En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

En ny skrivare

I bland så står man inte ut längre och det var vad som hände mig för en vecka sedan. Att skriva ut ett vanligt Worddokument skall normalt inte vara så besvärligt, men om min skrivare sätter sig på tvären så blir det inget utskrivet, och det var vad som hände, det gick inte att skriva ut längre, och efter någon timmes försök gav jag upp, och det var inte första gången det hände, för det har hänt åtskilliga gånger.

Epson Stylus Photo R 3000

Mamma på besök i Vallatorp

Min Mamma på besök i Vallatorp omkring 1990 konverterad från färg till svartvit printad på A3

För ungefär 5 år sedan köpte jag en Epson Stylus Photo R 3000  då tyckte att det var bra att kunna skriva ut bilder i A3 och även A3+ i bland. Men efter en tid så började skrivaren krångla det var när jag försökte skriva ut svartvita bilder. Det blev blåstick i bilderna trots att jag valde svart utskrift. Jag tog kontakt med en Epsonsupport flera gånger för att få felet avhjälpt, men det var inte mycket till hjälp jag fick där. så jag fick prova mig fram själv för att lösa problemet.

Svanar på Tysslingen 2015

Svanar på Tysslingen 2015 var nog en av de sista bilderna jag printade ut på A3

Under en kort period så trodde jag att skrivaren nu var intakt, men tyvärr så kom nya bekymmer, den började släppa i från sig färgfläckar på den vita ramen och även på bilden, och det var inte roligt för då var ju den bilden förstörd, jag försökte göra rent med den automatiska skrivarrengöringen men utan resultat. Då tog jag åter kontakt med Epsonsupporten men det var inte till mycket hjälp den här gången heller och det fanns inte några garantier som gällde längre, utan en eventuell reparation fick jag bekosta själv. Då började jag fundera på att skaffa en ny skrivare.

Canon Pixma iP7200Nu har jag köpt en Canon Pixma iP 7200, som är en liten A4 skrivare och den skall klara av mina vardagliga dokumentutskrifter, och den skall även klara av att skriva ut bilder, det får jag kolla senare.  Men så småningom kommer jag nog att skaffa mig en ny A3-skrivare och om det blir en ny Epson Sure Color SC-P600 får jag se, det blir i så fall min 4:e  Epsonskrivare. De två senaste har ju gått sönder så jag är lite osäker. Jag har tittat på Canons Pixma Pro-10S  och det är ju också en mycket bra skrivare, kanske är det dags att byta märke.

Det var allt för nu.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2017-02-17 08:51 | Läst 4296 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag var i kvalet och valet om fotoskrivare. Till sist insåg jag att >A4 blir nog inte många, väggytan i hem och hos släkt och vänner är begränsad.

Så jag lade upp ca 700:- på en ip7200 och fick en skrammelplastig liten sak som fick plats i en hylla. Jag är imponerad av vad den gör, åtminstone upp till 13 * 18. All fungerar, snabbt installerad, originalpatroner har tom en led som lyser om det är bläckslut.

Den kan absolut rekommenderas. Största skillnaden mot större skrivare är väl att bläckkostnad/papper är högre på en iP7200.

Skall det göras större får jag använda Fuji eller typ Crimson. Fuji levererade utmärkt 10 * 13, och till betydligt lägre pris/papper än med iP'n...

-J!
Svar från Stican 2017-02-18 12:31
Hej Jörgen och tack för din kommentar. Har som jag skrev skaffat en Canonskrivare som väl efter en utskrift fungerat bra, och har även tänkt att större utskrifter kan Crimson få göra.
Ha det gott/Stig
Tack för intressant info! Själv kör jag en enkel svartvit laserskrivare för vanliga dokument. Min är några år gammal, Brother hl-2035, och än så länge helt problemfri och billig i drift., jag köper kassetter från 24 se. Har en på landet också.

