Dag för dag

Mina bilder och tankar för dagen

Från en trädgård

Igår lördag deltog jag och ett antal duktiga fotografer i ett härligt evenemang i Anders Frick-Meijer och hans familjs trädgård i Huddinge. Idéen - att ställa ut högklassig fotografi i en vacker trädgård, var lika elegant som minutiöst arrangerad. Dessutom bjöds det på finfika, frukt, öl och vin, poesi och livemusik. Det blev en jättehärlig eftermiddag och jag tog lite bilder...

Två fotografer värda beundran. Alf Johansson och Malin Jochumsen. Malin visade stämningsfulla bilder i färg från Djursholm och hade även med sig en bok med jäkligt skickliga bilder från hennes sons hockey-träning.

Hur många kvinnliga sportfotografer med samma klass finns det förresten i Sverige? 

Affes bilder känner vi väl sedan tidigare. Han är unik i alla lägen, som fotograf, i sina åsikter och som hundälskare.

Här syns Alf igen tillsammans med Göran Tonström, Krister Klereus och Micke Berg. Erfarna fotografer i sina bästa år kan man säga ;-)

Men det var inte bara "fotogubbar" som jag som ställde ut. Särskilt förtjust blev jag i Hanna Lindgrens svartvita bilder och av Eva Karlssons kopior av våtplåtsporträtt, en fotografisk teknik som är så långt ifrån dagens digitala fotografi som det bara går.

Det är helt klart de duktiga kvinnliga fotograferna som kommer med det nya i Sverige idag.

Varje fotograf hade en egen ställning att hänga upp sina bilder på. Min var uppställd under ett vackert äppelträd och jag noterade glädjande en och annan besökare som nogsamt tittade på mina alster. 

Stämningen var uppsluppen och det kom också många besökare. Barn och vuxna i en härlig blandning.

Men så kom det - SPÖREGNET! Det som kunde ha slutat i en smärre katastrof var dock förberett och snabbt som tusan vecklades plast över utställningarna.

Det sägs ju att moderna digitalkameror ska palla regn... Men det tror nog inte fotokompisen Göran Tonström som valde att trängas i ett av partytälten ;-).

Själv utmanade jag vädrets makter för att kolla in mina egna bilder och upptäckte en del intressanta visuella effekter. Hon jag flirtade med i Eritrea t ex och porträttet av Christer Strömholm verkade trivas utmärkt bakom plasten...

Regnet upphörde som tur var efter en halvtimme och solen började titta fram.

 Bandet började också spela och jag tog lite bilder på folk i allmänhet.

Sammanfattningsvis:

En mycket lyckad utställning i en ovanligt härlig miljö.

Stort tack till Anders och hans familj som ordnade detta.

Postat 2016-09-04 11:34 | Läst 3941 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Tårarna imorse

Arlanda imorse 2016-09-01, kl 09.30


Jag och sonen David skjutsade ut min dotter Siri till det väntande flyget Sthlm-Athen.

Hon reste med enkel biljett.. och blir borta till i februari nästa.... ska bistå de syriska flyktingarna i de grekiska lägren... enkelt boende, enkel mat och ett jobb att brinna för.

  Vi hann med en snabbfika, några skratt åt gamla minnen och några hastiga bilder.

Sen försvann  hon genom passkontrollen.

På motorvägen hem kom naturligtvis tårarna.

Men sonen gav mig tröstens ord;
- Pappa - din dotter och min syster, har rest för att göra den här jävla världen en aning bättre....



Postat 2016-09-01 18:03 | Läst 1001 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Utställning igen

Har precis kopierat klart ett gäng bilder för en annorlunda utställning.

Eva och Anders Frick-Meijer har nämligen en stor trädgård i Huddinge. Nu på lördag 3 september kl 14.00 har dom bjudit in Micke Berg, Erik Eriksson, Göran Frick-Meijer, Malin Jochumsen, Affe Johansson, Eva Karlsson, Krister Kleréus, Hanna Lindgren, Jane Morén, Göran Tonström och mig att visa våra bilder i sin trädgård.

Dessutom finns en poesihörna där poeterna Jane Morén, Anamarija Todorov och Carola Ankarborg läser ur sina diktsamlingar. Det blir livemusik också, fika och bar till självkostnadspris. Överskottet från baren går till Läkare utan gränser.

Om du åker kommunalt tar du pendeln till Huddinge. Gå därifrån eller ta buss 740 eller 714. Bussarna passar till de tåg som går kvart i och kvart över varje timme från Centralen. Åk till första hållplatsen som heter Kyrkhagsvägen.

Adressen är Polluxvägen 9.

Ses på lördag!

Postat 2016-08-29 15:51 | Läst 1881 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Minnen vid Planket

Planket i Vitabergsparken lördag 2016-08-27

Fantastiskt att se att Planket i Stockholm återfötts! Nu i en mer spontan version, ingen särskild urvalsgrupp osv.

Jag var där idag, hade missat att ha med egna bilder, vilket spelar mindre roll egentligen. Det är genuint kul att se bredden på all fotografi som produceras idag, högt som lågt.

Några höjdare; Rolf Adlercreutz bild på en mycket ung och osminkad David Bowie. Magnus Fröderbergs bilder från en raggarträff i Västerås. Håkan Elofsson eftertänksamma, närmast fragmentariska bilder, från en kyrkogård och Göran Wingstrands porträttbilder på sina kompisar i den ursprungliga SAFTRA-gruppen. Jag tittade länge på dessa anspråkslösa porträtt och mindes hur jag hängde där i källarlabbet på Tegnergatan i början av 70-talet. Vi var alla så unga då!

Och idag lever inte alla....

Det var också här, på Planket 1984, som jag träffade min nu 27 åriga dotters mamma. Jag hade suttit i Planket-gruppen, vi hade valt bilder till katalogen och på kvällen var det en underbar fest uppe i Joakim Strömholms stuga uppe i Vitabergs-parken.

Det var där jag träffade Ingrid och jag minns hur vi, lagom vinberusade, framåt morgonen försökte balansera utefter mittensträngen på Folkungagatan. Vi skrattade hejdlöst mot morgonsolen. Blixtförälskelse helt enkelt.

Vi fick en dotter och åren gick. 1998, den 19 juli avled Ingrid hastigt efter en drunkningsolycka. Jag har avhållit mig från att gräva i alla negativ från de år vi fick tillsammans. Mycket av tiden efteråt handlade om att stötta vår dotter genom skolgången. Idag vet jag att det lyckades och hon är en ung vacker kvinna, självständig och klok. Som hennes mamma var. På torsdag flyttar hon till Grekland förresten, för att bistå de syriska flyktingarna som fastnat i lägren där. Lighthouse Relief heter volontärorganisationen.

Nå, det vara bara det jag ville berätta. Bilden är från när min dotter var nyfödd. En sällsamt lycklig tid...

Postat 2016-08-27 19:40 | Läst 1941 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En av mina allra första bilder

Året var 1964, på hösten.

Jag hade burit ut tidningar under sommaren och köpt min första kamera för pengarna - en rysk Zenit 3M. Jag var 14 år och brukade cykla omkring i landskapet utanför Härnösand, den mellannorrländska stad där jag växte upp.

Av en händelse hittade jag i morse en negativremsa med underframkallade negativ som måste ha varit någon av de första egenframkallade filmerna från den tiden. Lite begrep jag då av den fotografiska kemins hemligheter.

Men jag minns att jag tog den här bilden en sen kväll.

Det är 52 år sedan... time flies. 

Postat 2016-08-24 10:38 | Läst 2408 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera
Föregående 1 ... 59 60 61 ... 81 Nästa