En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Premiär för min Fotoblogg

För några veckor sedan blev jag ombedd av Ernst-Göran Westlund att skriva något  om mina bilder, och nu jag har funderat ett tag. så kanske är det dags nu att ta klivet in i bloggarnas förlovade land.

 Varför jag inte har bloggat tidigare, beror säkert på att jag  inte tyckte att  jag  inte hade något av intresse att skriva om. Sedan var det, det här att infoga bilder som var ett mer eller mindre mysterium för mig och bidrog till att avhålla mig från att blogga. Men nyligen så kom jag underfund med hur det går till, och då öppnar sig nya möjligheter. Ibland tar det tid innan polletten trillar ner.

Leslie i violrabatten . Nikon 501 Obj. Nikkor 35-135 mm. 1:3.5-4.0Lesley-bland-violer 1996    

Har under tiden jag varit medlem  läst  bloggar här på Fotosidan, och det handlar för det mesta om foto, men även om mycket annat som inte har någon anknytning till foto. Själv tycker jag att det är trevligt om bloggen innehåller bilder. Från flera  bloggar har jag fått många bra tips om bildbehandling i allmänhet och efterbehandling i synnerhet.

Här ett försök med  HDR teknik. Nikon D80 Obj. Nikkor 18-200 mm. VROvädersmoln-på-Hagby-2007

 Det är inte lätt att sätta fingret på varför jag fotar, men jag antar att jag gör det för att det är roligt. Men när jag ser till resultaten så är det inte alltid så kul.  När det gäller hur jag går till väga så är det nog styrt av tillfälligheter och ur dem så lyckas jag ibland vaska fram en och annan bra bild, men det blir mycket som är dåligt också.

Ett fågelbad ordnades till små pilfinkars glädje under några heta sommardagar. Nikon D70 obj. 300mm. 1:4.0

 Badliv-i-trädgården-2006 

Från början här på Fotosidan blev det framförallt natur och landskapsbilder som jag laddade upp, och jag sökte snart medlemskap  på BIO-Foto. Det blev mycket fågel och blombilder och lite fjärilar som passerade i vår trädgård. Landskap blev ju till genom resor både i Sverige och en del utomlands.

En  Brandgul lilja från vår trädgård tagen med Mamiya 645 80mm. och mellanringar.

 Brandgul-lilja 1988

  Som jag skrev tidigare så läser jag ofta  bloggar och speciellt  om träffarna på Ellens Bageri, och är  lite avundsjuk på  att inte kunnat komma dit hittills. Men om det inte blir nu, så kommer det att bli någon gång, för det vore kul att träffa personerna bakom bilderna(och kamerorna).

Apropå kameror så kan man läsa i en del bloggar om förträffliga  kameror både gammla och nya, och om Leica i synnerhet.  Man vill väl gärna tro att ju finare kamera ju bättre bilder. Men så är det naturligtvis inte. Men  bra verktyg gör kanske halva jobbet. Men ta denna lilla historia i betraktelse för ett ögonblick.

Historien handlar om den Amerikanska fotografen Lewis W Hine (1874-1940)

I slutet av 30-talet strax före Hines död hade han en utställning i New York. John Steinbeck bevistade den tillsammans med en rad andra celebriteter. När Steinbeck såg Hines bilder av 6-åriga räkrenserskor från New Yorks hamnar, det 13-åriga cykelbudet från Western Union som lillgammalt poserar med sin cykel framför kameran blir Steinbeck helt gripen. Han vänder sig till Hine och säger: Vilka fantastiska bilder. Vad använde du för kamera? Hine tittade på Steinbeck och svarade: Jag läste din senaste bok (Möss och människor), en fantastisk bok men vad använde du för skrivmaskin?

Kommentar överflödig!

Tråkigt nog så äger jag ingen Leica, men man vet ju aldrig vad jultomten har för överraskningar. För övrigt så blev jag inspirerad att prova på Dogma 07, för det var ju så  jag började  en gång i tiden,  för drygt femtio år sedan, med en kamera ett objektiv och en rulle film. Zeiss 521/16  med ett objektiv 1.3,5  7,5cm.

Mina-kameror-Zeiss-Ikon-Ikonta-521-16

På semester i Paris 1960  Parisoperan och nedgången till Metron. Zeiss 521/16 6X6.Parisoperan-och-nedgången-till-Metron-1960

Men med tiden så blev det nyare analoga systemkameror Canon och Nikon och med dom även telezoomoptik  35-70mm och 70-200 mm.

 

  Brunkebergstorg 1987  Canon T70 Obj. Tamron 35-70 mm.3.5-4.5Malmskillnadsgatan-Brunkebergstorg-1987

 Mitt senaste förvärv är den lilla behändiga Panasonic Lumix DCM-LX3 som är en mycket potent kamera som komplement till mina andra kameror, och som för tillfället är min Dogma-kamera.

 Brunkebergstorg i slutet av juni 2009  Panasonic Lumix DMC-LX3

   Mobilkomunikation på Brunkebergstorg 2009

Mitt fotograferande blev tillfälligt avbrutet i somras då jag fick  en hjärtinfarkt som slutade med en bypassoperation på Thoraxkliniken. Men nu tre månader senare har jag återhämtat mig så pass att det skall bli kul att fortsätta med mitt fotograferande.

Självporträtt av en uppsvullen till en nästan oigenkännlig fotograf, vikten ökade med tio kilo.

Fyra-dagar-efter-operation-P1020369 

Panasonic Lumix DMC-LX3

Här är en bild från Thorax när en sjuksyrra tar blodprov på mig på morgonen. Panasonic Lumix DMC-LX3

                                    

 Har till dags dato publicerat omkr. 450 bilder, och ungefär 25 % har blivit kommenterade. Det är väl inte så dåligt, och det är jag nöjd med.  Men det  är nog dags att rensa bort en del för att få plats med  lite nya bilder.

Ja nu har jag försökt berätta lite grand om mitt fotade och nu så är det inte så mycket mer att tillägga för tillfället men jag kanske återkommer.

 Stig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2009-11-04 23:57 | Läst 12686 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Får väl önska dig välkommen in i bloggandets dimmor. Trist med hjärtinfarkt, men starkt att kunna föreviga den tiden med en liten behändig kamera. Sen är pilfinkarna fint fångade. Med sån vidd i fotobagaget spelar märket på kameran minimal roll. Blir mer ett måste som vill ut.
Svar från Stican 2009-11-05 09:47
Tack Micke för den fina responsen. Jo men visst skall det bli en fortsättning på både fotande och bloggande. Men det har av naturliga skäl blivit ett stopp i produktionen av bilder. Nu när hälsan har återvänt så kommer säkert inspirationen tillbaka också.
Stig
Välkommen till blogosfären! Precis som jag trodde så har du mycket kul att berätta om. Bilderna här är också sevärda och trevliga.

Jag får dra den slutsatsen att du har/har haft hälsoproblem av mer allvarlig natur. Så jag tillönskar snabb och god bättring! Ditt uppdykande med egen blogg förmodar jag tyder på att saker och ting är på väg åt rätt håll i alla fall.
Svar från Stican 2009-11-05 10:01
Tack så mycket för dom värmande orden. Det stämmer att jag var i ganska dålig kondition, men nu mår jag mycket bättre. Kul att du gillade bilderna och det blir nog mer av den varan så småningom. Det finns en mängd gamla foton från mitt föräldrahem och även lite bilder som jag tog innan jag flyttade hemifrån. Så där finns en del att syssla med under vintern.
Stig