En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nu blir det lite nyheter

Ja efter mycket funderande att köpa en Nikon Z6ll, så blev valet till slut en Panasonic G9

P1130829 Lumix G9

I torsdags levererades den till min adress av Post Nord och så här ser den ut min nyinköpta Lumix G9 med ett dammigt 35/100 mm. Lumix-objektiv.

Varför blev det en Lumix G 9? 

En av flera anledningar var att Lumix G9 kostar bara hälften av vad en Nikon Z6ll kostar, för det andra så har jag under några år skaffat en del Lumix och Olympus-objektiv med tanken att få en lättare utrustning. Lumix G9 väger bara 658 gr. och för det tredje så har Lumix G 9 mycket snabbare sekvenstagning och en förbättrad bildstabilisering jämfört med min Lumix GX8.

Panasonic har liksom Canon och Nikon satsat på en nytt kamerasystem, som nu är fullformat med helt nya objektiv, och för närvarande så kan man inte använda 4/3-objektiven till det nya kamerasystemet, och jag har läst att den billigaste modellen S5 kostar en bit över 21900 så den är i klass med Nikon Z6II men något tyngre och objektiven kostar också en hel del så det var inget alternativ för mig. Så jag håller mig till 4/3-systemet ett tag till.

P1130824 (2) Olympus M1 II vs Panasonic G9 kopiera

 Olympus M1 II vs Panasonic G9 

Det fanns ett par andra alternativ också, och det var  Olympus OM-D E-M1 Mark II, som ansågs vara något bättre enligt en jämförelse i "Fotografen" en fototidskrift, som jag prenumererar på, eller Olympus E-M5 Mark III som jag funderat på tidigare var också lockande, men det som avgjorde var nog priset plus att jag får ett extra batterigrepp, dessutom så känns Panasonic mer hemvant efter flera år med  4/3-systemet, min första Panasonic var en Lumix DCM-LX3 den köpte jag 2008, som ett komplement till min Nikon, som började kännas tung att bära runt nacken, Lumix är en behändig liten kamera som får plats i jackfickan, och jag har tagit många bilder med den både i Täby och Stockholm men kanske mest här i Lindesberg där den var min promenadkamera, och den är fortfarande min Dogma07-kamera, och Lumix G9 blir min 5:e Panasonic-kamera.

Här följer några premiärbilder

P1000021 Dennis som modell

 Dennis får bli min första modell

P1000030 Påsklilja i Rabatten

Sedan blir det några rabattblommor en utslagen Påsklilja i Rabatten

P1000035 Gullvivor i rabatten

Lite morgontrötta Gullvivor i rabatten

P1000067 Humla bland Fänrikshjärterna

En Humla söker efter något ätbart på ett Fänrikshjärta

P1000014 Dennis poserar framför stammen till ett äppelträd

 Dennis poserar framför stammen till ett äppelträd

P1000113 Fredagsmiddag Kycklingklubba med kokt potatis

 Fredagsmiddag Kycklingklubba med kokt potatis

P1000097 Dennis får sin kokta kyckling till middag

 Dennis får sin kokta kyckling till middag

P1000240 Självporträtt dagen efter operationen

I går tisdag var jag på Capio i Örebro och fick mitt vänstra ögonlock opererat så nu skall jag kunna se lite tydligare men så här såg jag ut dagen efter inte så vackert men det blir bättre om några dagar

Det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Inlagt 2021-05-12 23:23 | Läst 624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul med en ny kamera. Det är nog i väldigt få bilder idag man skulle kunna särskilja bilder tagna från en viss kamera, det är säkert svårare än vinprovning. Tycker Z6 har den nackdelen att man inte har utbudet från tredjepartstillverkare, och ingen vet om det någonsin kommer att hända. Sony har ju den fördelen att iaf Samyang och Tamron har släppt några riktigt bra optik till bra priser till Sony E fattning. Inte ens med FTZ adaptern kan man vara säker på att tredjepart fungerar, mitt Tamron makro hackar besynnerligt, det blir nog så att det slutar med enbart Nikon optik men det är väl det som Nikon vill kan man anta.

