En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Fiber

För några år sedan låg ett stort kuvert i brevlådan och det var ett erbjudande att teckna avtal med Telia om installation av Öppen Fiber i mitt hus och då tackade jag nej till erbjudandet. Sedan kom en ny förfrågan 2016 men jag var inte så intresserad då heller och tackade nej.

I höstas tog Telia kontakt med mig angående Öppen Fiber igen, och det var tredje gången som man försökte övertala mig om fördelarna med ett snabbare internet bland annat, och att värdet på huset skulle stiga. Så efter ett ganska långt säljsnack föll jag till föga och beställde en fiberinstallation, som skulle utföras under våren 2019. 

Så här ser broschyren från Telia ut 

På Pingstaftonen ringer telefonen och det är en representant från Skanova ett företag som samarbetar med Telias fiberprojekt Öppen Fiber, och berättar om att ett par "gubbar" väntar vid mitt staket för att gräva ned fiberkabeln.

Dennis och jag går ut och mycket riktigt där står ett par "gubbar" och väntar på besked.

P1070383 Dennis hälsar på de som skall gräva ned fiberkabeln

 Dennis hälsar på de som skall gräva ned fiberkabeln

P1070385 Dennis tittar intreseat på när man försöker hitta robotklipparens begränsningsledning

 Dennis tittar intresserat på när man försöker hitta robotklipparens begränsningsledning, sedan jag givit besked om var kabeln skall in i huset sätter man igång att gräva.

 Här grävs ett par dm. djupt spår där kabeln skall ligga och bakom ryggen på mannen så syns var kabeln skall gå in i huset

P1070445 Dennis inspekterar kabelrännan

 Dennis inspekterar rännan i gräsmattan som inte är helt återfylld lite dåligt tyckte jag som ringde till den som är ansvarig, och till svar fick jag att kunden d.v.s. jag får ombesörja det själv, ok. hämtade en kratta och återfyllde så gott det gick, sedan kommer väl gräset tillbaka hoppas jag.

P1070447 Här ligger fiberkabeln som skall in i huset så småningom

 Här ligger fiberkabeln som skall in i huset så småningom och någon vecka senare så skall man göra slag i saken och dra in fibern i huset.

P1070502 Två montörer som skall dra pn fibern i huset

och här är de som skall göra jobbet

P1070524 Här har fibern drgits i rör på husväggen

och här har fibern dragits i rör på husväggen och in i mitt vardagsrum

P1070503 Montagejobb

Inne i rummet blir det en del montagejobb, den tunna tråden innehåller tre fibertrådar som nästan är lika tunna som ett hårstrå

P1070510 Fastsättning av väggmaterial

 Fastsättning av väggmaterial

 Här är fiberinstallationen på plats och två gröna lampor indikerar att det är kontakt med Telia, om en vecka kommer en tekniker från Telia och kopplar in en Wifi-router och en tvbox till min dator och TV. Just nu ser det ganska rörigt ut med alla sladdar som ligger på golvet, men det får jag snygga till när allt är klart.

