En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Gammalt och nytt igen

Apropå mobilkameror 

DSC_0113 Höstbild vid Bottenån i Lindesberg oktober 2013

Höstbild vid Bottenån i Lindesberg oktober 2013 taget med en Sony LT25i 

DSC_0059 Doglas sommaren 2013

Doglas på vår gräsmatta sommaren 2013 taget med Sony LT25i

Djurgårdsbrunsviken--2006

Kaknästornet och Sjöhistoriska museet taget från Djurgården med min Sony-Ericson K800i Cyber-Shot 2006

DSC00006 Lena och Doglas p allén på Strandvägen i Stockholm 2006

Lena och Doglas tar en liten paus på Strandvägen i Stockholm  på väg mot Djurgården 2006

DSC00465 Bläcksvampskolloni-Redigera

Bläcksvamp-koloni taget med Sony-Ericson på en promenad i Täby 2006

För några dagar sedan läste jag i Gunnar Stalands blogg om problem med att konvertera raw-bilder från en nyinköpt kamera och jag har också stött på det problemet med min Panasonic GX8, som levererar ett raw-format som heter RW2 och det formatet gillar inte Lightroom 6. När jag försöker att uppdatera programmet så får jag till svar "Du är uppdaterad."

Skärmklipp Lightroom 6 kopiera

Så här ser gränssnittet ut i Lightroom 6 med en massa tomma rutor där raw-bilderna skulle funnits.

Jag har försökt lösa problemet på egen hand genom att försöka ladda ned en senare raw-fil och installera den i Lightroom 6  det lyckades men det gick inte att konvertera mina RW2 filer ändå, så jag får göra det i FS Elements 18 tillsvidare, jag tycker att Adobe behandlar oss lite dåligt att inte kunna erbjuda en just uppdatering på äldre utgåvor av Lightroom. 

Namnlös Camera Raw

 I mitt ganska nya PS-Elements 18 så fungerar det, med Camera-Raw, så är det med det.

Nu blir det lite fågelbilder både gammalt och nytt

Nyfiken-Kaja-i-Waxholm-2008

Här sitter en nyfiken Kaja och kollar på vad vi åt till lunch i Waxholm 2008 den bilden tog jag med en Nikon D80 och Nikkor 18-200 mm.

Kaja-som-lunchar-i-Waxholm-2008  

och den var inte sen att förse sig med resterna 

Skator-på-grannens-hustak-2008

En skatunge skriker efter mat på grannens hustak i Täby 2008 den här tog jag med en Nikon D80 och Nikkor 70-300 mm.

Nu blir det några nyare jpeg-bilder från fågelmatningen här om dagen

DSC_2844-Redigera-Redigera-2-Redigera Kanske en Nötväcka

Kanske är det en Nötväcka(är inte riktigt säker) och det är i så fall första gången jag får sånt besök den är redigerad i både LR 6 och i PSE 18. Många lovordar LR och jag är väl böjd att erkänna att det går ganska bra även om det än känns ovant och lite omständligt, men man lär så länge man lever.  

P1090375 En Kaja i Äppelträdet

En Kaja sitter i äppelträdet och håller koll på vad som händer vid fröautomaten

En Skata dricker vatten vid fröautomaten

P1090380-Redigera-Redigera En Kaja

Det sitter en skata ovanför och dricker vatten

En liten reflektion när jag jämför mina fågelbilder som är tagna 2008 med de som togs för några dagar sedan så är det som jag konstaterat tidigare ganska stor skillnad i kvalitet, det är större detaljrikedom i de äldre bilderna, jag undrar om om det kan bero på objektiven, eller om det beror på något annat. 

P1090389 Lindesbergs Kyrka konverterad från raw till tiff till jpeg

Lindesbergs Kyrka i ett något disigt Lindesberg  konverterat från raw till tiff till jpeg taget med Panasonic GX8 och Panasonic 100-300 mm.

Avslutningsvis några tankar om för och nackdelar med raw eller jpeg, i min lilla värld så spelar det inte så stor roll om jag fotar i jpeg eller raw för jag ser inte någon större skillnad men däremot så skulle det vara värdefullt om jag kunde få till riktigt bra fågelbilder igen. 

P1080970 kopiera

Andra tankar handlar om mitt ljumskbråck, var i kontakt med "Vårdslussen" som är en del av vårdapparaten, dom skall hjälpa oss vanliga dödliga att hamna rätt i vårdkarusellen. Mitt bekymmer är att man inte har hört av sig sedan på försommaren, när de upplyste mig om att Karlskoga Sjukhus hade ont om operationssköterskor, så jag kunde inte räkna med någon operation under sommaren, där de också hade semestertider. Svaret jag fick från vårdslussen, var att jag var avförd från operationslistan, enligt vad de påstår på egen begäran. Vad säger man, det är ganska magstarkt , så på måndag skall jag ta kontakt med operationsavdelningen på Karlskoga Sjukhus och fråga vad de menar.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2019-11-03 08:56 | Läst 4867 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevligt med denna bildkollektion! Lightroom 6 är den sista 'fasta' versionen av Lightroom, och sista uppdateringen av 6:an hette nog nånting med 6.14.. efter den så kommer det inga fler uppdateringar av Lightroom 6, det är prenumeration på Lightroom som gäller efter det! Om Lightroom 6 inte kan ta emot dina 'nya' RAW-filer så kan du troligen konvertera dom till Adobes DNG-format och sedan ta in dessa filer till Lightroom, och det blir lika bra! Så gjorde jag säkert i ett par års tid med mitt Lightroom 5 som jag hade tidigare..

