En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Återblick nionde delen

När jag började att skriva min fotografiska historia kunde jag inte drömma om att det skulle bli så här mycket om bilder, kameror och övrigt som har hänt under ett drygt halvsekel. Men när jag väl kom igång med skrivandet så gav det ena det andra och till slut nästan hela historien om mig.

Det finns ju ett fotgrafiskt liv före 1950 också, men då är det andra som har hållit i kameran, och där finns det inte några faktauppgifter om kameror o.d. Men jag är glad att bilderna finns kvar, och i ett kommande avsnitt skall jag berätta med ord och bilder från 1936 och fram till 1950.

Men nu fortsätter jag min bildhistoria med 2009. Då jag avslutade förra avsnittet, berättade jag att jag köpte en Pansonic LX3, och den kom att hänga på bröstet väldigt mycket under vintern,  våren och en bit in på sommaren, och den registrerade någon bild  nästan varje dag.

Utsikt från sovrummet den 5 jan 2009 Panasonic LX3 ISO 80

Även om jag använde mig av LX3:an flitigt så fanns det tillfällen då Nikon kameran kom fram, och fram kom gjorde även många småfåglar också.

En Blåmes i Forsytiabusken Nikon D90 Sigma 120-400 mm. Blåmes-i-Forsytiabuskaget-2009

Pilfink i Oxbärshäcken 2009 Nikon D90 Nikkor 70-300 mm.

Under en tid hade jag tänkt på att skaffa en större bildskärm och jag läste i forumet här på Fotosidan om frågor som rörde bildskärmar, en del rekomenderade skärmar som vida översteg min budget men i februari hade jag bestämt mig att det skulle bli en "EIZO Flex Scan S2231W"   en 22 tum skärm som inköptes från Dustin, den hade dessutom fått mycket fina vitsord i fackpressen.  Min förra skärm var ju en 19 tum skärm så det blev rätt stor skillnad. Utrymmet på skrivbordet  blev ju något mindre men det kompenserades av en större och snyggare bild. Det följde med ett kallibreringsredskap som heter "Spyder 3", och jag har försökt att kallibrera skärmen efter de anvisningar som följde med, men jag är osäker om det har blivit någon större skillnad.

Så här ser min arbetsplats ut 2009, kanske en aning stökigt men jag hittar oftast det jag söker i röran. Det är här jag framställer mina bilder från digitalkameran och dia, neg och kopior från   scannern till hårddisken. Det är ett bra tag sedan jag printade ut några bilder i skrivaren, men jag har nu en hel del material som borde omvandlas till pappersbilder. 

Min arbetsolats 2009  Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.

Det var ganska snöfattigt i januari men i mars så fanns det en del, och den här dagen var det ovanligt vackert i skogen med kanske ett par minusgrader så att snön hängde kvar på träden.

Lena och Doglas på skogspromenad den 12  mars 2009  LX3 ISO 80

Under våren läste jag ofta på bloggsidan om en del nostalgiker som var ute och vädrade sina gamla klenoder och jag tänkte att varför inte, jag har ju min gamla Zeiss kvar och undrade lite om hur det stod till med den. Det var ju trots allt 45 år sedan jag använde den senast. I Täby Centrum finns det två fotoaffärer Fotomarknaden och Expert, och den ena hade några rullar Plus-X film så jag köpte det och laddade kameran och gav mig ut för att fota. Med mig tog jag även min LX3:a och en exponeringsmätare Lunasix 3. Motivet för dagen blev Täby Gamla Kyrka som är från mitten av 1200-talet.

Zeiss ikon 521/16  7,5cm. f3,5 Kodak Plus-X 125 ISO

I början av maj sökte jag medlemskap i gruppen "Retrokamera" och jag hade läst Thomas Melderts serie om fynd på Tradera så jag började studera utbudet och har i dagsläget köpt 4 kameror därifrån. den fösta var en Kodak Retina IIa, sedan blev det en Canon P det tredje fyndet var en Zorki 4 och slutligen köpte jag en Rolleiflex. Den enda kamera jag har provat är Canon P men det var inte någon lyckad serie bilder. De blev ömsom underexponerade och ömsom överexponerade, jag hade en lös exponeringsmätare med mig men om det berodde på någon felavläsning eller om tiderna inte stämmer på kameran kan man ju fundera över. Men jag använde samma mätare till bilden ovan och den verkar vara ganska rätt exponerad.

