En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Filter??

Det satt en Blåmes på en gren och funderade 

Under min analoga tid så var det nästan standard att fotohandlaren frågade om jag skulle ett skylight eller UV-filter när jag köpte ett objektiv och på samtliga av mina Nikkorgluggar satt det ett filter. Efter 2004 när jag skaffade min första digitala Nikon så tänkte jag inte så mycket på om det hade någon betydelse att det satt filter på objektiven. Men senare när jag övergick till 4/3-systemet så har det aldrig blivit aktuellt att skaffa något filter, det kanske berodde på att jag handlar nästan allt på nätet på grund av att jag bor långt från några fotoaffärer nu mera, men man erbjuds alltid att köpa ett Dörr UV-filter som tillval, om man handlar på Cyber Photo, men det har jag aldrig gjort hittills så det är många av mina både Panasonic och Olympus-objektiv som saknar filter. Här nedan är en del av mina filter.

P1060237 Några av mina filter

Så nu undrar jag om ett Skylightfilter eller ett UV-filter framför frontlinsen har någon annan betydelse än som ett skydd, och för att få veta hur det förhåller sig så googlade jag på ämnet och fick ett svar från Kamera och Bild.  Om jag förstått det hela rätt så har förmodligen filter mycket liten betydelse för utseendet på bilden. 

Här nedan vandrar Sven Duva och undrar varför inte han satt på grenen och funderade

DSC_3031 Sven Dufva på promenad

När jag köpte mitt Tamron 150/600 mm. så följde det med ett UV-filter eftersom objektivet var begagnat så lät säljaren det ingå när jag gjorde köpet

DSC_3082 Hej Husse tog du en bild på mig nu

"Hej Husse tog du en bild på mig nu?"

"Jo det gjorde jag."

"Men hör du Husse vem är Sven Duva?"

"Jo det är en diktsamling av Johan Ludvig Runeberg som heter Fänrik Ståls sägner och  handlar om en ung soldat i det Svensk-Ryska kriget 1808- 1809"

DSC_3083 dennis i vår vinter trädgård

"Men vad har det med oss att göra?"

"Ingenting jag bara spånade lite grand." 

Här håller Kajan koll på maten i automaterna

P1090965 Blåmes vid nötautomaten

P1100101 Blåmes med näbben full av mat

DSC_2752 En Skata vid fröautomaten

P1090132 Stig och Dennis

Nu är det dags att säga god natt

Ha det gott

Stig och Dennis

Inlagt 2019-12-18 23:39 | Läst 1717 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nä idag så är det bara ett skydd. Jag hade UV filter på i början av min digitala period men jag har plockat av dem efter hand, det började med att jag fick problem i motljus så jag började plocka av dem. Man torkar ju av linsen ibland men om det är något skadligt har jag inte sett, tidigare var det ju filtret man torkade. Tror aldrig det har hänt att jag har slagit i linsen någon gång, den sitter ju en bit in, utan det är väl torkningen i så fall ...

Fina bilder på pippin
Svar från Stican 2019-12-20 09:13
Tack Peter för dina tips och kommentarer, jag får följa ditt råd att plocka bort filtren eftersom de inte gör så mycket nytta längre. Roligt att du uppskattade bilderna på pippisarna.
Ha det gott och GOD JUL/Stig
Hej

Fin bild på blåmesen.
Jag började för fota för några år sedan och köpte då UV-filter till de två objektiv jag hade då.
Det var mycket pengar tyckte jag för dessa små tingestar som, enligt utsago från flera håll, inklusive fotohandlaren, skulle skydda min objektiv från smuts och om t ex olyckan skulle vara framme.
Efter hand som började jag tänka på att skaffa fler objektiv dök också tankarna upp på ytterligare UV-filter till dessa. Inga billiga saker. Jag började då på allvar kolla runt om det var nödvändigt att egentligen ha UV-filter på digitalkameror. Nej. Var det entydiga svaret jag fick i princip på alla ställen jag kollade med. De erbjuder inget större skydd om man skulle råka ut för en olycka, det är dessutom bra mycket svårare att repa eller ha sönder ett objektiv än vad man tror. Har man, som jag alltid motljusskydd så tar det första smällen om det så skulle vara. Objektiven har dessutom coating på frontlinsen som gör att det är mycket enklare och lättare att rengöra den än UV-filtret. Jag köpte helt enkelt inga nya UV-filter trots fotohandlarens försäkringar och bedyrande om deras nödvändighet. Jag gjorde mig istället av med de två UV-filter jag hade. Idag har jag inga UV-filter på något av de fyra objektiv jag har. Jag kommer aldrig att skaffa några. Det fungerar alldeles utmärkt. Till och med bättre än tidigare på alla sätt och vis.
På något sätt känns det som om UV-filter är ett sätt att ytterligare krama pengar ur oss från fotohandlarnas sida.
Tänk om du skulle gå in i en skoaffär för att köpa ett par finskor och säljaren säger att då du också måste ha ett par stora träskor att sätta utanpå finskorna som skydd för stötar utifall att olyckan skulle vara framme.

