Mina bilder och tankar för dagen

50 år sedan

37 döda och hundratals uppges idag - 18-04- 14, skadade i samband med de palestinska protesterna mot att USA öppnar sin ambassad i Jerusalem/Al Quds. Sällan har väl uttrycket "Broken promises in a promised land" känts mer relevant än just idag.

För mycket länge sedan - sommaren 1968, satt en ung man på ett skitigt hotellrum nära Damaskusporten i samma stad och försökte sortera intrycken av den delade staden. 
Det kom att bli en omtumlande sommar för den vilsne pojken från det norrländska kustlandet.

Det hände för 50 år sedan. 
Mycket är förändrat men inte konflikten. Snarare är den värre nu än då.
17 år tror jag visst jag var...


PS. Bilden togs av en kompis med min förskräckliga ryska Zenit 3M.   En i alla avseenden usel kamera. DS

Inlagt 2018-05-14 15:35 | Läst 945 ggr. | Permalink
Jo, konflikten är nog nästan värre i dag.
Jag vill gärna i samband med detta nämna två grundförhållanden: För det första. All grundläggande militär konflikt (starta krig) står arab/palestinasidan för under hela tiden sedan Israels bildande. För det andra. Israel är regionens enda demokrati.
Det är klart att det aldrig kan bli bättre när den ena sidan domineras av en av FN stämplad terrororganisation (Hamas).
Svar från per-erik åström 2018-05-15 09:21
Jag tänkte inte bemöta detta, vill inte inlåta mig i en meningslös diskussion. Men jag förundras över hur du verkar ha allting klart för dig i denna världens mest komplexa historiskt politiska konflikt.

Mvh/per-erik
syntax 2018-05-15 10:56
Det är klart att du inte vill bemöta detta - för det ställer sig lite knepigt. Grundfakta är grundfakta, och kan studeras i vilken historiebok som helst. Ändå skulle det vara kul att veta på vilket sätt diskussionen skulle vara meningslös? Annat än att det är svårt att omkullkasta historiska fakta med hjälp av sin politiska färg.
Svar från per-erik åström 2018-05-15 12:21
Det var värst vad du var enveten. Jag skrev bara en personlig text utifrån en gammal bild från min ungdom och med anledning av det som sker i dessa dagar i Israel/Gaza. Medvetet undvek jag att skriva vad jag tycker och hur jag tolkar fakta. Det jag undrar över är vem du är som så snabbt, magistralt och tvärsäkert kommenterar. Du har inga bilder, ingen blogg här på Fotosidan. Vem är du?
syntax 2018-05-15 14:43
Jag nämnde helt kort två lättbevisbara grundfakta för att lite balansera den genomfalska massmediala svenska rapporteringen av i dag - en rapportering som ligger som fond så fort saken berörs.
Vem jag är? I detta sammanhang är jag historiker med ämnesbehörighet att undervisa i gymnasiet.
Svar från per-erik åström 2018-05-17 05:44
Jag frågade vem du var,var du har dina bilder och du svarar ”i detta sammanhang är jag historiker med ämnesbehörighet att undervisa på gymnasiet”.... vilken märkligt svar, byråkratiskt och stroppigt. Visa lite bilder så jag får se vem du är. Bilder berättar också om vem som står bakom kameran.
Ja du Per-Erik det är fördjävligt det som sker.
Svar från per-erik åström 2018-05-16 08:47
Ja det är det verkligen. Jag har följt konflikten under 50 år, läst massor och rest i regionen många gånger, har vänner på ”båda sidorna” och fortfarande saknas i princip alla förutsättningar för en verklig lösning. Trumps och USA:s olik utspel, senast ambassadflytten från Tel Aviv kastar återigen allting ner i avgrunden. Det troliga är att vi snart får se den tredje intifadan....
Bra bok om Sträng förresten.
Hörs och ses/per-erik