 

För ett par veckor sedan köpte jag ett Jupiter 12 1:2,8/35 mm.till min Zorki-4 på Tradera. Nu är jag sugen på att prova Zorkin så jag skall ladda kameran med T-Max100 och testa med både Jupiter 12, 35mm. och Jupiter 8, 50 mm. det var gluggen som följde med köpet. 

 Den 5 juni blev jag medlem i Dogmagruppen och den 6 juni lade jag upp den första bilden och jag hade bestämt att använda min Lumix LX3:a som dogma kamera det blev ganska intensivt i början och jag publicerade 12 bilder som alla blev kommenterade.  Men jag har tagit fler som jag inte publicerat, kanske p.g.a att jag inte känt mig riktigt nöjd med resultatet.

Av en tillfällighet råkar det bli samma motiv som i Retro men med en annan brännvid, här motsvarande 24 mm.  och Zeiss:en har 75 mm.

Täby Kyrka Pansonic LX3 ISO 80Täby-kyrka-8-maj-2009

Lilla Smedjan på Wira Bruk 2009  Pansonic LX3 ISO 400

Den 11 juni så är vi bjudna på studentmottagning i det sommarfagra Sörmland närmare bestämt i närheten av Nykvarn. Det är mitt barnbarn Giovanna som har tagit sin examen och det ville vi naturligtvis vara med och fira.

Här är bilderna tagna med både Nikon D90 och Panasonic LX3

Det blev midsommar och vi stannade hemma och njöt av sommaren och blomprakten i trädgården.

"Imbelupet glaset står på bräcklig fot" d.v.s. mitt glas, men inte så länge till "Skål å Gutår", midsommarsupén fick hållas innomhus p.g.a. regn. Men det gick ju det också.

Här fotar den ena Lumixfotgrafen den andra, Lena med TZ5 och jag med LX3 ISO 80, och nedan skålar Lena och Christin med fotografen. ISO 400 

 

Den 25 juni tar jag mig en tur in till stan och spenderar några timmar där och bl.a. så besöker jag LP-foto och inhandlade en optisk sökare till LX3:an, en "Voigtländersökare", för det var något som jag saknade på kameran, och  jag hade tidigare haft en dialog med Bernt Carlzon om detta och han var mycket nöjd med sin "Voigtländersökare", så jag köpte en 25 mm.

Sedan fortsatte en lång promenad genom ett sommarvackert Stockholm, och jag tog en hel del bilder varav några finns publicerade i Dogmapoolen.

Vy-mot-Södra-Blasieholmskajen-2009  Panasonic Lumix LX3 ISO 80

Efter en god lunch inne i Gamla Stan fortsatte jag min promenad mot Söder och efter en resa med Katarinahissen, där jag för övrigt tog några bilder så hamnade jag på Mosebacke Torg.

Mosebacketorg-2009 Panasonic Lumix LX3 ISO 80

Promenaden från Gamla Stan och hit till Mosebacke kändes lite märklig, backen upp från Kornhamnstorg till Katarinahissen kändes i bröstet liksom en svidande känsla och jag blev väldigt trött. Först trodde jag att det var värmen, eller berodde på dålig kondition, men jag var sommarklädd med shorts och en kortärmad pikétröja, så jag tänkte inte mer på det då. Senare skulle det visa sig att det var värre än vad jag först trodde.  Färden gick vidare nedför Hökensgata, Götgatan och uppför Hornsgatan via Hornsgatspuckeln till Bellmansgatan ut mot Mariahissen. Sedan fortsatte jag ut på Monteliusvägen. Mitt stadsbesök slutade på Maritorgets T-banestation där jag tog tunnelbanan till Danderyds Sjukhus och vidare hem.

Panorama över Riddarfjärden från Monteliusvägen 2009 Panasonic Lumix LX3 ISO 80

Lena och Doglas åkte med en väninna til Hedemora på ett par dagar och jag stannade hemma för att i första hand byta ut vår gamla diskmaskin mot en ny. Den gamla lade ner verksamheten några dagar tidigare och en ny anlände på en fredagförmiddag. Man kan ju undra om det är riktigt klokt att man vid 73 års ålder skall hålla på att krypa på golvet och in under diskbänken. Men det gjorde jag ialla fall, allt gick bra med både demontering av den gamla maskinen och montering av den nya, och den fungerade också. Men jag hade dåligt med ork, för jag blev trött för minsta ansträngning.

På Lördagen var man friherre och hade funderingar på att åka till stan igen, men det blev en tur till Ullriksdals Slottspark där jag lullade omkring i några timmar och tog lite bilder. Men himlen såg mörk och hotfull ut så jag drog mig hemmåt och jag hade knapt hunnit hem för än det började ösregna.

