Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

En udda glugg bland mina Nikonprylar

Nu kommer en sådan där materialblogg igen tänker säkert någon, men det är bara första bilden, resten är ett axplock av vad jag fotade med nedanstående glugg.

P1050967 Nikon D7200 med Sigma 120-400 mm.

Nikon D7200 och Sigma 120-400 mm. 1:4,5-5,6

Det är ett objektiv jag skaffade någon gång på försommaren 2008, och det var kanske mest för att det var ganska billigt, det kostade omkring 6000-7000 kr, men det var också 100 mm. längre än de objektiv jag hade, och det hade bildstabilisering(OS), jag hade ju funderat länge på Nikkor 80-400 mm. men tyckte då att det var för dyrt, och då kom Sigmaobjektivet rätt lägligt. Men den visade sig vara ganska tung att hantera på frihand(c:a 1,7 Kg.), så den har inte kommit till användning efter 2008 så om jag sammanfattar det här köpet så var det kanske inte så lyckat.

Samtliga bilder nedan är tagna med Sigma 120-400 mm.

 Doglas i vår trädgård i Täby 2008

DSC_4241 Påfågelfjäril

Påfågelfjäril Tagen i vår trädgård i Täby 2008

 En pilfink sitter i en Oxbärsbuske i vår trädgård

DSC_4214 Mammas gamla kamera

 Mammas gamla kamera

DSC_4308 Vit Fjäril på en Lavendelblomma

Rapsfjäril på Lavendelblomma 2008

Mina grannars barn i Täby 2008

En Blomfluga skall landa på Höstfloxen

DSC_4065 Vår granne Mark och hans dotter

 Vår granne Mark och hans dotter

DSC_4534 en Trastunge gissar jag

 En Trastunge gissar jag som landat i vår trädgård

 En nyutdprungen Ros i Täby 2008

En trött Dennis i vardagsrummet 2018

Nu kan jag väl fundera över varför jag senare köpte ett Tamron 150-600 mm. som är lika otympligt att handha på fri hand, tja det kanske beror på kort minne eller glömska för nu blir det att fota från stativ i fortsättningen.

Det var allt jag hade att visa upp i dag

Ha det gott

Stig

Postat 2018-12-07 09:08 | Läst 1520 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Från Lindesberg lite nytt

Efter alla dessa svarta dagar, för det är ju inte bara fredagarna som är svarta utan det är ju hela veckan hos somliga förtag, så kommer det i alla fall lite färska nyheter från Lindesberg.

 Min frostiga trädgård

Skärmklipp Peak Design Clutch

 Men tidigare i månaden så har jag handlat några saker, en handlovsrem till kameran, det är en Peak Design vid namn Clutch.

P1060040 Min Trygghetspanel

En sak som jag länge tänkt skaffa är en s.k. Trygghetspanel som aktiverar mitt larm när jag går och knyter mig det vill säga aktiverar skalskyddet. t.ex. ytterdörrarna. Larmföretaget Verisure kom med ett erbjudande,  som jag nappade på och en montör kom hit i förra veckan och installerade panelen i mitt sovrum. Det är lite kul för när jag aktiverar nattläget så talar en dam med behaglig röst om det och Dennis blir väldigt konfunderad.

För en vecka sedan så damp det ned ett mail i min skräppost och det kommer mycket suspekta mail där som jag konsekvent slänger och det gjorde jag även med detta. Men vid första anblicken så var det inget av de vanliga skräpmailen, utan det här var ett Hotmail där "banditen" hotade att stänga av min dator om jag inte betalade en summa dollar inom två dygn. Efter att ha rådgjort med en god vän som sade att hans fru också hade fått ett liknande Hotmail, och där hände ingenting, så beslöt jag att slänga det, när tidsfristen hade gått ut efter de 2 dygnen.

Skärmklipp LaCie Porsche

Det fick mig  att tänka på ett skaffa ett nytt backuppsystem i stället för de gamla långsamma hårddiskarna jag har, så jag beställde en ny extern hårddisk på 4 TB som heter La Cie Porsche design.

Skärmklipp Mantona TK-II gimbalhuvud

En annan pryl som jag har funderat på är en ny kulled till mitt Gitzostativ och valet föll på ett Mantona TK-II, gimbalhuvud

Här är min Nikon med Mantona TK II och Tamron 150-600 mm. på stativet

För ett par år sedan köpte jag ett Tamron 150-600 mm. men det visade sig vara för tungt för mig att handhålla, så jag började använda mitt stativ i stället, men kulleden var lite för vek för kamera plus objektiv, så det blev svårt att ställa in, bland annat  när jag försökte att fota svanar på Tysslingen, så det blev tyvärr många misslyckade bilder. Men jag får kanske satsa på ett nytt stativ också, för Gitzo-stativet är bara 1,30 m. högt och då blir det med all säkerhet ryggproblem så småningom.

Men det får vänta till nästa års budget, vi har ju blivit lovade lägre skatt vad det nu kan bli.

En ung Sångsvan på Tysslingen tagen på fri hand med Tamrongluggen

 Här en bild på Grågäss på Tysslingen tagen med Tamronobjektivet på stativ inställt på 600mm.

Annars så flyter livet på som vanligt, och jag mår efter omständigheterna ganska OK., men det tar tid för den gamla kroppen att komma tillbaka till hur jag mådde i våras. Varje dag tar Dennis och jag promenader och jag märker att både krafter och "flåset" börjar bli bättre. 

