En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Återblick första delen

När fan blir gammal så blir han religiös brukar man säga. Eller så är det bara ren nostalgi, för hur som helst så kan man kanske säga att min fotografiska historia börjar här i 50-talets början. För jag hade förmånen att få jobb  på Studio Granzell  efter skolan,  en fotoaffär i Hammarbyhöjden, och jobbet bestod i att torka kopior i en torkpress, och  stoppa ner bilderna i kuvert och leverera till butiken.

Men 1951 slutade jag skolan, efter 8 år i Hammarbyhöjdens folkskola, och på hösten började jag jobba på ASEA som låg på Rosenlundsgatan nästan uppe vid Ringvägen. Efter något år så blev jag erbjuden att köpa en kamera av en arbetskamrat en Zeiss Ikon Ikonta 521/16, optik Tessar 7,5 cm, f= 1:3,5, och eftersom jag hade aldrig ägt någon kamera tidigare, så jag tog tog jag kontakt med en god vän till mina föräldrar för att få lite goda råd. Det var Harry Dittmer (medlem i Tio Fotografer), och han tyckte att det var ett bra köp, så jag slog till och kameran blev min för ett par hundra kronor.  

Från början av 50-talet till mitten av 60-talet så blev det Zeiss Ikon som jag använde, och filmer som användes var blandat svartvit och färg, både neg. och dia.

                          

17 år tror jag visst att jag var när jag åkte till Karlskrona för att hälsa på mina föräldrar.  Det var kaske inte premiär med kameran, men det var nog första gången jag fotade i stadsmiljö.  Nedanstående bilder är scannade från neg. dia och en påsiktsbild  i Epson 4990 Photo scanner.

 Trefaldighetskyrkan vid Stora Torget i Karlskrona 1953  Zeiss 521/16 och Plus-X  120 film

Här står Rosenbom  utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona 1953 Zeiss 521/16 och Plus-X 120 film

 

1960 åkte jag och min dåvarande fästmö på en bil och campingsemester till  Tyskland och Frankrike.

Pråmar på Rehn vid S.t Goar 1960 Zeiss 521/16  och Kodak Verichrome 120 film

 Utsikt från Triumfbågen och Champ Ellysè i Paris 1960  Zeiss 521/16 och Kodak Verichrome 120 film 

1961 så gifte vi oss och i augusti samma år föddes vårt första barn Peter, så det blev mycket familjebilder tagna under många år framåt.

 Peter på en filt på Berga Örlogsbas 1962  Taget med Zeiss 521/16  och Kodak Verichrome 120 film

 

1964 föddes vårt andra barn Susanne och "Zeissen" hängde med ett tag till, men vi upptäckte att den var ganska föråldrad så beslutet  blev att skaffa en modernare kamera. En nackdel med Zeiss-kameran var paralaxfelet som märktes speciellt vid närbilder och så saknade den blixtkontakt.

 Susanne och Moster Gunilla på Björkliden 1964  Taget med Zeiss 521/16 och Gevacolor 120 film

 

Valet blev en småbildskamera  Minolta- ER, som var en enögd spegelreflex men med fast optik Rokkor TD 1:2,8 f=45 mm. Slutartider 1/500 till 1/30 och B.  Nu blev det betydligt enklare  att fota, för Minoltan var också försedd med  exponeringsmätare, snittbildmätare och autoläge som förenklade instälningarna. Den kunde även ställas in mannuellt med tid och bländare. Den höll tyvär inte längre än till omkring 1970, då en bländarlamell lossnade och den gick inte att reparera. 

 

 Kodachrome var filmen som jag mest använde då men även Agfa och Perutz var diafilmer som användes.

 

Nu blev det ett annat sätt att fotografera, från 12 till 24 och till och med 36 bilder på en rulle.  Då tyckte man att det  verkligen gick att slösa med film. men jämfört med idag så är det ändå ingenting.  Här är det åter igen scannade diabilder, men med en äldre Epsonscanner.  Min första scanner var en liten HP-scanner, som tog både dia. och neg. och även påsiktsbilder, men den var tyvärr väldigt långsam.

Nedan lite sommarbilder från  gården Lillåkern i Stocksbo by i  Färila Hälsingland. 

 Peter(i mitten) åker på hölasset på Lillåkern 1965  Minolta ER och Kodachrome 135 film

 

Susanne hjälper till med stortvätt på Lillåkern 1965  Minolta ER och Kodachrome 135 film

 

Infarten till Lillåkern 1965  Minolta ER och Kodachrome 135 filmInfarten-till-Lillåkern 1965

 

 Kaffepaus med min bror Lasse,  Peter, Farbror Erik, Sven och Lars på Lillåkern 1965  Minolta ER och Kodachrome 135 film

 Kvällsol på vedboden och hemlighuset på Lillåkern 1965  Minolta ER och Kodachrome 135 filmVedboden och hemlighuset på Lillåkern 1965

 Min bror Lasse och Lillåkern 1966  Minolta ER och Kodachrome 135 filmLillåkern-1966

 Peter och Susanne har kanonkul på Skansen 1968 Minolta ER och Kodachrome 135 film

 Snögubbar och snögummor på Ranvall 1969 Minolta och Kodachrome 135 film

 Nu har vi kommit fram till 1970 och och som jag berättat tidigare så gick Minoltan sönder. På Molanders, där jag köpt kameran lämnade jag in den för reparation, och efter ett par veckor fick jag beskedet att den inte gick att laga. Så det blev att fundera på en ny kamera och jag föll för en Canon FT, en ny spegelreflex med utbytbar optik, inbyggd exponerinsmätare, TTL-mätning  semispotmätning och en del andra finesser. Slutartider från 1/1000 - 1 sek. B och X. Objektivet Canon FL50 mm.f=1:1,8 . Filmladdning s.k. quick loading.