När jag nu importerar RAW-filer till mitt Lightroom 6 så kan jag välja att importera Nikons NEF-filer direkt, eller om jag vill göra om dom till DNG-filer, numera tar jag in NEF-filerna direkt, förr valde jag att göra om dom till DNG-filer.. Det gick lika bra!

Finns inte valet att göra om dina RW2-filer till DNG när du ska importera till Lightroom undrar jag? Annars så tror jag Adobe har ett fristående gratisprogram för att göra om RAW-filer till DNG-filer, som sen går att importera till Lightroom.. Men jag har inte sökt på detta, nu i 'realtid', men det kan vara värt att kolla upp!

Lightroom 6 är en återvändsgränd tyvärr.. jag använder också den och har inte tänkt att börja med 'månadsprenumeration' på Lightroom framöver.. Om inte mina RAW-filer från kommande nya kameror accepteras så är jag nöjd med att konvertera dom till DNG- filer och sedan ta in dom filerna till mitt LIghtroom 6.. Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican 2019-11-03 22:37
Tack Jan för din utförliga kommentar. Det är inte Nikons NEF-filer som är problem med utan det är Panasonic RW2 filer som inte går att konvertera i Lightroom 6, som jag beskrivit i bloggen så har jag försökt att installera senare raw-filer men det fungerar inte, det kanske jag som gör något fel när jag installerar filen, det är inte omöjligt.
Ha det gott/Stig
ehrsa 2019-11-03 23:07
Hej! Ja, det förstod jag.. mina Nikon NEF- filer var bara ett exempel för att beskriva att dom går att göra om till DNG-filer som i sin tur går att exportera in till Lightroom!

När jag ska importera bilder till Lightroom så kan jag välja i översta raden i Lightroom om filerna ska göras om till DNG först.. väljer jag detta så görs i 'första steget' Nikons NEF-filer om till DNG-filer, och sedan i det 'andra steget' så importeras dom DNG-filerna in i 'Lightroom-trädet' med mappar och blir då redigerbara fullt ut! Men eftersom Lightroom 6 känner till Nikons NEF-filer så behöver jag inte göra om dom till DNG-filer.. jag kan hoppa över det steget i importen till Lightroom!

Så jag menar att det borde gå att göra likadant för dig med dina RW2-filer.. att dom görs om till DNG-filer.. I mitt Lightroom 6 verkar den funktionen gå att göra direkt i Lightroom, men jag vet inte hur den processen fungerar med RW2-filer? Kanske Adobe har ett fristående program (dom hade ett gratis sådant tidigare) för att göra om dina RW2-filer, det är värt att googla efter! Om filerna bara görs om till DNG-filer så kommer dom accepteras av ditt Lightroom 6, det fungera bra med mitt Lightroom 6 ! Sök på DNG-filer och kanske Adobe.. Ha det så bra och lycka till!
Hälsn!

PS. Här är en länk till 'DNG' https://helpx.adobe.com/se/photoshop/using/adobe-dng-converter.html
Svar från Stican 2019-11-04 11:39
Hej igen Jan och tack för tips och övriga kommentarer, den här DNG-appen har jag redan och även provat, jag bifogar en länk till en senare blogg där jag visar vad som hänt när jag provade
DNG-Konvertern https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/index.htm
Ha det gott/Stig
ehrsa 2019-11-04 18:23
Ok! Tråkigt att det inte fungerade! Tycker mig ha läst i diskussionsforum här på Fotosidan att när inte Lightroom har haft ett RAW-format från någon ny kamera, så har det alltid fungerat med att gör om dom till DNG-format.. sen har det fungerat med bildredigeringen igen.. Ja, då lär det bli problem framöver med Lightroom om man byter kamera och har ett 'nytt' filformat.. i alla fall om man vill fortsätta med Lightroom 6.. En prenumeration på Lightroom känns inte aktuellt för mig, det verkar för dyrt sett på längre sikt.. Hoppas att det löser sig Stig!
Hälsn!
ehrsa 2019-11-13 21:53
Hej! igen. Jag fick ju samma problem som du med mitt Lightroom 6, den ville inte ta in mina RAW-filer från den nya kameran Nikon Z 50 trots att det är Nikons NEF-filer.. Men Peter Dahlén tipsade mig snabbt om Adobes DNG-konverterare version 12.0, och med den så fungerade det att först konvertera filerna till DNG och sedan importera dom till Lightroom 6 !!

Vet du om du provade med version 12.0 av DNG-konverteraren, eller hade du en äldre version?

Annars så finns version 12.0 som t.o.m. klarade min väldigt nya Z 50..

Här finns den versionen att ladda ner: https://helpx.adobe.com/se/photoshop/using/adobe-dng-converter.html

Ha det så bra Stig, och lycka till nu! Hälsn!
Det där med sjukvård och köerna är en gåta. Men hur de kan påstå att du skulle ha begärt att avstå är ju märkligt. Lika märkligt var det för min axel som de sa skulle få vänta tills början av dec och fick en tid i oktober istället.
Vinstlott kanske eller kompensation för den som blev avbokad och framflyttad i januari.
Hoppas det löser sig.
Svar från Stican 2019-11-05 22:11
Tack Margareta för dina uppmuntrande kommentarer. Jo jag ringde i måndags och fick besked om att jag skall få en kallelse till en ny undersökning för den som gjordes i januari är tydligen för gammal. I dag så kom det mycket riktigt en kallelse till Karlskoga Lasarett om en undersökning av mitt ljumskbråck så förhoppningsvis så börjar det röra på sig.
Ha det gott/Stig