Den ser ut att ta riktigt fina bilder ifrån trädgården, men Dennis verkar inte helt nöjd med sin bild, kanske hade han förväntat sig en Z6II?

Hoppas att ögonlocket nu blir bra så det är sista operationen
Svar från Stican 2021-05-13 11:31
Tack Peter för din kommentar, jag har ju följt dina tester med Z6II och som du säger så verkar inte tredjepartsobjektiven fungera helt ok. och det är lite tråkigt eftersom det finns t.ex. Tamron som gör mycket bra gluggar till lite mindre pengar. Ja du vad Dennis tycker om mitt val av kamera är lite svårt att veta han har för närvarande bara tjejer i huvudet nu för det är någon tik som löper. Men jag gillar kameran och det blir lite misslyckade bilder med den här också. Har alldeles nyss tagit några bilder på mitt plommonträd som har slagit ut, och nu har det kommit riktig vårvärme så trädgården börjar att vakna så det blir kul att få lite nya motiv kanske lite fjärilar och humlor.
Jo mitt ögonlock verkar läka bra och om en vecka skall jag tillbaka till Capio och ta bort stygnen.
Ha det gott/Stig
Grattis till nya kameran ..:) men det klart att det känns i plånboken en stund men snabbt får annat i fokus så glöms det lite.
Vad skönt att du förhoppningsvis är klar med ögon också.
Fina härliga vårbilder
Svar från Stican 2021-05-14 13:17
Tack Nini för din fina kommentar, i ett tidigare blogginlägg skrev jag att jag fått några kronor tillbaka på skatten, men en del oförutsedda utgifter drabbade mig, en tvättmaskin som gav upp och ett tandläkarbesök som också kostade. Skattepengarna minskade en del men jag har kommit över detta och en ny kamera ryms ändå inom min budget. Nu tror jag att jag hittat en bra och kul kamera som förhoppningsvis skall leverera fina bilder.
Ögonoperationen är klar och jag ser redan bra mycket bättre.
Ha det gott/Stig
Grattis!
Har haft min G9 i ett år och den har tagit över det mesta från Nikon D800 och Lumix GX8. Det är helt enkelt en ovanligt lyckad kamera. Tillsammans med Leica DG Vario-Elmarit 12-60/2,8-4 ASPH Power O.I.S. känns det som att det inte behövs något mer i kameraskåpet. Fast det är klart att en vidvinkel och en telezoom kanske går att byta till sig mot lite Nikon-grejer.

Fina bilder du visar direkt och med lite tur kanske du blir av med "skotthålen" i pannan.

Må gott!
Svar från Stican 2021-05-14 13:34
Hej och tack Nils-Erik för din trevliga kommentar och särskilt kul var det att du också har en G9:a som jag förstår att du är nöjd med, jag har också en Leica DG Vario-Elmarit 12-60/2,8-4, det är ett riktigt bra objektiv som jag ofta använder inomhus, annars så har jag ett annat mycket bra objektiv som jag ofta använder i trädgården ett Lumix 35/100 mm 1:2,8. "Skotthålen" försvinner säkert efter en tid i nästa vecka skall stygnen tas bort och det skall bli skönt
Ha det gott/Stig
GX8 har något som inte G9 har, vinklingsbar sökare. Det är väldigt användbart särskilt till närbilder.
/Gunnar
Svar från Stican 2021-05-15 09:05
Tack Gunnar för din kommentar jo det har du förstås rätt i men jag använde inte den vinklingsbara sökaren så ofta på min GX8 så jag kan inte säga att jag saknar den . G9:an har så många andra egenskaper så jag känner mig mycket nöjd.
Ha det gott/Stig