En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Ett besök på Tysslingen

I söndags var jag, Margaret och min son Peter med familj på Tysslingen för att titta på Sångsvanar, och min förhoppning var att ta några bilder också. Vädret var gråmulet tyvärr och det var svårt att få fokus på svanarna, så det blev mest misslyckade bilder. Det var c:a 1684 svanar vid den senaste räkningen och igår var det 2704 Sångsvanar. På Hemsidan "Naturens Teater vid Rånnesta" kan man följa utvecklingen dag för dag. Med mig hade jag min Nikon D7200 och ett Nikkor 70/300 mm. som har bildstabilisering men det blev tyvärr mycket suddiga bilder.

DSC_1024 Sångsvanar på Tysslingen

Sångsvanar på Tysslingen

DSC_1015 Sångsvan och Kanadagäss på Tysslingen

 Sångsvan och Kanadagäss på Tysslingen

DSC_1032

Dagens redovisning av fågelräkningen

DSC_1056 Sångsvan på Tysslingen

En Sångsvan under inflygning på Tysslingen

DSC_1060 Sångsvan på Tysslingen

 Sångsvan på Tysslingen

DSC_1064 Några glada höns på Rånnesta

Några glada höns på Rånnesta

Det var allt för nu men jag hoppas kunna åka dit senare i veckan och ta lite bättre bilder och då med min Tamron 150/600 mm.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2017-03-14 09:16 | Läst 4360 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Stig, roligt att du varit där. Har varit vid Kvismaren ett par gånger redan men ännu inte Tysslingen. Har ju också ett likadant Tamron, ännu ej provat i Tysslingen. Det är en härlig känsla när det kommer ett helt gäng som i din första bild!/ Björn T
Svar från Stican 2017-03-15 22:17
Tack Björn för dina kommentarer, och jag håller med att det är vackert att se en sådan samling på en gång. Jag hoppas kunna åka dit under veckan när det är lite mer sol.
Ha det gott/Stig
Härligt ändå, med dessa svanbilder, tycker dom är helt ok! Och det finns ju alltid all anledning att återkomma till fågelsjöar, det är alltid trevligt utan undantag, tycker jag! Själv ska jag åka ut till Gärdet straxt, solen börjar komma fram så det kanske visar sig nån liten lärka där.. första för mig i så fall!
Hälsn!
Svar från Stican 2017-03-15 22:26
Hej Jan och tack så mycket för dina kommentarer, och jag måste erkänna att jag skärpt bilderna en aning, för som jag påpekade så var nästan alla bilder dåliga, men ett par stycken blev något bättre med lite efterbehandling i PS.
Ha det gott/Stig
Hej! Fina bilder Stig, och när man är på utflykt med familjen vill man inte gärna släpa på stor tung utrustning, utan gå lätt och ha kul. Du får ta det sen, det kommer bara fler och fler fåglar nu, det går inte att hejda.
Svar från Stican 2017-03-15 22:32
Tack Stefan för dina kommentarer, och det var som du kommenterade en utflykt med min familj och då la jag inte så stor vikt vid utrustningen. Skall ta mig dit igen under veckan och då skall jag testa Tamron 150/600 mm. och jag tar nog med mig ett stativ också.
Ha det gott/Stig
Till Tysslingen har jag varit en gång, det var mäktigt att få se alla dessa sångsvanar. Jag som bara sett några få innan. Fast de var väldigt långt bort för att få några bra bilder då.
Hönsen var ju fina också.
Svar från Stican 2017-03-15 22:40
Tack Margareta för dina vänliga kommentarer. Jag hade ett 300 mm. obj. och det är nog i minsta laget för att få några bra bilder, det är långt till området där svanarna flyger in. Då var det närmare till hönsen, men de sprang in i ett buskage så det var lite kinkigt att få dem i fokus.
Ha det gott/Stig
Bilderna på hönsen är ju skarpare. Men bilderna på sångsvanarna är inte så dåliga heller. Det är en intressant fråga varför bilderna på hönsenär skarpare. Är det helt enkelt så att gluggen inte har fokuserat rätt? Jag har en Nikon 55-300 mm, och jag har märkt att det kan vara problem med autofokus på flygande fåglar och objekt på stort avstånd. Jag skulle pröva manuell fokus på oändligt avstånd.
Svar från Stican 2017-03-15 22:48
Tack Ernst-Göran för dina kommentarer. Det stämmer bra som du säger att det långa avståndet gjorde det svårt att få bra fokus. Bilden på hönorna och tuppen var mellan 5 och 10 meter så där fungerade autofokusen bra. Nu skall jag åka till Tysslingen igen och testa både min Tamron 150/600 mm. och mitt Nikkor 300 mm. igen.
Ha det gott/Stig