En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

I väntan på vinterfåglar

Nu blir det lite gammal skåpmat i brist på färskare bilder, men det kommer kanske det också så småningom

Talgoxar i fågelbordet 2004 P1060141

Talgoxar i fågelbordet vintern 2004

Som jag skrivit om tidigare, så har jag preparerat ett äppelträd med en fröautomat och några talgbollar för att försöka locka fram några småfåglar, men det har inte varit så lyckat hittills. Så för att fördriva väntetiden så vill jag presentera några fåglar som besökte vår trädgård när jag var bosatt i Täby. 

Nötskrika 2004

Nötskrikan undrar kanske vart maten tagit vägen 

Nötskrikan blev en flitig gäst vid fågelbordet och den var ganska glupsk så den rensade både bland talgbollar och på fågelbordet till andra fåglars förtret.

Nötskrika 2004

Men här finns det fortfarande mat kvar

P1300210 nötskrika 2004

 Det är väl bäst att förse sig då

Nötskrika i vår trädgård 2004 P1300209

 Det smakade inte så dumt det här

Bilderna på Nötskrikan och Talgoxarna har jag tagit med min första digitalkamera och det var en Olympus Camedia 720 Ultra Zoom, Den hade en brännvidd som motsvarade med fullt utdrag c:a 320 mm. Under vintern köpte jag en Nikon d70,  till den hade jag ett längre zoomobjektiv ett Nikkor 80/200 mm. 1:2,8  och med det kunde jag fota fåglarna med lite bättre skärpa. Ett annat Nikkorobjektiv som jag hade införskaffat tidigare, var ett fast tele på 300 mm. 1:4,0 som också var mycket skarpt.  Med dessa båda objektiv kände jag mig ganska nöjd.

Talgoxe-i-trädgården-2006

Talgoxe i trädgården 2006

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe-vid-matstället-2006

Talgoxe vid matstället 2006

Det kom många Talgoxar och Blåmesar som glatt kalasade på vad som bjöds på vår trädgårdsrestaurang, Koltrasten var en ganska flitig besökare också, men den höll oftast till på marken under talgbollarna för det föll mycket smulor ned i snön.

Koltrast i trädgården 2006 copy

Koltrast i trädgården 2006

Koltrast-utanför-vardagsrummet-20-jan.-2006

Koltrast utanför vardagsrummet 20 jan. 2006

Koltrasthona-utanför-vardagsrummet 2006

Koltrasthona utanför vardagsrummet 2006

Koltrast-den-14-jan 2008

Koltrast den 14 jan 2008

En annan matgäst som hade stor aptit var förstås Hackspetten men den var ändå välkommen, det var bara att handla hem fler talgbollar och det gjorde vår ICA-handlare också glad. 

Hackspett-i-vår-trädgård-den-26-jan.-2006-030-b

och här är Hackspetten i vår trädgård den 26 jan. 2006

Till de sällsynta fåglarna hörde Stjärtmesarna de kom inte så ofta men var väldigt söta små varelser.

Stjärtmes 2006

Stjärtmes 2006

Stjärtmesar-och-Blåmes 2006

Stjärtmesar och Blåmes 2006

Pilfinkar-kalasar-på-en-talgboll-i-trädgården-2006

Pilfinkar var dagliga gäster och här kalasar de på en talgboll i trädgården 29 januari 2006

Blåmesar kalasar på en talgboll i Syrenen jan

Blåmesar kalasar på en talgboll i Syrenen 4 januari 2006

Blåmes utanför vardagsrummet 18 jan 2006

Blåmes utanför vardagsrummet 18 jan 2006

Blåmes i syrenbuskaget 19 jan. 2006 004

Blåmes i syrenbuskaget 19 jan. 2006

Blåmes-utanför--vardagsrummet-4-feb.-2006

Blåmes utanför vardagsrummet 4 feb.-2006

Utanför vår trädgård har jag tagit en del bilder tidigare men de tänkte jag kanske visa vid ett annat tillfälle. Igår kom det faktiskt besök från några Talgoxar och tre Gräsänder gick och plockade frön som fallit ned från fröautomaten.