Panasonic LX3 ISO 80 och 125 

Dagen därpå åkte jag till Hammarbyhöjden. Det var ungefär 15 år sedan jag senast var där och jag var lite nyfiken på hur det såg ut där nu förtiden. Det var nog inga stora förändringar men jag minns ju inte i detalj hur det såg ut då, men jag gick runt och tog lite bilder och jag ångrar att det inte blev fler bilder. I Hammarbyhöjden bodde jag från 1940 till 1961 så det finns mycket mer att berätta, men det får bli en annan gång. För ett par år sedan laddade jag ned en PDF- fil som var en avhandling av Ulrika Sax som hette "Den Vita Staden Hammarbyhöjden 50 år". Jämför bilden av Hammarbyhöjdens T-banestation med min bild i collaget nedan, jag visste inte om att författaren hade tagit den bilden för drygt 20 år sedan, och bilden av"Lunkans kiosk" likaså, väcker också minnen till liv, det var där man kunde köpa 1-öres och 2-öres kolor när jag var mycket ung, och när jag blev lite äldre så kunde det bli "två lösa Boy och Rekordmagasinet".  Min bild nedan till höger visar var kiosken stod(bakom parkbänkarna).

   

Här nedan är Tidaholmsvägen 30 där jag bodde till 1961, Hammarbyhöjdens Folkskola där jag började 1943 och slutade 1951, Hammarbyhöjdens T-banestation och platsen där "Lunkans kiosk" låg.

 Panasonic LX3 ISO 80

 Hammarbybacken ja, jag tänkte att det vore kul att gå upp dit och kolla på utsikten. Sagt och gjort jag parkerade bilen vid min barn-och undoms idrottsplats som visade sig vara en ganska modern idrotsanläggning i dag. Sen vidtog en ganska lång och bitvis brant promenad upp till toppen, och jag hade samma stickande och svidande känsla i bröstet. Men upp kom jag och lön för mödan fick jag för utsikten var grandios, tråkigt nog så var vädret inte på min sida i dag heller. Jag såg hela Stockholm från söder till norr, och jag tror att jag kunde skymta Ullnatippen som är Täbys "Stadsberg" i bakgrunden.

Toppen av Hammarbybacken  Panasonic LX3 ISO 80  

När jag växte upp på 40-talet så åkte vi ofta skidor här i "underbacken" som den kallades då, och den var väldigt brant när man hasade ned med en hissnande hastighet. Hammarbybacken som förr var en ganska hyffsad "Hoppbacke" och under 40 och 50-talet var det ett populärt söndagsnöje att gå och titta på backhoppningstävlingarna. Hoppbacken lades ned 1960. 

 

Den 25 juli åkte vi till Borlänge för att hämta hem vår nya lilla hundvalp, men jag mådde inte bra så Lena fick köra både dit och hem. Någon vecka tidigare så besökte jag vårdcentralen och fick tala med en läkare om mina bekymmer och hon remiterade mig till Täby Sjukhus där jag blev lungröntgad. Resultatet visade att det inte fanns något fel på mina lungor och ett EKG togs också och det var samma sak där inget fel. Nåväl vi åkte iväg och där bodde vi bara över natten, så på söndagen så åkte vi hem igen.

Här träffas Doglas och Vanja i Borlänge  Nikon D90 Nikkor 18-200 mm. 

På måndag den 27 juli ringer jag till sjukvårdsupplysningen och talar om hur jag mår, och nu mådde jag inte alls så bra den svidsnde känslan i bröstet hade övergått till smärtor i armhålorna och ut i armarna. Beskedet kom snabbt jag hade med stor sannolikhet fått en hjärtinfarkt, så det var bara att åka till Danderyds akutmottagning. Efter sedvanliga undersökningar och dessutom en kranskärlsröntgen som bekräftade diagnosen,  blev det transport till Thoraxkliniken i Solna och på onsdag så gjordes en Bypassoperation på mig. Så min fotosäsong avstannade för ett tag där, med undantag för några bilder jag tog på sjukhuset.

Jag själv, Syster Thérése, en rumskamrat och utsikten från salen  Panasonic LX3 ISO 80

När jag väl var hemma igen så blev det mest att sitta farmför datorn och titta på Fotosidan och kolla på Dogma-och Retropoolerna, och jag tog tag i en del bildmaterial och publicerade det på Dogma-poolen.Men något fotograferande kom inte igång på kanske 3 månader. En gång i veckan gick jag på s.k. hjärtgympa för att få i gång muskler och andning igen. Men från och med november så betraktar jag mig som återställd igen.