 I december 1970 föddes vårt tredje barn Helén, och det blev mycket bilder även på henne. 

 Heléne och Mamma 1970 Canon FT och Kodachrome 135 film

 Som jag nämnde tidigare så präglades 60-talet och även 70-talet av mycket familjebilder, men det blev även en del resebilder 1975. På våren 1977 beslöt jag och min dåvarande fru att gå skilda vägar, och i början av 1978 var skilsmässan ett faktum. Under den här tiden så tappade jag intresset för foto.

Men det skulle dröja ytterligare några år innan jag började fotografera igen, och nu blev jag intresserad av andra motiv, t.ex landskap och naturbilder. Men om detta får jag  återkomma till en annan gång.

Det var väl allt för denna veckan.

Stig

 

 

 

Inlagt 2009-11-11 23:42 | Läst 13347 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så mycket historia som dessa bilder berättar!
Svar från Stican 2009-11-12 22:41
Tack Ernst.
Jo, det är mycket minnen bakom vaje bild i det här bildrepotaget. Det blir lite av minnenas telivision men med stillbilder istället. Är också mycket tacksam för att du uppmanade mig att börja blogga, för det visar sig att det finns en hel del att berätta.
Mvh./Stig
Kul att du sparat historien i fast negativ och positiv form. Måste vara en härlig känsla att göra djupdykningar i arkiven. Även för en utomstående så kan gamla familjebilder te sig intressanta. Just det här när vardagen i form av en gammal bil eller tvättförpackning kommer in i bild. Hade själv en Canon FTb som första systemkamera å den va fantastisk
Svar från Stican 2009-11-12 22:29
Bugar och tackar så mycket Micke för dina positiva synpunkter om mina djupdykningar i det förflutna.Canon FTb var väl en vidareutveckling av FT modellen, men jag vet inte vad som är skillnaden.Mvh./Stig
WOW!

Vilken härlig läsning. Det här var det bästa jag läst här inne på länge! Så härligt att se dina bilder och berättelser runt dina kameror.

Bilderna är nostalgiska och för mig påminner det en del om min barndom. Åka hölass har jag ju gjort några gånger då min pappas bror är bonde.

Skriv gärna mer om dina äldre kameror för jag vill läsa mer!!!! :)

I mitt liv kommer det in en Instamatic med film inomn kort! Jag blev erbjuden att köpa denna minnesfyllda kamera av en god vän igår!!
Instamatic var min första kamera och det fyrkantiga pappersfomatet pryder många sidor i mina föräldrars fotoböcker.

Ha en härlig dag!

mvh
Helena
Svar från Stican 2009-11-12 22:16
Tack så mycket Helena för dina värmande ord och kommentarer till min bildberättelse. Det är nog min tanke att det skall bli en fortsättning med en annan sorts bilder och lite tankar om mina kameror.
Mvh./Stig
Även om det är mycket familjebilder så är de intressanta tidsdokument. Jag hoppas du har kvar din första Zeiss och fotar med den då och då.
Svar från Stican 2009-11-12 21:54
Tack så mycket Thomas.
Roligt att du tyckte att min berättelse ändå var intressant, för den tidsepoken handlade mycket om dokumentation av familjen. Jo jag har fortfarande min Zeiss kvar och jag var ute i våras och motionerade den.
Mvh./Stig
Jag är född 1958, och herregud vad man känner igen sig! Visserligen är det inte jag i hölasset eller med Surfpaketet - men det känns så välbekant! Tänk ändå vilket fantastiskt avtryck av tiden ett Fotografi är!
Svar från Stican 2009-11-13 14:59
Hej Mats och tack för dina synpunkter. Jo det var om inte bättre förr så såg det roligare ut då, nu när jag har gått igenom mitt bildarkiv. Jag är glad att jag har kvar det mesta av dia och neg. från den tiden.
Roligt att du hörde av dig.
Mvh./Stig
2014-02-12 19:54   Lars Andersson
Hej Stican, va roligt att du har lagt upp så fina bilder från Lillåkern:) det är jag som är den andra killen på hölasset. Jag tillbringar fortfarande somrarna på Lillåkern
Svar från Stican 2014-02-13 12:56
Hej Lars,
Det var roligt att hör ifrån dig och trevligt att du uppskattar bilderna. Numera så är jag bosatt sedan tre år i Lindesberg, jag flyttade hit efter att min hustru avled 2010. Men 2007 var vi på genomresa i Färila, då bodde vi på Lassekrog och gjorde besök på Lillåkern men det var ingen hemma, sedan besökte vi Drabo där vi tillbringade många somrar. Det finns några bilder till på min profilsida under rubriken "Förr och Nu" om du är intresserad. Är du medlem här på Fotosidan?
Hälsningar
StigCannermo