade ju en del slantar så det fick vara tills vidare och jag var ganska nöjd med Topaz så länge. Men för några år sedan så köptes företaget Nic Collection, som ägde Silver Efex Pro 2, upp av Google och släpptes fritt för alla som ville ladda ned det gratis, och det följde med ytterligare ett antal andra program, jag var naturligtvis inte sen att passa på när det kostade gratis. Nu har företaget DxO köpt Silver Efex Pro 2 av Google, det svänger i program-branschen också tydligen.

 Hästar från Valla Gård 2008 

Med hjälp av Silver Efex Pro 2 så kan det bli hyfsat svartvitt

Det var ju ganska spännande att testa ett program som gjorde processen lite enklare för oss amatörer

DSC_0707 - Kopia Britt i Hedemora 2011

Min vän Britt i köket på sitt Lantställe i Västerbyn i Hedemora 2011

Britt 2011 DSC_0707 kopiera

Bilden av Britt omvandlat till svartvitt med Silver Efex Pro 2

Även om jag gått kurser i mörkrumsteknik och fått lära mig grunderna, så har jag ännu aldrig vare sig framkallat eller kopierat på hemmaplan, så både PS och  Silver Efex Pro 2 har på många sätt underlättat för mig när jag jobbat med mina bilder.

P1020149 Vy över Slussen från Munkbroleden 2009

 Vy över Slussen från Munkbroleden 2009 Den här bilden hr jag visat tidigare men i obeskuret skick, nu tog jag bort nederdelen som inte tillförde bilden så mycket samtidigt så blir bilden något större om man förstorar den.

P1020149 Vy över Slussen från Munkbroleden 2009 kopiera

Vyn över Slussen från Munkbroleden 2009 omvandlad med Silver Efex Pro 2 till svartvitt

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991. Bilden är ju nästan monokrom som den är men med Silver Efex Pro 2 så går det att göra den ännu mer svartvit.

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991 copy copy

Vyn över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991 är omvandlad i Silver Efex Pro 2 men det är som synes en hårfin skillnad mellan färgbilden och den svartvita kopian.

P1050565 Dennis har lite gympa på Margarets solsäng

Avslutningsvis en bild på  Dennis när han har lite gympa på Margarets solsäng

P1050565 Dennis har lite gympa på Margarets solsäng

Här har jag dragit lite extra i spakarna på bilden av Dennis.

OK. Husse tycker du att den här bilden blev bättre än originalet? Det är väl tveksamt.

Nja jag vet inte du är kanske mer till din fördel i färg.

Det var väl allt jag hade att berätta om mina försök att konvertera färgbilder till svartvitt.

Ha det gott

Stig

Postat 2018-09-30 18:26 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite analogt igen

Hörde i morse att vi sätter i oss 70milj. ägg i Sverige  till påsk  

Ägget-Sw 1991

Det var allt för nu

Glad Påsk

och

Ha det gott

Stig

Postat 2018-03-29 18:16 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite mer från mitt bildarkiv

Triggad av Lenas fina bildserie på Stjärtmesar så har jag hittat ett par bilder i "Arkivet"

På flera sätt saknar jag mitt lilla hus i Täby för där fanns det alltid fåglar utanför stugknuten.

Stjärtmes 2006

En liten men söt

Stjärtmesar-och-Blåmes 2006

Stjärtmesar och en Blåmes låter sig väl smaka 

Ha det gott

Stig

Postat 2018-03-22 22:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nya rader från Lindesberg

Vy över Lindesjön en tidig januarimorgon

Ordningen återställd igen och jag kan börja ägna mig åt trevligare ting som att bildbehandla i Lightroom, och jag får tacka dig igen Jan för tipset om att det fanns en lösning på mitt problem, i Windows 10, närmare än jag anade. Den enda anmärkning jag har med Edge  är att bild och text är 25% mindre än i IE, men det kan jag stå ut med.