I november så startade jag också min Blogg efter lite påtryckning från Ernst-Göran Westlund, och då vidtog lite arbete med att leta fram bilder dels i datorns hårddisk men en hel del bilder har jag scannat in från dior och negativ.

Det blev julafton i år också och barnbarnen fick klappar av en "osynlig" tomte i år. Han hade redan varit här med paketen, men jag tror att det var lika roligt ändå. Men tyvärr så fanns det ingen Leica med till mig, kanske till nästa jul om jag sköter mig

 Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.

 I min förra blogg så skrev jag att det eventuellt skulle komma en sammanfattning, men om jag skall våga mig på en kort sammanfattning av år 2009 för det är ju det som ligger närmast, så har det väl präglats av att jag har hittat två bildpooler som kanske passar mig bättre än naturfotopolerna som jag varit med i under en tid. I Dogma och Retro där kände jag att det var definitivt det som passar mig bäst, men om bilderna tilltalar någon det får vi se. Det andra som hände var den förbaskade infarkten som satte P. för en tid, och tid är ju dyrbart som bekant och det gäller att ta vara på den.

Sedan hade jag täkt göra en sammanfattning av den här serien också, och då får det bli en kortversion. Det  har framför allt varit väldigt roligt att se vad jag lyckats vaska fram ur minnet och från mitt bildarkiv. Det har inte varit så lätt alla gånger när det gäller årtal, men jag tycker ändå att jag lyckats till 95 %, och bildmaterialet(när jag väl hittat det) har varit till stor hjälp att få igång de grå cellerna. Det låter kanske lite pretentiöst att kalla det jag har för ett bildarkiv, men det är en samling bilder, dia och neg. som är utspritt i skrivbordslådor, olika diamagasin och negativpärmar, utan någon ordning eller system. Då är det lite bättre beställt med mina kameror för de är för det första inte så många och för det andra så finns de på samma ställe. Men som sagt det har varit kul för mig och jag hoppas att det har givit alla som orkat läsa något också.

Men nu efter 9 avsnitt och drygt 200 bildpresntationer så tänker jag avsluta den här serien "Återblick", för nu har jag kommit fram till år 2010, och nu är det dags för något  nytt.

Ha det gott.

Stig

 

Inlagt 2010-01-17 23:53 | Läst 6319 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är bara att tacka för en en intressant exposé över både ditt liv och en tidsålder i Sverige. Av och till har nostalgisträngarna dallrat. Denna gång t ex vid ditt besök i Hammarbyhöjden. Sjäv bodde jag sex år i Enskededalen i början på 60-talet, och strövade igenom hela den omgivande trakten med min hund. Har du någonsin gått vägen ned från Hammarbyhöjden (Från Finn Malmgrens väg tror jag det är) till Lilla Sickla? Där kan man sedan fortsätta fram till Nackanäs. Det är många år sedan jag var där, och på andra sidan Sicklasjön är det inte mycket som är sig likt. Men promenaden förbi Lilla Sickla är nog fortfarande väldigt vacker.
Hej Ernst och tack själv för dina kommentarer. Mina första egentliga minnesbilder är att jag som 12-13 åring lekte rätt ofta i skogarna ner mot Sicklasjön. Senare i livet så var vi ett grabbgäng som hade som tradition att ta det första vårbadet(i april) i Källtorpssjön. Nackanäs Värdshus besökte jag och min f.d.fru någon gång omkr. 1959-1960. Men ett annat ställe som vi ofta besökte var Söderbysjön, där fanns också en friluftsgård tidigare, om den finns kvar vet jag inte, men däremot så ligger det en golfbana där nu.
Hälsningar/Stig
2018-09-26 13:10   Lena L
Jag skulle väldigt gärna vilja ha med din bild på Lunkans kiosk på vår blogg, där en kille minns hur han brukade köpa serietidningar på 50-60-talet. Men bara om jag får OK och vet hur jag ska ange källan, förstås! /Vänligen Lena
https://enskedebilder.com/2018/04/07/lagenheten-var-mork-barndomen-minns-jag-som-valdigt-ljus/
Svar från Stican 2018-09-27 08:52
Hej Lena. Du kan hitta bilden du söker här https://www.bing.com/images/search?q=den+vita+staden+hammarbyh%c3%b6jden&qpvt=den+vita+staden+hammarbyh%c3%b6jden&FORM=IGRE om du scrollar ned en bit där kan du även spara bilden.
Ha det gott/Stig