En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Humlor och Bin i min trädgård

Nu skall det handla om något annat än sjukdomar

Intresset att fotografera insekter i allmänhet och Humlor och Bin började någon gång på 1980-talet, och de första bilderna är tagna i Täby. Inspirerad av Christer Nilssons Bloggar om Humlor och Bin så visar jag något av vad jag fotat under åren och det blir en blandning av Bin och Humlor med olika Nikonkameror och objektiv

Stockholm-Skyline-Humla-på-en-parkblomma-1987

Kanske är detta min första bild på en Humla, tagen i Observatorielunden 

Sedan upptäckte jag att det fanns en hel del Humlor i min trädgård så det blev ett nytt intresse jämte att fota småfåglar. Men jag hade ingen aning om arter och inte att det fanns många av både Humlor och Bin.

Humla-i-Rönspirean-sommaren-2006

En Humla skall landa i en Rönnspirea, som verkade var mycket populär bland Humlor 

Ett-Bi-suger-nektar-från-Sedumblommor 2004

Här har jag fått ett bi på minneskortet i en Sedum

Humla-i-rabatten-2008

Honungssamlande Bi på Sedum-2007

Ett Bi som kalasar på vår Sedum

Som sagt Rönnspirean var ett ställe som lockade till sig Humlor och även Fjärilar

 Lavendelblommorna är också populära bland Humlor och Fjärilar

Ett bi tidigt om våren siktar in sig på en Krokus

Här finns det godis på en sommarblomma i rabatten

2010 flyttade jag till Lindesberg och det blev kanske inte så mycket bilder på Humlor och Bin utan jag fotade andra insekter och framför allt fjärilar

Men här har jag lyckats fota en liten Humla på en Plommonblomma

En Humla som svävar ovanför ett par röda Rudbeckior

Ett Bi söker sig mot några Rudbeckior

Här ett Bi som söker något ätbart på en Rudbeckia

Här har ett Bi landat på en Solhatt

För en tid sedan så övergick jag till 4/3 systemet och köpte mig en Panasonic GX7 och har försökt ta lite bilder på Humlor igen men det har väl inte alltid blivit som jag tänkt mig om det beror på att jag inte ser så bra längre eller att kameran inte fokuserar just.

Lammöronen verkar smaka bra också

För ett år sedan köpte jag en Panasonic GX8 som jag trodde en del på den var något snabbare än GX7, men jag får helt förlita mig på autofokusen och det lyckas väl för det mesta

Ibland lyckas jag fota fritt flygande Humlor men det är inte så ofta det lyckas

Min senaste bild av en flygande Humla

Nu avslutar jag den här bildserien med ett par bilder på en väldigt stor Stekel

En jättestor Bålgeting(tror jag), som landade under mitt skärmtak på altanen men det var ett kraftigt motljus så jag har manipulerat lite med bilden för att få fram lite färg på den. 

Jättegetingen kryper ut från skärmtaket

Nu har jag inte så mycket mer att tillägga än att det var roligt att skriva om något annat 

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-07-10 09:58 | Läst 2223 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En hel rad strålande fina bilder på våra vanligaste insekter! Bålgeting bon har vi haft i närheten av huset i Korsheden, men har jag förstått rätt är dom lugnare och "fredligare" än vanliga getingar. Dom är stora och brummar, men risken att bli stucken tror jag är liten om man inte trampar på dom eller kommer åt dom på något annat sätt. Fina bilder är det, både på insekterna och blommorna!/ Björn T
Svar från Stican   2018-07-10 22:50
Tack Björn för dina vänliga kommentarer, Det är nog första gången jag träffat på en Bålgeting vad jag minns. Roligt att du gillar mina bilder som är tagna under en lång tidsperiod.
Ha det gott/Stig
Många fint fångade insekter! Visst är det bålgeting. Vi har flera bon i närheten, ofta men inte i år på vinden. De kör efter principen "är man stark får man tänka sig för" och har aldrig stuckit någon här under alla år. Vi lever i fredlig samvaro ;-)
Svar från Stican   2018-07-10 22:46
Tack Christer för dina trevliga kommentarer. Har nog alltid trott att bålgetingar är aggressiva men när jag googlade på ämnet så visade det sig att de är fredligare än andra Getingar.
Ha det gott/Stig
Ja, du har många fina bilder här i bra kvalitet! Själv har jag inte riktigt tagit till mig insekternas värld.. inte en i alla fall! Men jag har Nikons fina 105 mm. makro, så förutsättningar finns.. Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican   2018-07-11 22:56
Tack Jan för dina fina kommentarer. Insektsvärlden blir ju med lite mindre flygfän men där finns det många arter att välja på också. Med ditt Nikonmacro så bör det bli fina bilder, så ut och prova.
Ha det gott/Stig

Innehållskategorier