En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

En liten Ljuspunkt i Lindesberg

Till exempel ett ljusbord från Photax som är något större än ett A4 ark

 Så här ser det ut mitt  ART SLIM LJUSBORD 5600K A4 

P1022405 Negativpärm

och här är en av mina negativpärmar där jag förvarat mängder av negativ från tidigt 1960-tal  och jag försökte att datera varje blad med innehåll och årtal.

P1022417 Märkning på pergamynbladet

 Märkning på pergamynbladet som börjar bli oläsligt

P1022407 Negativpärm med pergamynblad

Men trots min märkning på bladen så har jag haft problem med att hitta bland mina negativ, som finns i pergamynbladen och de är inte så transparanta, så det har ofta gått lite på gehör när jag letat bland negativen men nu har jag äntligen gjort slag i saken och skaffat ett litet ljusbord och så här ser det ut med några småbildsnegativ 

Med pergamynbladet på ljusbordet så blir det mycket enklare för mig att hitta det jag söker, ljuset lyser igenom bladet och jag ser med hjälp av en lupp vad som döljer sig i bladet 

P1022398 kopiera.jpg kopiera

och här är några färg-neg från Spanienresan 1975

Spanien 1975 008 Lisbet mitt i en samling Brageiter

Min dåvarande fru Lisbet syns mitt i en samling "Brageiter" på en folklorefestival i Spanien 1975 

Franska styltdansers har uppvisning i staden Jaca i Spanien 1975

Spanien 1975001

Porträtt på två Spelmän från Brage Gille i Spanien 1975

P1022422.jpg Kopia

Här några 6x6-negatv från 1962

Peter och Lisbet hos Barbro och Morfar på landet 1962

Peter hos Barbro och Morfar på landet002

Här sitter Peter hos Morfar på landet 1962

P1022393.jpg kopia kopiera

Här är några negativ från en badutflykt i Hälsingland och ett besök hos Barbro och Morfar på landet

Vid Sånghussjön 1969001 kopiera

Min familj Susanne, Lisbet och Peter på badutflykt vid Sånghussjön 1969

Peter hos Barbro 19665001 kopiera

Peter hos Barbro och Morfar på landet i Vallentuna 1965

Susanne och Lisbeth hos Barbro 19665002 kopiera

Susanne och Lisbeth hos Barbro och Morfar på landet i Vallentuna 1965

Det var några exempel på hur mitt ljusbord har varit till hjälp, sedan vidtar den vanliga proceduren med scanning med min flatbeddscanner Epson Perfection 4990 och sedan framkallning i Photoshop Elements  2021 

En tanke föddes för en tid sedan att jag skulle göra en ny fotobok om just resan till Spanien för drygt 45 år sedan, och jag har närmare 200 negativ att välja mellan så det finns en del arbete att ta i tu med. Enligt mina exempel här ovan så har de klarat sig ganska bra, även mina tidigaste familjebilder verkar inte negativen tagit någon skada. 

Det var lite nytt från Lindesberg 

Ha det gott 

Stig 

 

Inlagt 2021-09-14 23:37 | Läst 210 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder och stor respekt för negativordningen!
/B
Svar från Stican 2021-09-15 13:46
Tack Bengt för en fin kommentar, jo i mina neg-pärmar är det något så när ordning som jag beskrivit, värre är det med alla dia bilder, de flesta sitter i magasin men jag har ett stort antal som inte är inglasade, och vad värre är så minns jag inte årtalen när de är fotade, på en del kartonger står det kanske något årtal hoppas jag.
Ha det gott/Stig
Toppenbilder och vilket jobb som krävs!

MvH
Johnny
Svar från Stican 2021-09-15 13:50
Tack skall du ha Johnny för din kommentar, Faktiskt så blev jag glatt överraskad att negativen klarat sig så bra under de här 50-60 åren det gör att inköpet av ljusbordet inte var så tokig investering.
Ha det gott/Stig
Mycket intressant att få se. På den tiden rökte man minsann "tillsammans" med sina barn. Jag minns att min pappa rökte i bilen när vi åkte till Norrland på somrarna. Jag tycker absolut att du ska satsa på en fotobok med din bildskatt.
HÄlsningar Lena
Svar från Stican 2021-09-16 09:15
Tack Lena för en fin kommentar , jo det var ett dåligt beteende vi hade på 60-talet, och man får hoppas att barnen inte tagit någon skada, och just rökning i bilen var mycket vanligt för vår del var det under resorna mellan Täby och Färila i Hälsingland som tog åtskilliga timmar, så det förekom att vi vuxna rökte och barnen som satt i baksätet och fick andas in mycket av röken. Angående ett bokprojekt så har jag något att syssla med under kommande höst-och vinterkvällar.
Ha det gott/Stig