Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

Min fotografiska brist

 Det är bara att erkänna; Jag har aldrig kunnat använda blixt på ett kreativt sätt, har aldrig lärt mig. De få gånger jag försökt har det blivit allt annat än bra.

På Christer Strömholms fotoskola fanns två linjer. Den ena var dokumentär/reportage-linjen där jag gick. Där handlade det om om Tri-X, Leica, Nikon F, D-76 och Agfa Brovira och framförallt att behärska det naturliga ljuset i mer eller mindre omöjliga situationer. Den andra linjen var reklamfotografi i studio. Där satte jag aldrig min fot eftersom den linjen antogs vara alltför kommersiellt inriktad, vilket var väldigt fult i början på 70-talet. Tiderna var sådana och jag har med åren insett att blixtfotografi är en allvarlig brist i min fotografiska bildning. Resten - det naturliga ljuset, kan jag nog hantera. Det är s a s det enda jag gjort fotografiskt med mer eller mindre framgång.

I somras när jag låg däckad efter en stroke började jag läsa om och titta närmare på bilder där blixtljuset varit den dominerande ljuskällan. Efter att ha förstått lite mer köpte jag en lättare blixtutrustning. En Godox AD200 och några ljusformare. Det är moderna grejer, TTL och HSS med radiosynk, enkelt och smidigt att hantera. På grund av min nuvarande relativt begränsande fysiska rörlighet har jag därför så smått börja "blixtra" och funnit en ny fotografisk stig. Vi får se vart det tar vägen. Om inte annat lär jag mig så sakteliga något nytt och det kan aldrig vara fel.....

Postat 2017-10-12 10:29 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Första bilden efter min stroke

 Idag tog jag på mig ett fotojobb, ett uppdrag. Det tillhör ovanligheterna eftersom jag inte söker beställningsjobb, har aldrig gjort. Konstigt kan tyckas, lite snobbigt t o m. Men sanningen är att jag har fullt upp med mina egna bilder och projekt. Min kärlek till stillbilden vill jag därför hålla för mig själv.Kanske är jag också lite nervös över förväntningarna från en beställare. Men idag gjorde jag ändå ett "knäck", två författarporträtt för en pressrelease från ett förlag för en ny bok.

Stressigt, trycka av några exponeringar på en kaffekvart i en orekad miljö. Precis de förutsättningar man inte vill ha. Men jag såg det som en utmaning eftersom jag sedan tre månader knallar omkring med en rollator efter en stroke. Höger hand och höger arm är i ett visset skick, även om det långsamt blir bättre. Därför tänkte jag att det vore väl faan om det inte skulle gå. Och det gick. Förläggaren bläddrade igenom bilderna på kameraskärmen och var uppenbart förtjust. Jag tyckte väl sådär. Det får duga som man säger. Skarpt och fint. Efter lite photoshop blir det mesta bra.

Men det kändes ändå bara som"bruksbilder". Inte som de bilder jag själv gillar, inte som de bilder jag själv tar.

Men när själva plåtningen var klar lutade sig en av författarna mot en vägg och slöt ögonen. DÄR såg jag bilden. Den lilla Fuji-kameran runt halsen gjorde jobbet på en 30-dels sekund. I min högra hand dessutom.

Sedan gav jag mig iväg, stödd på rollatorn, tog 4:ans buss hem till Södermalm och "framkallade" bilden. 

Kanske är det trots allt inte slutplåtat för min del, tänkte jag, trots den smäll som stroken inneburit. Tänkte också på den tjeckiske fotografen Josef Sudek som förlorade sin högra arm i första världskriget men likväl gick omkring i Prag och Paris och plåtade med en gigantisk storformatskamera. Han tog bilder som tillhör några av den fotografiska historiens finaste verk.

"Allt går bara man vill", som min farmor brukade säga....

Postat 2017-09-15 00:30 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Samma dag

Igår torsdag. En märklig dag. 
Samma förmiddag som jag äntligen fick första exet av min och Doris Dahlins bok om flyktigar i en norrländsk kommun gav också polisen i Göteborg demonstrationstillstånd till den öppet nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Tillståndet avser dagarna då Bokmässan sker i Göteborg i slutet av september. Dagarna då vår bok officiellt släpps.
Boken - "I väntan på besked"  (utges av Libris förlag) handlar om några av de människoöden vi mött under ett år, människor som flytt för sina liv och som nu sitter i väntan på förläggningar. Den handlar om djupa livserfarenheter, ödmjukhet, humor, rädsla och styrka.

Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationer i Göteborg kommer att vara ett direkt angrepp på allt vad vår bok handlar om; det civila samhället och rätten att få vara - och bli behandlad som, en människa.

Postat 2017-09-08 11:12 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

STROKE-_6

 Det kvällas på rehabhemmet. Några bilder på padden påminner mig om den skog vi skulle ha vandrat i denna sommar. Det får bli en annan sommar. Imorgon får jag nöja mig med att kunna spreta med högerhandens fingrar på handterapin. Gott så.

Postat 2017-07-18 21:24 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

STROKE_5

Yo Åter på rehab-hemmet efter ett dygns hemmapermission. Nu vänter ytterligare en veckas träning med rollator och andra hjälpmededel.

Den högra sidan är fortfarande svag, men den blir lånagsamt bättre. Det kommer att ta ett teg innan jag kan använda mina vanliga kameror, tills dess får mobilen duga...

Postat 2017-07-17 14:17 | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera
1 2 3 ... 37 Nästa