En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Vintern är lite gråare nu.

Nu har det legat som ett grått lock över vår del av Sverige, men för en vecka sedan  på "Tjugondag Knut" såg det helt annorlunda ut, nästan molnfri himmel och vindstilla, och för första gången på länge så gick jag ut med kameran och tog några bilder i vårt närområde och det var sagolikt vackert och mycket ovanligt.

Gökärtsvägsbacken i Täby 13 januqri 2010 Nikon D90 18-200 mm.

Nu har jag beställt en Panasonic Lumix GF1 från Rajala. Har aldrig köpt något där förut men de låg väldigt bra till i pris. Samtidigt så beställde jag en elektronisk sökare.

                 

Här om dagen så läste jag om hur förträffligt Tri-X är så jag har rotat runt i mitt "Bildarkiv" och jag hittade faktikt en 3-4 negativark med Tri-X-neg. från mitten av 1980 till 1995 och här är en bild på Allan även kallad Vagn-Allan  i Täby. Han samlade kundvagnar i Täby Centrum och pengarna skänkte han sedan till Cancerfonden. Men elaka rykten förtäljde något helt annat.

Bilden tog jag någon gång under våren 1988  Nikon 501 0bj. 35-135 och Tri-X

Det blir korta reportage numera, men det beror inte på lusten att skriva, utan att klockan börjar närma sig midnatt, och även om jag inte behöver så mycket sömn numera så börjar jag bli trött. Nu skall jag drömma om min Panasonic GF1, jag vet inte om det blir en "livsnjutarkamera" precis. Vem vet kanske det blir det.

Ha det gott.

Stig

 

Inlagt 2010-01-21 00:06 | Läst 7163 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snabbt bestlut! Men vilket objektiv beställde du? Det ska bli spännande att höra om dina erfarenheter av GF1.

Bilden av Vagn-Allan är verkligen fin. Är den alltså scannad från ett negativ? Bra resultat av scanningen i alla fall. Vad han använde slantarna till är väl egentligen hans ensak?
Svar från Stican 2010-01-21 09:24
Hej Ernst. Du undrar vilket objektiv jag beställde, det blev ett 20mm. 1:1,7 som enligt cropfaktorn motsvarar 40mm. i småbildsformatet.
Om Vagn-Allan vet jag egentligen inte mer än att han blev väldigt uppmärksammad i både press och TV för sina insatser för Cancerfonden.
Men bilden på honom är som sagt scannad från ett Tri-X neg. och med lite efterbehandling i Photoshop.
Stig
Väntans tider är ibland både spännande och jobbiga, tur att du slipper vänta 9 månader den här gången.
Gillar bilden på Allan.
/nic
Svar från Stican 2010-01-21 10:25
Hej Nils-Erik. Ja du den sortens väntan är för länge sedan förbi, och det här är väl inte lika stort, men det är en behaglig väntan. Roligt att du gillar min Tri-X bild av Allan, som väl får betraktas som ett litet orginal här i Täby. Han cirkulerar fortfarande i Täby-Centrums parkeringar och samlar vagnar, men nu tror jag att pengarna går till något annat ändamål. Förstärkt pension kanske.
Stig