En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Återbruk??

På hösten 1987 hälsade jag på hos mina föräldrar som hade ett sommarställe i närheten av Färila och då tog vi en biltur till Laforsen 

Ljusnan 1987028

Ljusnan och Laforsen ligger i Hälsingland inte långt från Lasse krog och Kårböle där skogarna brann sommaren 2018

Vi hade lite tur att man öppnat dammluckorna vid vårt besök här är en bild av dammluckan på Laforsens kraftstation

Sommaren 1987 var jag på en naturfotokurs i Kvikkjokk och blev inspirerad av kursledaren Peter Ugander medlem av Naturfotograferna/N, som demostrerde en Mamiya 645, så efter kursen köpte jag en begagnad Mamiya 645 1000 S, det var en äldre modell i mycket gott skick, med följde två objektiv, ett 80 mm. 1:2,8 och ett 150 mm. 1:3,5, efter ett tag så köpte jag ett beg. 45 mm. 1:2,8 hos Schönhers Foto, som hade mycket i begagnat bland annat prismasökaren som sitter på kamerahuset, jag tror att Schönhers Foto upphörde för några år sedan.

Kamerahuset saknade utbytbart magasin, men inte jag. Det har jag nog inte saknat på mina småbildskameror varken förr eller senare så det har inte varit något bekymmer. Under den tid jag haft kameran så har jag tagit många bilder och har för det mesta varit nöjd med resultatet, och det har framför allt varit kul att syssla med lite "slow photo", för det gällde att vara sparsam med bildrutorna, det blev bara 16 stycken på en rulle.

För en tid sedan läste jag en artikel här på Fotosidan om ett digitalt bakstycke som heter I´m back och det vore väl en önskedröm om det var sant, för när jag nu har en Mamiya 645  skulle det var kul att uppgradera. Men det var inte så mycket att satsa på efter att jag läst ett par recensioner t.ex. Cinema 5D  eller Peta Pixel

Men vad jag förstår så är det mer en "leksak" än ett riktigt digitalt bakstycke för sensorstorleken är inte större än vad som finns i en modern mobiltelefon och då blir kanske bildkvaliteten där efter. Så jag får nog vänta på någon annat bakstycke, eller köpa några rullar film och bli analogfotograf igen, men det kan vara svårt att få tag på Kodak Ektachrome 120 film möjligtvis utomlands på e-bay annars så finns Fuji Chrome i 120 format hos Cyber Photo eller Scandinavian Photo.

Nu blir det lite blandade bilder tagna med Mamiyakameran och Kodak Ektachrome 

Blommor blev ett vanligt motiv och här har jag fotat en Vit Borstnejlika 1987

Vi hade sått Borstnejlikor i rabatterna olika färger och de fröade av sig så de återkom år efter år 1987

Löjtnanshjärta Dia 60X45 Kodak Ektachrome 100 ASA

Vi hade ett Löjtnantshjärta i flera år som blommade fantastiskt

Mamma på besök i Vallatorp

Att få ta ett porträtt av min Mamma var också fint som här vid ett besök i Vallatorp 1990

Brandgul-lilja 1988

Att komma riktigt nära gick med hjälp av mellanringar här en Brandgul lilja 1988

Pappa på besök i Vallatorp b

Det var roligt att ta en bild på Pappa när han var i berättartagen vid ett besök i Vallatorp 

Blomma-av-Tolv-Apostars-Lilja-1987

Vi hade en krukväxt som hette Tolv Apostlars Lilja och den hade kort blomningstid.

Maskrosor 1987 070

Det är inte ofta jag ligger på mage för att fota, men här gjorde jag det för att få ett gräsrotsperspektiv av Maskrosängen utanför vårt hus som syns i bakgrunden1987

Vallentunasjön från Täby Golfbana 1987011

Redan 1976 började jag spela golf och jag sökte medlemskap här på  Täby Golfbana, men det var c:a 10 års väntetid så jag fick antingen spela på greenfee eller som här gå ut med kameran och ta några bilder. 

