En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

En nytrimmad Dennis och lite annat

P1100537 En nyfriserad Dennis

"Hej Husse vad tycker du om min nya frisyr?"

"Jättefin och det känns väl skönt att bli av med den tjock pälsen."

P1100551 En gammal Fältflaska

"Vet du vad det här är Dennis?" "Ingen aning Husse."

"Jo det är en gammal Fältflaska av 19o9 års modell." "Hur vet du det då Husse?" "Jag googlade på fältflaska och då kom det här svaret."

P1100541 Dennis poserar i soffan

"Ja ha och vad skall du ha den till då?" "Jag vet inte man kanske kan ha den som fickplunta, men då får man nog ha stora fickor förstås."

20200118_111236 (1) En Nyckelpiga i januari

På vår lunchpromenad hittade vi en Jättenyckelpiga och de är nog tidiga för årstiden tror jag men den såg ut att trivas bland kullerstenarna.

20200119_105834 (1) Stenhumlor

Ja vad kan det här vara då? Det är kanske ett par Kullerstenflugor som vaknat i solskenet.

DSC_3173 Blåmesar vid jornötsautomaten

Några Blåmesar förgyllde min dag

Nedan visar jag en rymdbild som jag tog den 19 jan. bara framkallad och justerad i PSE, som kanske blev lite bättre än den jag hade i föregående blogg. 

Kan det vara Orion som syns till vänster?

Efter en del tips av Peter D. så beställde jag ett Clear Night Filter, samtidigt beställde jag en Guide to the Night Sky och efter några dagar så anlände de i min brevlåda.

P1060339 2020 Guide to the Night Sky

P1060331 Lumix GX8 med Nano Pro Clear Night Filter

Min GX8 och 35/100 mm. 2,8 med ett Nano Clear Night Filter, 

Rymdfoto den 19 jan 2020 konverterad från tiff till jpeg.jpg 2

Här har jag framkallat en bild, som jag tog den 20 jan. med hjälp av DSS och sedan gjort en del justeringar i PSE

Det var väl allt för den här gången

Ha det gott

Stig och Dennis

Inlagt 2020-01-22 12:06 | Läst 3529 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så fin Dennis är i sin vårkostym.
Fältflaskan va också fin, fast det blir kanske ryggsäck om den ska med på turen. trevligt med glas och inte plast.
Kul stenar ni hittat på er promenad, kul att någon vill förgylla tillvaron.
Svar från Stican 2020-01-23 08:32
Tack Margareta, jo Dennis blev glad när den tjocka pälsen försvann och det känns säkert lite luftigare också. Fältflaskan var lite svar på att några andra fotovänner här på FS visade några gamla fickpluntor, den stod längst in i mitt barskåp så den har inte använts på många år. Att stöta på lite roliga stenar ingår liksom i våra promenader, för ett par år sedan hittade vi några små stentroll i skogen.
Ha det gott/Stig
Dennis tror på varmare väder, det stämmer nog.

Jo det är nog Orion som du har på bild. Det blev ju bra, tar du med 35 eller 100mm? Har inte fotograferat Orion än, för den är mer åt syd och då måste jag gå ut :). Men jag har tänkt ta en riktig rymdkväll någon dag så hoppas jag att det är såpass mörk jag också får Vintergatan
Svar från Stican 2020-01-23 08:43
Tack Peter för dina kommentarer. Jo de här bilderna tog jag med 35 mm och 6 sek. I går kväll var det helt molnfritt så jag var ute på gräsmattan vid gavelsidan av huset så jag fick en annan del av himlen, jag såg inga stjärnbilder men det blev ändå massor av stjärnor och även ett litet stjärnfall som jag hade turen att få på bild. Lite senare på kvällen tog jag nya bilder av Orion men från gräsmattan.
Ha det gott/Stig
Riktigt vårsnygg blev han Dennis! Och imponerad av dina rymdbilder, funkar ju fint! Dags att beställa ett filter tror jag. Glaspluntan är snygg men kanske en smula opraktisk i fält kanske? Måna hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-01-23 08:56
Tack Björn för fina kommentarer. Jo jag har fått en snygg liten kompis efter besöket hos frissan, och han tycker säkert att det var skönt att bli av med den tjocka pälsen. Att investera i ett Clear Night Filter kan säkert vara en god investering om det är störande ljus från gatlyktor. Det är tack vare Peter D som jag har testat rymdfoto och det är ju lite annat än mina morgonbilder med knallröd himmel. Månen har jag ju fotat i flera år i alla dess faser men det här med rymdfoto blir lite annorlunda och det skall bli kul när det kommer lite andra stjärnbilder och kanske en och annan planet också. Lite mer ändmålsriktiga fältflaskor har jag sedan jag vandrade i fjällvärlden.
Ha det gott/Stig
pdahlen 2020-01-23 09:29
Björn, som Stig säger så tar filtret bort ljusföroreningar, men om du är Korsheden så är där level 5 i ströljus och jag har level 9 här nere, så jag tror inte du behöver en sådan. En app jag verkligen kan rekommendera är sky guide, den kostade inte så många kronor, under 50:- tror jag. I den kan man se hur stjärnhimlen ser ut en bestämd dag och tid, man kan såklart också se hur den ser ut just nu. En stor fördel är att man kan gå in i en kalender där större event i rymden är angivna, man kan också gå in under today och där finns bl.a en karta som visar ljusföroreningar