Koltrasthane-sjunger-in-våren-2008

En bild från 2008 som ger lite hopp om att våren inte är så långt bort

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-25 09:21 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Några rader och tankar från Lindesberg

 Bottenåns utlopp i Lindesjön

Under några månader, noga räknat så är det ett halvt år, så har jag haft onormalt stora bilder när jag öppnat min och även andras bloggsidor. Nu har jag tagit kontakt med fotosidan för att eventuellt få lite hjälp att komma till rätta med problemet, och jag fick till svar att det kanske är min dator det är fel på. Kan du skicka en skärmdump? Jo visst kan jag det svarade jag, och den ser ut så här:

Sedan hände ingenting d.v.s. det kom ingen kommentar tillbaka, så jag tog ny kontakt med fotosidan, där jag skrev att jag kunde konstatera att mina och även andras bloggbilder var av normalstorlek, t.o.m. augusti 2017, men fr.o.m. september 2017 så blev det abnormt stora bilder. Nedan visar jag exempel på vad jag menar.

Ovanstående visar att det fanns 3 alternativ t.o.m. augusti 2017 att ladda upp bilder och jag använde alltid det mittersta d.v.s. 640 x 268

Nästa exempel visar att i september 2017 togs alternativet 640 x 268 bort . Varför? 

Sista exemplet visar bilder från min senaste blogg den 22 december 2017 och mittalternativet fattas. David Elmfeldt skrev nyligen i sin blogg "Flatljus" att ett alternativ var att byta webbläsare till  Google Chrome, men jag undrar om det är mitt problem att byta webbläsare, om det är fotosidan som ändrat på förutsättningarna att ladda upp bilder i bloggen.      https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/ratt-fel-plus-liten-justering-av.htm

Nu över till något helt annat.

Jag kanske inte är för gammal att lära mig något nytt om bildbehandling, som  t.ex. i Lightroom. För en tid sedan läste jag en blogg där Affe gav en del tips om hur han framställer en svartvit bild från en digitalkamera, och i stället för att ta en svartvit bild direkt från kameran så tar han en färgbild och konverterar den i Lightroom, från raw. Här är en länk till Affes blogg för den som vill läsa mer:  https://www.fotosidan.se/blogs/affe/omtag-svartvitt-i-kameran-eller-inte.htm

Dennis redigerad i Lightroom 6 från raw

Nu har jag efter en del bekymmer med både PS CS3 och Lightroom 5 Bytt upp mig till PS Element 18 och Lightroom 6 som kan konvertera rawfiler, och det har blivit lite roligare att bildbehandla mina bilder, men det har tagit lite tid att lära sig alla nya finesser, och jag börjar förstå varför så många lovordar Lightroom, till hjälp har jag tagit del av några videofilmer från Moderskeppet som står till förfogande gratis. Nu har jag inte så många rawfiler att testa med, men det kanske blir lite fler i framtiden.

Dennis konverterad till svartvit i Lightroom 6

Det har tagit tid att föra över allt bildmaterial från hårddisken till Lightroom fast det går förvånansvärt lätt att importera bilderna, nu är det endast digitala bilder som har kommit i fråga. Sedan får jag se vad jag skall göra med alla analoga negativ och diabilder.

Följande bilder är inte tagna i raw utan i jpeg, det var inte möjligt att ta rawbilder med Olympus C720UZ , men gick att fota i tiff, det blev väldigt stora bildfiler, och minneskorten var ganska små 128 MB t.ex.

När jag importerade mina första digitalbilder så hittade jag en bild på Äppelblommor som jag tog 2003 med min första Digitalkamera Olympus C720UZ  redigerat i PS Elements 2

Samma Äppelblommor nu framkallat i Lightroom 6

 Nötskrika fotad med Olympus C720UZ i trädgården i Täby 2003 och bildbehandlat i Lightroom 6.  Olympus C720UZ saknade bildstabilisering, så det var inte alltid lätt att ta bilder på rörliga motiv och dessutom så var den ganska långsam vid avtryckstillfället så motivet hann ofta flytta sig. Men i sina bästa stunder så blev det ganska bra bilder. 

Men med tillräckligt snabb slutartid så kunde det gå vägen som bilderna här nedan.

 Måsar på Hagby sopstation i Täby i juni 2003

 Julia springer minimaraton på Stockholms Stadion 2003

Vitsippor i Vallatorp i Täby 15 maj 2003 taget med Olympus C720UZ

Nu några yngre bilder

 Gul Rudbeckia taget med Nikon 7200 i raw och framkallad i Lightroom 6

 Dennis njuter av solen vid altandörren Panasonic GX8 i raw och framkallad i Elements 2018

Det var allt från Lindesberg för tillfället

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-21 23:20 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa 

Innehållskategorier