En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

En ny bok och en nygammal kamera

I förra veckan kom en ny fotobok( för mig i allafall) med posten, och det är "Svart på vitt om Tio fotografer" av Per Lindström. Det är ganska många år sedan jag köpte en "fotobok" och den här var intressant av det skälet att Harry Dittmer var en av grundarna av gruppen Tio Fotografer, desutom var han god vän till mina föräldrar, men framför allt var det intressant att få veta hur det startade.

När jag stod inför valet att köpa min första kamera i början av 50-talet så sökte jag upp Harry Dittmer, i hans ateljé på Drottninggatan i Stockholm, för att få hans råd och omdömme innan jag bestämde mig, och han synade kameran och ansåg att det inte var någon dålig affär. Kameran som jag skulle köpa var en beg. Zeiss Ikon 521/16 i mycket gott skick. 

 

Spiraltrappan 1987

När jag blädrat igenom boken så upptäckte jag att jag ovetandes tagit en snarlik bild av en spiraltrappa som just Harry Dittmer tagit. Ett roligt sammanträffande.

 Vid några tillfällen så blev vi fotograferade i hans ateljé på Finn Malmgrens Plan i Hammarbyhöjden. Här nedan en bild på min mamma och mig antagligen omkring 1942.

Min pappa i uniform och den bilden är också från början av 40-talet

För några dagar sedan så besökte jag Tradera och hittade denna Nikon F Photomic och jag lade ett bud och i torsdags förra veckan blev den min. Det saknas objektiv och det får bli nästa investering. Nu antar jag att det bör vara ett AL-objektiv för att exponeringsauttomatiken skall fungera, eller?.

Nu återstår bara att vänta på postlveransen, och jag får se i morgon vad som händer. Nu börjar det närma sig sängdags.

Ha det gott

Stig

 

Inlagt 2010-02-14 23:26 | Läst 9696 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En bild vet jag att jag sett som du tagit med den gamla Zeiss-kameran, från Paris 1960. Både du och kamerorna har utvecklats fotografiskt ganska mycket sedan dess, tror jag bestämt :-)

Dittmers foto av din far i uniform är verkligen intressant. Förr hade ofta porträttfoton denna hårda skugga i ansiktet. Det ser man nästan aldrig numer. Jag undrar om äldre tiders fotografer skapade dessa skuggor med flit, eller om de helt enkelt inte bemästrade belysningstekniken så som man gör numer?
Du kommer att behöva ett kvicksilverbatteri till din "nya" kamera. Men det finns bot för det.
Svar från Stican 2010-02-15 12:46
Hej Ernst.
Bilden från Paris är på Parisoperan tagen från en Metronedgång 1960. Kan det vara den du menar?
Angående fotot på min far så vet jag nog lika lite som du, men det fotot har aldrig suttit i någon fotoram. Det har däremot bilden på min mamma och mig gjort. Därför är det betydligt gulare av kanske dagsljus och tobaksrök.
Stig
Svar från Stican 2010-02-15 13:17
Hej Thomas.
Tack så mycket för tipsen. En fråga är silver-oxide batteries detsamma som kvicksilverbatteri? Då sitter det ett sådant i min Canon FT och det har jag för mig att jag köpte på Teknikmagasinet.
Stig
Nej, silveroxidbatterier är inte samma sak som kvicksilverbatterier. Originalbatteriet hade en spänning på 1,35V medan silveroxidbatterierna har 1,5V. Man kan tycka att det inte skiljer så mycket men det påverkar exponeringen. Man kan köpa adaptrar som tar ner spänningen till 1,35V från ett silveroxidbatteri eller köpa zink/luftbatterier med samma storlek som kvicksilverbatteriet.
Svar från Stican 2010-02-15 19:07
Hej Thomas.
I en PDF-fil jag laddat ned från butkus.org står det att: "The exposure meter in the Photomatic finder is powered by two 1,5 V silver oxide batteries". Så jag vet inte vad du menar med att orginalbatteriet skall vara 1,35 V.
Stig
Möjligen har du råkat kolla i manualen till en F2 Photomic istället för F Photomic FTN, som är det du har. Mätaren till den här skall 1.35 V.
Antingen köper du "Wein cell" zink-luft-celler på LP-Foto, eller så kan du skaffa adapter för att använda vanliga SR-44 silveroxid-batterier.

Fast, vem behöver exponeringsmätare? :-)

Jag lånade samma bok på biblioteket nyligen. Den var intressant, men hade lite för mycket konkurrens just då. Jag skall låna den igen senare.
Svar från Stican 2010-02-15 22:58
Hej Olle och tack för upplysningen
Du har alldeles säkert rätt, för jag har tittat på bilderna på Tradera och min kamera har ingen batterikammare i botten på huset.
Om det är den typen av batterier som du beskriver. Var sitter de då någonstans? Är det i själva sökaren de är belägna? Kameran har ju inte anlänt än så jag får väl ge mig till tåls tillsvidare.
Stig
Ja, de sitter på undersidan av sökaren.
Man får lossa den för att komma åt locket.
Sedan gäller det att komma ihåg att stänga av den.
Man slår på den med knappen på sidan av sökaren, och slår av den med knappen ovanpå.
Som gjort för att glömma bort, alltså... :-)
Det är också lätt hänt att råka slå på den utan att man märker det.

Den är härlig att använda i alla fall. Rejäl.
Svar från Stican 2010-02-15 23:49
Tusen tack Olle.
Det skall bli kul och intressant att se om jag får igång fotomaskinen.
Stig