P1070495 En liten Midsommarbukett

Med en liten Midsommarbukett önskar jag och Dennis en trevlig midsommar 

Det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Inlagt 2019-06-20 13:53 | Läst 579 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
De e mycke me det jordiska.
Svar från Stican   2019-06-21 08:00
Tack Ragnar för din kommentar.
Ha det gott/Stig
Kul! Jag har själv haft fiber mer än 5 år, minns inte exakt.. Det är väldigt stabilt och har nog aldrig krånglat, mitt Internet är nu c:a 100 Mb. in och 1000 Mb ut i hastighet.. Vill jag ha 1000 Mb in också så kostar det c:a 250:-/mån. Har även min fasta telefoni via fiber, och har ingen abonnemangskostnad för varken Internet eller Telefonin, betalar bara en låg minutkostnad när jag ringer.. och ljudet är väldigt bra! Internetkostnaden ligger inbakad i 'hyran' till föreningen, en kostnad som dock inte höjde hyran.. vill minnas att kostnaden/lägenhet var 90:- / månad när fibern var ny.. Man kan ju välja en massa TV-kanaler också via fibern, men jag nyttjar bara SVT och TV4 och hinner knappt med dom kanalerna.. så det är inte intressant för mig med fler kanaler! Lycka till och ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican   2019-06-21 08:10
Tack Jan för en trevlig kommentar. Det är kanske vanligt i bostadsrättsföreningar och även hos en del kommunala fastighetsbolag att bredband ingår och så är det nog här i Lindesberg också men i villaområden så är det ganska nytt fast mina närmaste grannar åkte med tåget vid det första erbjudandet. För närvarande så har jag Boxer som TV-leverantör, men från och med nästa vecka blir det Telia som står för utbudet av kanaler.
Ha det gott/Stig
I Finspång har jag haft fiber i flera år och tycker det är väldigt skönt, inte minst när man är såpass mkt på bloggen som jag. I Korsheden har jag gjort ett avtal med ipOnly men dom har gått i konkurs, nu är det Smedjebackens kommun som ska stå för fiberdragningen hit ut men det tar minst ett år till. Att ladda upp tio bilder till en blogg kan ta lika många minuter.
Fint reportage du gjort, lätt att följa gången i installationen och tror att det där kommer bli bra! Hälsningar/ Björn T
Svar från Stican   2019-06-21 08:23
Tack Björn för din trevliga kommentar. Lindesberg ligger nog lite efter när det gäller bredbandsutbyggnaden men nu är vi med i matchen och det skall bli intressant att se hur skillnaden blir mellan mitt mobila bredband och fibern, som levererar 100/100 megabit. När det gäller snabbheten så har jag inte upplevt det mobila bredbandet som långsamt, men det beror väl på att jag har sällan så bråttom. Den här bloggen har jag nog gnetat med i flera dagar beroende på att det gick några dagar mellan gräv-jobbet och installationen.
Ha det gott/Stig
Det blir säkert bra. Jag fick installerat Telia Open fiber i mitt förra hus, det fungerade utan problem de åren jag hade det. Gillade den Telia TV box med hårddisk, man kunde styra den via en app från mobilen så man fick både TV programmentablån samt det var smidigt att sätta inspelningar från den, så var det arkiv mm så man kunde se på, tror t.o.m att det gick att spela in program som hade varit. För bredband så var nog det den största förändringen, gick från Telia ADSL, kom ihåg första gången jag skulle laddda upp bilder, tidigare var det en process som tog upp till en timme, nu gick det på några minuter, trodde det hade blivit något fel men så snabbt var det.

Idag har jag kabelTV från Comhem, det är nästan lika snabbt som fiber, men jag störs av många olika avbrott från timmar till dagar, och det händer nog en 5-10 gånger per år, så det är störande. Har ett 4G abonnemang också och det måste man nästan ha som back-up till kabelTVn
Svar från Stican   2019-06-21 08:46
Tack Peter för din trevliga och informativa kommentar. Kul att du hade så positiva erfarenheter av din Telia Open fiber. Det skall bli både spännande och intressant att se hur stor skillnad det blir jämfört med vad jag har i dag. På TV sidan så har jag ett abonnemang med Boxer sedan många år och de har levererat ett ganska stort utbud som jag sällan använt mig av. Det mobila bredbandet jag nu har är uppgraderat till 4G och fungerar väl ganska bra men från början var det en "sticka" som hade 3G och den gick sönder efter en tid, och blev utbytt till en nyare variant som hade 4G och efter en tid gick även den sönder så de var föga pålitliga. Den senare är en router och den hoppas jag fungerar en vecka till.
Ha det gott/Stig
2019-06-23 11:29   Telia Sverige
Hej!
Vad roligt att kika in här och se hur fint du har dokumenterat fiber-jobbet. Och Dennis, vilken underbart fin hund och bästa vän du har. Hoppas att du ska bli nöjd med ditt fiber från oss på Telia. :)
Jag önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!

/Lisa, Telia Kundservice

Innehållskategorier