Gräsänder i trädgården december 2016 DSC_0831 copy

Gräsänder i trädgården december 2016

Det var allt för tillfället och jag ber att få önska all en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Ha det gott

Stig

Inlagt 2016-12-19 00:07 | Läst 2634 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skarpa och fina fågelbilder. Själv har jag bara en telezoom för fågelbilder, och jag är inte nöjd med dess skärpa. Så det får väl bli ett fast teleobjektiv när plånboken förmår. För närvarande använder jag mest ett fast normalobjektiv 35 mm på min Nikonkamera, Det är mycket bra.
Svar från Stican   2016-12-20 08:43
Tack så mycket Ernst-Göran. Före digitalkamerorna så hade jag en Nikon F801 och till den skaffade jag ett fast 300 mm. 1:4,0. Det hade mekanisk autofokus och var mycket skarpt, men det var tungt och svårt att fotografera med på fri hand.
Ha det gott/Stig
Det var en fin fågelparad. Blåmesen blir så fin när solen glittrar lite på den.
Har själv inget tele med stor bländaröppning, så fåglarna får vänta lite för mig just nu.
Svar från Stican   2016-12-20 08:58
Tack så mycket Stefan för din vänliga kommentar.
När de här bilderna togs så använde jag stativ, för mina ljusstarka objektiv hade ingen bildstabilisering, det var väl inte uppfunnet på den tiden. Passar på att tacka för upplysningen om varför bilderna med mitt Tamronobjektiv blir så oskarpa. Det kanske beror på att sensorn på en FX-kamera tar emot mer ljus än en DX-kamera.
Ha det gott/Stig
Småfåglarna vid en matning får man inte förringa, de skänker stor glädje tycker jag! Dessutom så kommer det ofta lite extra fina arter som Stjärtmesar eller Nötskrikor och annat.. det är extra kul! Har haft några få Stjärtmesar även här i Tantolunden nyligen, men ingen har suttit så att dom gått att fotografera bra, och dessutom har dom snabbt förflyttat sig, så man hinner inte.. som vanligt med andra ord.. Ska ut nu i det fina vädret, kanske man har lite tur..
Hälsn!
Svar från Stican   2016-12-20 09:06
Tack så mycket Jan för dina kommentarer. När det gäller fågelmatning och speciellt vintertid så var det från början av omsorg att utfodra fåglarna när de har knepigt att hitta föda. Sedan väcktes tanken på att börja fotografera fåglarna och då upptäckte jag efter hand att jag fick besök av lite ovanliga arter.
Tack för tipset om bärrem till kameran, jag har beställt ett snarlikt från Cyber Photo.
Ha det gott/Stig
God Helg till dig också Stig! Fin skåpmat du bjuder på! För mig välbekanta varelser med undantag för stjärtmesen.
Svar från Stican   2016-12-20 09:11
Tack så mycket Sture och roligt att du uppskattar min skåpmat, och visst är det mest de vanliga arterna som jag fotograferat. Men ibland så fick jag fint besök av några Stjärtmesar och ännu roligare blev det när jag lyckades att ta några bilder på dem.
Ha det gott/Stig
Om jag bortser från de fina stjärtmesarna och änderna så ser der ut u gefär som vid min fågelmatning.
Nötskrikan är vacker i sina färger, men det går åt mycket mat när de och skatorna kommer.
Fina bilder på dina fåglar och stjärtmesen är jag avis på.
Svar från Stican   2016-12-20 09:19
Tack så mycket Margareta för dina snälla ord om mina fågelbilder. Ja Stjärtmesarna verkar vara lite ovanliga av kommentarerna att döma, så jag hade antagligen en del tur som lyckades få några bilder på dem. Nötskrikan tog naturligtvis för sig av det som bjöds, men den var rolig att få på bild i alla fall.
Ha det gott/Stig

Innehållskategorier