Höst vid sjön Hersen 1987

Tanken med Mamiyakameran var att fota landskap, och det gjorde jag vid några tillfällen som här vid sjön Hersen 1987

Rönningesjön 1987001 kopiera

Utsikt över Rönningesjön på andra sidan sjön ligger numera stadsdelen Gribbylund  1987

Rönningesjön1987030

Tidig morgon vid Rönningesjön1987

Vinterbild fån Rönningesjön1987010

Jag provade att ta lite vinterbilder från Rönningesjön men det var inte så lätt att ta sig fram i terrängen i djup snö. 

Pion1987009

Vi hade planterat en rosa Pion i Vallatorp, efter ett par år så blommade den vackert varje år vid midsommartid

Lena 1987003

Porträtt av Lena på vår uteplats i fint kvällsljus i Vallatorp 1987

Ros-med-lus 1987

En vacker Ros med en liten Lus, insekter var inte så intressanta som foto objekt då, men här har en liten linslus kommit med 

Lena och Cedric1987021

Vi hade vid den här tiden katter och här poserar Lena och en lite motvillig Cedric på uteplatsen i Täby

Daisie 1987025

En som däremot var ganska cool var Daisie som ligger i en rabatt

Leslie1987023

Leslie var också trygg när han som här fick ligga på gräsmattan.

Zo-Nobel 1987024

 Zo-Nobel fick sitt namn för att kullen skulle ha namn på Z och så var han född på Nobeldagen den 10 december  

Ullnasjön 1987003 kopiera

Här har jag tagit mig upp på Ullnatippen een tidig morgon för att ta en bild av den spegelblanka Ullnasjön1987 och i bakgrunden syns Ullna golfbana

Vy över Ullnasjön 1987020

Lite till vänster på andra sidan Ullnasjön ligger numera en golfbana som heter Arninge GK och där är jag fortfarande medlem

Vy-från-Ullnabacken 1987

En disig vy från Ullnabacken, i mitten av bilden låg Hägernäs Flygflottilj men där är det numera bostäder i flerfamiljshus, i bakgrunden kan man skymta Kaknästornet och kanske Hammarbybacken lite till vänster om mitten något till höger är det säkert Globen  

Så kom det ett tillfälle då en fotofirma som hette ProLabbet och ProCenter hade utförsäljning av just en modell som heter Mamiya 645 Super, den var dessutom försedd med Powerdrive och en ny prismasökare samt hade utbytbart magasin, så jag kunde inte låta bli att köpa den. Kanske tog jag mig lite vatten över huvudet när jag köpte den här kameran, tyvärr så blev det inte så mycket bilder tagna med den, för det var inte någon lätt pjäs att ta med sig ut i naturen så det blev så småningom en återgång till Nikonsystemet. 

Så här ser min Mamiya 645 Super ut på köksbordet 1630 g. med batterier och dryga 2 kg. med objektiv

P1110210 Reklamfoto av Mamiya 645 Super

och så här ser kameran ut enligt ett Reklamfoto av Mamiya 645 Super

Men som sagt det var en rolig period i mitt liv att få "leka riktig" fotograf med en nästan "bladare"och i bland blev det ganska bra bilder. Kanske skickar jag efter ett paket med Fujifilm och testar i sommar på lite blommor. Jag avslutar som jag började med en bild från Laforsen.