Hälsningar Jörgen
Svar från Stican 2019-12-20 09:18
Tack Jörgen för din intressanta kommentar, och jag har nog kommit till den slutsatsen efter jag läst länken till Kamera och Bild, att filtren har mer eller mindre spelat ut sin roll, så nu monterar jag av dem.
Ha det gott och GOD JUL/Stig
TheInvisibleJackal 2019-12-20 10:29
God Jul Stig!

Välkommen till en världen utan UV-filter.
Fina bilder på vardagsfåglarna hos dig! Dom sprider glädje i dessa vintertider! Själv använder jag aldrig filter på mina Nikonobjektiv! Jag slutade med filter när jag slutade med det analoga.. Bilder från 'film' är ändå lite suddiga jämfört med digitala bilder, så ett filter då märktes sällan.. På en digitalbild som ju oftast är skarpare så vill inte jag ha något filter som stör ljusets väg innan det ens har nått objektivet.. Sen kan ju ett filter ibland ge nån slags 'effekt' som man kanske gillar, då kan det ju vara en idé med ett filter! Däremot så använder jag ALLTID motljusskydd.. det hindrar bra från att slå i nått rent mekaniskt! Har sett bildexempel på att t.o.m. en mekanisk repa på frontlinsen inte syns i en bild om man inte kör med en väldigt liten bländaröppning.. och även då har det tydligen varit lätt att klona bort det i bildredigeringen efteråt.. Skulle jag få nån typ av 'totalskada på frontlinsen för att jag inte där har nått slags UV/skyddsfilter så får jag väl köpa ett nytt eller bättre begagnat objektiv..
Hälsn!
Svar från Stican 2019-12-20 09:27
Tack Jan för dina fina kommentarer och jag kommer att plocka bort filtren som jag skrev till Peter och Jörgen filter har säkert betydelse för de som plåtar analogt men moderna digitalkameror har inbyggt vissa filterfunktioner, och vad beträffar olycksfallsrisken med att tappa kameran i backen det händer ju tyvärr men kanske motljusskyddet skyddar en del.
Kul att du gillar mina vardagsfåglar och de gillar maten som serveras också.
Ha det gott och GOD JUL/Stig
Hej Stig, kul att du har fågelbesök på tomten, din utrustning verkar funka fint nu! Och beträffande UV-filter säger jag som dom andra, sitter inga filter på objektiven hos mig heller numera. Många hälsningar/ Björn T
Svar från Stican 2019-12-20 09:35
Tack skall du ha Björn för dina vänliga kommentarer. Att mina kameror och framför allt objektiven fungerar är skojigt för det blir ju resultat som jag är glad över och det är kul att det börjar dyka upp lite fåglar men det är med all säkerhet maten som lockar och då blir det fototillfällen. Nu har jag fått många entydiga svar på min undran så det är bara att skruva av filtren eftersom de har spelat ut sin roll.
Ha det gott och GOD JUL/Stig
Hej Stig.
Jag har läst flera i foto-forum att ett monterat UV-filter på objektivet inte har någon effekt på en digitalkamera. Det borde redan finnas ett UV-filter framför sensorn på de flesta kameror?
När jag köpte min nuvarande kamera satte jag ett "B + W XS-Pro Digital Clear MRC nano" -filter på för att skydda objektivet från repor. Det är ett fast objektiv ! Och jag ser ingen kvalitetsskillnad på om den sitter på eller tas av - trots allt kallas det också clear.
Jag älskar dina mejse-bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fujifilm X100F.
Svar från Stican 2019-12-20 09:40
Tack Erik för dina synpunkter, och jag kommer att plocka bort filtren från objektiven eftersom de inte gör någon större nytta längre och som Jan påpekade så kan motljusskyddet skydda frontlinsen mot åverkan.
Ha det gott och GOD JUL/Stig
Har inte heller några filter på för att skydda. Har däremot polarisation och grå filter som jag använder när tillfälle ges eller behövs.
Väldigt fina bilder du fångat!

MvH
Johnny
Svar från Stican 2019-12-20 09:48
Tack Johnny för dina fina kommentarer och vad gäller polfilter och gråfilter så har jag en samling olika Cokin-filter, och jag har nog inte använt dem sedan jag fotade analogt det var 1987 på en fotoresa till Kvikkjokk, men de kanske kan komma till användning nu också t.ex. ett tonat gråfilter. Kul att du uppskattade mina bilder.
Ha det gott och GOD JUL/Stig
Bra att du tog upp det där med dessa filter, har också funderat på funktionen mer än skydd.
Hade ett som fick en repa så jag antar att det skyddar bra, men har inte sett någon skillnad på bilderna efter att det filtret plockades bort.
Fina bilder och klappar till Dennis, önskar er en fin JUL!
Svar från Stican 2019-12-21 11:40
Tack Margareta för dina vänliga kommentarer, jo jag har under en tid funderat en del på om de har någon betydelse för bilderna nu när vi fotar digitalt och vad jag förstått så har de inte det och Jan påstår också att ett motljusskydd fungerar minst lika bra mot stötar och skyddar frontlinsen. Så jag har plockat bort samtliga filter från objektiven. Roligt att du uppskattar mitt bildsvep och Dennis skickar en klapp tillbaka.
Ha det gott och GOD JUL /Stig och Dennis