En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Dennis och Husse i en dialog

"Du Husse, skulle inte du köpa en ny kamera?"

P1090006 Stilstudie av en stilg  ung Dennis

"Jo visst Dennis men det bidde ingen kamera."

P1090132 Stig och Dennis

"Vad bidde det då Husse?"

"Det bidde en ny dator Dennis."

c06152516_1750x1285

Så här ser den ut och det är en HP Pavilion 27"  

P1100537 En nyfriserad Dennis

"En ny dator, varför det och när kommer den då Husse?"

P1080828 Stig och Dennis

"Om lördag Dennis, och i den gamla datorn(bild på den finns i min förra blogg) fungerar inte nätverkskortet som det skall, så därför beslöt jag att det får bli en dator i stället för en ny kamera."  Om någon tycker att mitt och Dennis samtal påminner om sagan "Tödde och Mödde" så är det en ren tillfällighet.

"Men hallå vad är det där för pajas Husse?"

"Det är en Kaja, hen brukar hälsa på här i bland, men det var ett tag sedan så jag tyckte att det kunde vara kul med något annat än bilder på oss."

"Det är bra Husse, för folk kan ju få en uppfattning om att vi är lite självfixerade, du kanske har någon annan bild att visa." 

"Jo det har jag nog,  vi tar en riktigt gammal bild."

"Men vad är det här då och vilken liten dator?"  "Så här såg mitt digitala mörkrum ut i Täby 2002, och det är en 17" IBM-dator, det var min första dator men det skulle bli några till innan jag flyttade till Lindesberg, den här bilden är f.ö. taget med min Olympus Camedia."

Skärmklipp Min skrivarlya i Lindesberg  2013

"Där sitter ju du Husse, men det är ju också en liten dator." " Det stämmer Dennis och det är i Lindesberg 2013 och här har jag en laptop med 17" skärm, straxt innan jag flyttade hit så gick min stationära dator sönder så jag blev tvungen att skaffa en ny och det blev en s.k. laptop."

"Jaha och vad föreställer det här då Husse?"

Det är en Forsythia från Vallatorp i Täby där jag bodde 2004 och det är 16 år sedan."

"Det är ju som Svenska Flaggans färger Husse."

Sommarpromenad 2007 018 Hackspettpar i TÄBY 2007 

"Det där var roliga pippisar vad heter de?"  "Det är ett Hackspett par som har ungar i ett bo också från Täbys omgivningar 2007."

"Du Dennis nu har jag fått meddelande från posten att min dator finns på ICA."

"Vad kul när skall vi hämta den då?"  "Det får bli i morgon lördag förmiddag, för nu skall jag börja laga middag till oss."

"Det gillar jag vad blir det för käk då?"  "Det blir kokt torsk till dig och stekt fläskkarré med råstekt potatis till mig."

Dennis middag pimpad med lite prinskorv

Här blev det stekt fläskkarré med råstekt potatis

Nu har jag hållit på några dagar med installation av den nya datorn och det är naturligtvis stor skillnad mot min förra dator, den nya fungerar naturligtvis snabbare men framförallt så är det inget problem med att komma ut på internet längre. Men det finns även bekymmer med den nya datorn och det är att av de fem USB-portarna så är tre av den "gamla" modellen medan två är en senare modell och där passar inte mina kablar till skrivare och scanner, men det kommer säkert att lösa sig så småningom. 

P1100923 Den nya datorn på plats i arbetsrummet

Här är den nya datorn på plats i arbetsrummet.

DSC_3212 Månen den 4 mars 2020 b

Nu har jag hållit på med den här bloggen i flera dagar vilket beror på en del jobb med datorn så jag avslutar med en bild av månen som jag tog den 4 mars 2020.