Ljusnan-och-Laforsen-i-Hälsingland-1988

Det är drygt 30 år sedan jag tog de här bilderna, några har jag skannat in nu och det är roligt att de fortfarande håller en bra kvalitét, medan andra har funnits här bland mina bilder på FS i flera år, sedan 2007 och 2008, jag blev medlem här 2007. För 30 år sedan var jag en förhållandevis "ung" man lite drygt 50 år i mina bästa år, och tyckte nog inte att en kamera på dryga 2 kg. var så märkvärdigt att kånka omkring med, men nu känns den betydligt tyngre.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2020-05-14 14:33 | Läst 4064 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Rolig och innehållsrik serie från tidigare år. Tycker jag ser lång väg att Mamiya-bilderna har den där fina detaljteckningen som jag förknippar med storformat., blombilderna tycket jag särskilt mycket m!Många hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-05-15 08:26
Tack Björn för din fina kommentar, jo det stämmer nog att detaljer kom mer till sin rätt i mellanformatet som var nästan 3 ggr. större än småbildsnegativet och jag tyckte själv att det var roligt at fotografera blommor, så jag har lite planer inför sommaren att väcka liv i Mamiyakameran igen.
Ha det gott/Stig
Väldigt många fina bilder från förr. Mamiya gjorde (gör?) fina grejor. Jag har också en 645 och några objektiv men nu var det nog en 7-8 år sen jag plockade fram den senast. Ligger förpackad i en fin aluminiumväska.
Men Kodak Ektachrome 120-film går det väl lätt att hitta här i Stockholm numera? Här t ex
https://www.brunosbildverkstad.se/p/film-81/120-film-83/diafilm-134/kodak-ektachrome-e100-120x5.html
Men jag har sett flera handlare som har den hemma.
/Hälsningar Lars U
Svar från Stican 2020-05-15 08:38
Tack Lars för din kommentar. Jo det finns kanske i Stockholm, men jag bor numera i Lindesberg och där är utbudet inte lika stort, men det finns som sagt på nätet och det är nog det ända alternativet Brunos bildverkstad tar drygt 900 kr. för 5 rullar Kodak Ektachrome och på Scandinavian Photo kostar motsvarande Fujichrome 500, jag får fundera på saken.
Ha det gott/Stig
Intressant läsning, den bild jag fastnade mest för var den med Daisie fina ögon i rabatten
Svar från Stican 2020-05-15 08:41
Tack Peter för din kommentar Jag håller med dig hon hade en underbar färg på ögonen
Det var inte så svårt att fota henne för hon höll sig för det mesta still.
Ha det gott/Stig
Tack för välmatat inlägg. Många trådar. Som boende nära Rönninge- resp Ulnasjön var dessa historiska delar av speciellt intresse.
/Eric
Svar från Stican 2020-05-15 08:50
Tack skall du ha Eric, roligt att du gillade mina länkar som ger lite mer fakta än vad jag kan om det jag beskrivit i ord och bild, jag bodde ju i Vallatorp Täby i drygt 30 år så jag har ju sett kommunens utveckling under den tiden.
Ha det gott/Stig
Toppen bilder och de håller verkligen hög kvalitét! Imponerande!

MvH
Johnny
Svar från Stican 2020-05-15 08:54
Tack skall du ha Johnny det var roligt att du tyckte om mina gamla bilder, och jag är själv lite förvånad att bilderna håller så bra efter drygt 30 år.
Ha det gott/Stig
Vad trevligt! Förstår att känslan måste ha varit härlig när bilderna var klara och kunde betraktas.. jämfört med det analoga småbildsformatet! Gissar att skillnaden är lika påtaglig som när man idag jämför en analog småbildskamera med en digital 'fullformatskamera' med många pixlar.. det har hänt en del på 'kamerafronten', och kamerorna är ofta lättare (de spegelfria), och ändå ofta rejält bättre bildkvalitet! Men det kostar också.. och har väl alltid gjort det.. Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican 2020-05-15 09:10
Tack skall du ha Jan, jo det var ju en väntans tid förr när man lämnat in rullen hos fotohandlaren och det var alltid lika spännande att se om hur många bilder som var godkända. När jag skaffade min Mamiya så trodde jag nog att det skulle bli under en längre tid, men av olika skäl så tog det slut för kameran var lite otymplig att ha med sig ut i naturen och jag hade som regel också ett stativ med, som också vägde något kilo. Det blev ju så i stället att Nikonsystemet tog över mer och mer, och som du skriver så hände det mycket som t.ex. när det första VR-objektivet kom.
Ha det gott/Stig
Ja nog sneglade man alltid på sådana pjäser under diatiden men prislappen satte stora hinder. Fina bilder och minnen av hög kvalite och visst ska du väl skaffa hem nån rulle för att återupppleva lite slow photo..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Stican 2020-05-15 12:13
Hej Gunte och tack för din kommentar, som jag skrev i början så ledde inspirationen till ett köp av den första Mamiyan och jag har hittat kvittot och den var beg. och kostade 5500 kr. 1987. den senare Mamiyan blev betydligt dyrare den köpte jag något företag som hette YFO för 9200 kr. och jag har nog tänkt att köpa hem några rullar film och återuppleva slow photo igen. Det var kul att du uppskattade min bildkavalkad.
Ha det gott/Stig