Bläckstråleskrivare är mindre kul. Jag gav i princip upp för många år sen, det blir Crimson, men har i alla fall en A3 multifunktionsapparat Brother 6490CW för udda uppgifter. Det går åt MYCKET mer bläck för rengöring än för de få utskrifter jag gör och så KRÄVER apparaten att det finns bläck även om jag bara vill använda skannern.
Svar från Stican 2017-02-18 12:37
Hej Måns och tack för dina synpunkter. Laserskrivare har jag aldrig provat, men jag har hört att det oftast är en problemfri skrivare. Men nu köpte jag en Canon Pixma iP 7200 för c:a 700 kr. Om det blir en ny A3+-skrivare i framtiden vet jag inte men jag skall nog testa Crimson igen.
Ha det gott/Stig
Jag får också kraftiga blåstick (nästan lite lila) när jag skriver ut sv/v med min Epson Stylus Photo R800. Däremot blir det mindre färgstick då jag skriver ut sv/v med min gamla Epson Stylus Photo 915. Men på den har istället den automatiska skrivarrengöringen slutat fungera, så att nåt munstycke har täppt igen helt. Det är mycket elände med att skriva ut bilder, men kul när det väl fungerar ;)
Svar från Stican 2017-02-18 12:42
Hej Johan och tack för dina kommentarer. Det har väl varit lite av tjusningen att kunna framställa sina egna bilder, men det är ju mindre kul när skrivaren inte levererar det man förväntar sig. Så nu blir det kanske Crimson som får leverera om jag vill ha någon större utskrift.
Ha det gott/Stig
Det du och många av oss andra drabbats av är en felkonstruktion. Det är det svarta skrivarhuvudet som börjat läcka på just R3000.
Den levde kortare än 2 år får de flesta av oss som skrev ut mycket.
Epson visste detta och också återförsäljarna. Ändå fortsatte man sälja dem. Man hände också till att det var ett konstruktionsfel. Trots det fick ingen i Sverige vad jag känner till någon kompensation.
Det var 1 års garanti och vi beklagar. Vi känner inte till andra som haft problem,
Jag samlade in 20 andra ägare med exakt samma bekymmer som jag har lagrade.
Så du blir nummer 21.
Epson gör bra skrivare men du skall inte få problem för då för du lösa dem själv. Deras support är den sämsta jag någonsin kommit i kontakt med.
Så jag har full förståelse för du nu köpt Canon.
Stefan Fredberg 2017-02-17 17:56
En till på listan med samma bekymmer. Slängde min för snart ett år sedan. Köpte också Canons lilla ip 7200.
Flash Gordon 2017-02-17 18:20
Jag har haft många skrivare sedan jag till företaget köpte den första i början på 90-talet.
Många av de senaste har varit Epson. Dessa har alla fungerat till jag tyckte de var tekniskt förlegade. Det vill säga efter 3-4 år.
Först med Epson R3000 fick jag en riktig citron,
Visst har jag haft problem med krånglande uppdateringar och drivare.
Fast det här var första gången jag verkligen var tvungen att kontakta deras support.
Jag hade ju snabbt via internet sett att många runt vår glob hade samma problem. Deras support för Sverige sitter i England. De spelade som det här var första gången de någonsin hört om det hela.
De fick mig att fylla ett långt formulär om problemen med skrivaren. Sedan dess har jag hört nada.
Svaret var enkelt. Det är ett års garanti. Din skrivare är 2 år. Sorry.
De fortsatte sedan sälja denna skrivare med ett känt problem i ytterligare 1 år.
Jag hade kontakt med produktchefen för skrivare hos Scandinavian photo. Vi hade en lång diskussion.
Han kände till problemen och de slutade efter vårt möte att sälja den här modellen.
Trots allt lyckades han få mig att köpa en Epson 3880 som ersättning. Detta genom att ge mig en ordentlig genomgång hur olika skrivare är byggda.
Min 3880 har fungerat som alla andra Epson helt felfritt och perfekt.
När jag läste marknadsföring för länge sedan fick man lära sig att en reklamation är bästa tillfället att höja sin image genom att hantera den väl.
Jag får väl påstå att de på Epson support aldrig gick på den föreläsningen.
NU har jag och andra kört ner deras image en hel del på grund av deras dåliga hantering av sitt eget konstruktionsfel. De kunde ha hanterat detta mycket bättre.
Epsons skrivare är tekniskt bland de bästa. Fast vill ni ha bra support så köp något annat.
Svar från Stican 2017-02-18 12:55
Hej Mats och tack för dina kommentarer. För kanske var det ett år sedan som jag läste att du hade haft liknande bekymmer med din Epson R3000, och mina kontakter med supporten på Epson var inte så bra för han kunde inte lösa mina problem. Nu har jag gått igenom den mail korrespondens vi hade under 2014, och det var ju också efter att garantin hade upphört att gälla, så det blev nog en ganska halvhjärtad insats från Epsons sida. Nu ligger jag lite lågt ett tag och jag skall testa om min Canon är kapabel att skriva ut en färgbild och eller en svartvit bild. Det blir intressant att se.
Ha det gott/Stig
Kommer att följa dina skrivarerfarenheter för även jag har en skrivare som gett upp. Har länge funderat på en ny men inte kommit till skott utan förlitat mig på Crimson. Får ju bra bilder därifrån.
Fast en ny står på önskelistan, men vet inte vilken jag ska köpa.
Svar från Stican 2017-02-18 13:03
Hej Margareta och tack för dina kommentarer. Som jag har märkt så är jag inte ensam om defekta skrivare, men om mina erfarenheter av den helt nya Canonskrivaren kan vara till hjälp så delar jag gärna med mig. Men jag skall testa att skriva ut några bilder så får jag se vad den duger till, jag skall nog inte förvänta mig så mycket av en skrivare som inte kostar mer än 700 kr.
Ha det gott/Stig
Fint porträtt på din mamma!

Jag hade en gång en Epson färgprinter (minns inte modellen) men jag blev hjärtligt uppledsen på alla problem. Den gjorde av med massor av dyrt bläck för rengöring av munstyckena. Numer nöjer jag mig med en liten Canon Selphy färgskrivare i postkortformat. Bra färger, aldrig något krångel. Vill jag ha större färgutskrifter går jag till en servicebyrå som har Xerox Docucolor-skrivare. Den ger utskrifter med utmärkt kvalitet, och servicebyrån får hantera alla tekniska bekymmer (om de har några).
Svar från Stican 2017-02-18 13:15
Hej Ernst-Göran och tack för dina kommentarer. Bilden av min mamma är tagen med en Mamiya 645 och bildformatet är 45x60 mm. Kodak Ektachrome. Det är alltså en analog färgbild som jag konverterade till svartvit. Roligt att du gillade den.
Nu har jag köpt den här Canonskrivaren för i första hand dokumentutskrifter, men om den fungerar till utskrift av bilder så är det en bonus. Vill jag ha större bilder än A4, så vänder jag mig till Crimson som jag anlitat ett par gånger tidigare .
Ha det gott/Stig