Ha det gott önskar

Stig och Dennis

Inlagt 2020-03-05 14:42 | Läst 2040 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul! Jag har en likadan dator men storleken mindre, 24 tum med 16 Gb. ramminne. 27 tum skulle blivit för stort för mig på mitt skrivbord. Jag satte ett par självhäftande möbeltassar på varann undertill i framkant på tangentbordet, då fick jag lite mer lutning bakåt på den.. Det kändes bättre för mig! Ang. min Z50 så är den på rep. hos Nikon sen 3 veckor.. Det blev ett brott på den platta och tunna kabeln till den vikbara skärmen, så den slocknade.. om man inte vickade ner den helt.. okänt för mig hur den kunde få ett brott.. möjligen för klen och inte testad tillräckligt? Min Z50 var uppe i 21500 exponeringar på 3 månader, innan den gick sönder.. Har inte hört något än från Nikon, men gissar att det kan ta tid.. Det finns väl knappt kameror ens, då finns det troligen inte mycket reservdelar heller.. Så jag kör nu med min FF-kamera D750, och den är väldigt bra, speciellt när jag 'går på stan'.. Det är mer 'tryck' i RAW-filerna från D750, men det är nog det dynamiska omfånget som jag känner är bättre, och så ska det ju vara också! Ha det så bra nu med nya datorn, den är väldigt snabb att starta upp, och tyst! Det gillar man!
Hälsn!
Svar från Stican 2020-03-05 22:47
Tack Jan för dina kommentarer. Att det blev en HP-dator var kanske lite av en slump för jag var nog inriktad på en ny ASUS eller en Lenovo, och båda de datorerna fick bra betyg i en tidskrift. Men jag googlade vidare och hamnade på HP:s hemsida och blev nog mer övertygad om att HP var rätt dator för mig. Det jag saknar är väl CD-spelaren men det finns inte heller på ASUS och Lenovo, så det rörde till det lite för mig. Mina bildbehandlingsprogram Lightroom och PSE 2018 hade jag på CD, men jag kunde kopiera programmen från min gamla dator och installera dem i den nya. Allt annat har gått bra att föra över på liknande sätt så nu har jag en fungerande dator igen.
Tråkigt med din Z50 som inte var så gammal men jag hoppas Nikon fixar till det. I senaste numret av tidningen Fotografen får Z50 mycket fina vitsord 5 ***** och "En riktig toppenkamera"
Ha det gott/Stig
Fick Dennis tork och prinskorv, det var ju en konstig kombo :). Kul med en ny dator, tar lite tid att få in programmen men det brukar ändå vara ett antal år utan bekymmer
Svar från Stican 2020-03-05 22:22
Hej och tack Peter för din kommentar, Nja Dennis fick kokt torsk och för att sätta lite smak på anrättningen så pimpade jag den med lite prinskorv. Jo visst är det kul med något nytt men det medför ju en massa arbete att få till alla program och internet med e-post så det har tagit lite tid, men nu börjar jag komma igång igen med bloggandet.
Ha det gott/Stig
Trevligt att ha en så fin samtalspartner.
Snygg dator också, kul med nya grejer men det bruka vara en massa jobb innan man får allt att fungera. Svårt tycker jag och brukar då kalla in familjens dataexpert, sonen. Det kan vi själva tycker maken, men blir inte lika bra då.
Svar från Stican 2020-03-07 09:50
Tack Margareta för din fina kommentar, jo vi har många samtal varje dag ofta om vädret men mot kvällen blir det lite snack om vad det skal bli till middag. Visst är det roligt med en ny dator, det för ju med sig en del jobb och det blev det verkligen, det gick lite lättare förr när jag var yngre, kanske hjärnan var lite piggare då, men nu är det mesta på plats, så nu kör vi på som om ingenting hänt.
Ha det gott/Stig
Hej Stig, en fungerande dator är svår att klara sig utan, allra helst som aktiv fotograf! Hoppas allt flyter på nu när inkörningen snart är avklarad. Och visst är det skillnad på dom nya och större skärmarna och dom gamla små! Ser ut som du har en fin arbetsplats och roligt att se lite hemma hos- bilder från dig, hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-03-07 10:22
Tack Björn för din kommentar, det är nog så sant att vi har blivit så beroende av en fungerande dator och det är inte lätt att vara utan. Min förra dator hade en 23" skärm och den var jättestor jämfört med min tidigare laptop som hade 17". Den nya har 27" skäm, så den är något större och det känns bra nu när synen blivit lite sämre. Ja du min arbetsplats är faktiskt inne i mitt sovrum men den fungerar utmärkt. Det mesta har gått bra att installera fast det har varit lite bekymmer med mina bildbehandlingsprogram som är på CD-skivor, och min nya dator saknar CD-spelare så jag har kopierat programmen från den gamla datorn och installerat dem i den nya.
Ha det gott/Stig
Hundar är inte så noga på kombinationen, bara det är gott så..Trevligt med ny dator..brukar dock ta nån dag innan allt flyter på. Kul dialog dessutom ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Stican 2020-03-07 10:30
Hej Gunte och tack för din kommentar, Dennis är en matglad hund och han är glad åt den mat jag serverar. Jo det var ett lyft med en ny dator och efter allt jobb med installationen så fungerar allt till belåtenhet. Apropå vårt samtal(dialog) så försöker jag att variera det lite grand.
Ha det gott/Stig