Mina bilder och tankar för dagen

Lika och olika - inför utställningen 17 februari

Sitter och väljer ut bilder till utställningen "Fyra Fotografer 2.0" som har vernissage nästa fredag 17 februari på Galleri Korn, Hornsgatan 147 i Stockholm. "Fyra Fotografer" är jag, Krister Klereus, Alf Johansson och Göran Tonström. Vernissagen är mellan 16.00-20.00 och du är naturligtvis hjärtligt välkommen!

Jag kommer bl a att visa några bilder från ett pågående projekt som jag gör tillsammans med en författare - Doris Dahlin, där vi berättar om ett antal asylsökande och flyktingar i en mellannorrländsk kommun och vad de upplever i väntan på uppehållstillstånd eller avslag.

Så ser jag på den här bilden, en till synes enkel bild på tre ungdomar i en korridor som jag tog för någon vecka sedan. Ingen märkvärdig bild, den skulle lika gärna kunna vara tagen i en svensk studentkorridor. Det är tre syskon, klädda som ungdomar är mest, har drömmar om framtiden, som ungdomar har mest och talar utmärkt engelska, som de flesta ungdomar gör. Men de har en helt annan historia än svenska ungdomar vanligtvis har.

Dom kom nämligen som flyktingar från Jemen för tre veckor sedan med sin pappa. Jemen, detta lilla land på den arabiska halvön, söndertrasat av krig. Nu är dom komna till Sverige, ett helt främmande land och försöker de anpassa sig. Slöjorna kastas, jeans och luva på; "Det är så kallt här i Sverige".....

Jag tänker att måtte det gå bra för dem i det här landet. Så mycket att lära, så många sociala koder att förstå och hantera och ett nytt språk inte minst. En av systrarna förklarar att hon vill bli grafisk designer, läsa på högskola, skaffa jobb och klara sig själv. 

Nånting säger mig att hon nog kommer att bli grafisk designer vad det lider och att det kommer att gå bra för dem alla tre.... dom har ambitioner och har liksom inget annat att välja på.

Inlagt 2017-02-09 21:16 | Läst 1717 ggr. | Permalink