I dag har vi varit hos Dennis frissa som har trimmat honom.

P1060050 En nyfriserad Dennis

En nyfriserad Dennis

Nu över till något gammalt

En otrimmad Dennis och jag poserar i soffan

 För ungefär ett år sedan tyckte jag att jag började se sämre så jag tog kontakt med en optiker som jag anlitat tidigare Synsam, och jag fick en tid för synundersökning i januari 2018. Där kunde vi konstatera att mitt problem med synen var att ögonlocken hänger ned och skymmer pupillen, jag skickade in en egen vårdanmälan till Ögonkliniken på Örebro Universitets Sjukhus,  och efter c:a 10 månader så har det inte hänt något annat än att jag ser sämre, och det påverkar mitt fotograferande till en del, men jag är glad åt autofokusen som underlättar ganska mycket.

Det kanske syns på ovanstående bild att ögonlocken hänger ned.

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Postat 2018-11-27 08:54 | Läst 2637 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Humlors flykt bland rabattblommorna

Nu blir det en lätt dykning ned i rabatterna.

Efter min och Dennis morgonpromenad sätter jag mig med en kopp kaffe och lyssnar gärna på klassisk förmiddag i radions P2 och då går tankarna ofta tillbaka till somrarna då humlorna surrade hos oss. Humlan är nog den insekt som alltid har tilltalat mig med sin pälsklädda kropp, men det har inte alltid varit så lätt att fånga dem på bild i flykten, så det har blivit många suddiga bilder, men här är några som blev något så när. Skall man se dem i ögonen så får det bli när de sitter still på en blomma.

En Humla i Rönnspirean sommaren 2006 i Täby

Här är en tillHumla i rabatten och året var 2008 i Täby

Nedan några bilder från i år och i min trädgård i Lindesberg

P1050052 En Humla bland Solhattarna

En Humla bland Solhattarna som verkar stinna av frömjöl

EN Humla bland Lamöronen, som säkert har mycket god nektar

P1050023 Humla som går in för landning

 En Humla går in för landning på Lamöronen

P1040324 En Humla går in för landning

 En Humla går in för landning på en blomma som jag inte vet namnet på men den växer här i Lindesberg

https://www.youtube.com/watch?v=sbQwQetKm2g

P1050864 Selfie med Stig och Dennis

En nytagen selfie av mig och Dennis, med Panasonic GX8 och Lumix 20 mm. 1: 1,7

Det var allt för nu och håll till godo

Ha det gott

Stig

Postat 2018-11-13 07:11 | Läst 3681 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Minns i november den ljuva september

P1030617 Vårt hus den 6 nov 2010

I dag den 6 november, är det 8 år sedan jag och min hund Doglas flyttade hit från Täby, och tiden har ju inte precis stått still. Doglas gick bort för 4 år sedan och min nya lilla kompis Dennis flyttade in här 2015. 

 Möte med några av Lindesbergs innevånare

 Doglas har hittat en tjejkompis som heter Saga tror jag

I september var det fint väder när vi besökte Lenas grav på kyrkogården i Täby. 

P1030528 Doglas vid Lenas gravplats i Täby

 Doglas vid Lenas gravplats i Täby i september 2010

P1050811 Vy över min höstlika trädgård 2018

 Vy över min höstlika trädgård i november 2018

 Dennis har lite gympa på Margarets solsäng

Mogna Plommon i september 2018 som blev till marmelad och chutney

P1050953 Plommonchutney

 Plomonchutney

P1050341 En korg med Transparant Blanch

 En korg med Transparant Blanche

P1050363 Här skall de bli Äppeljuice

som här skall bli Äppeljuice

 "Minns i november, den ljuva september, den tid då äpplet faller moget. Grå är november men ljus är september, för den som bara väntar troget. Mörk är december men ljuv är september, då livet är öppet och redoboget. Dofter vi anar och vinden oss manar att följa. Följa, följa, följa, följa, följa, följa, följa, följa". Svensk text Gösta Rydbrant.

P1050699 Dennis tar en vilopaus i soffan

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2018-11-06 23:19 | Läst 3398 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

D70 var fortsättning på något nytt

Det här blir den sista bloggen för ett tag, inspiration och fantasi börjar tryta så jag gör ett stopp på obestämd tid, så får jag se om lusten kommer tillbaka. Det här med kommentarer är väl inte så livsviktigt, men det är ju roligt om någon uppskattar det man publicerat, och i och med att jag försvinner så kanske jag inte hinner att läsa eller kommentera andras bloggar heller. Min förhoppning var att jag skulle nå eller passera 200 bloggar innan årsskiftet,men det kommer antagligen inte att ske.

P1050706 Nikon D70

 Nikon D70

Nu lämnar jag det svartvita bildområdet, och visar några av mina första digitala bilder, som togs  med  Nikon D70  som jag köpte efter en tid med Olympus Camedia 720 UZ, och om detta skrev jag i en av mina första bloggar "Återblick sjätte delen". 

Min Olympus levererade ganska bra bilder om jag hade tålamod och gott om tid för den var ganska långsam, så bytet till Nikon D70 blev att jag fick en betydligt snabbare kamera, och det behövdes nu när vi hade skaffat vår hund Doglas. Doglas kom till oss i slutet av januari 2004 han var då c:a 8 veckor och mycket snabb, snabbare än min Olympus, så om jag skulle få några skapligt skarpa bilder på honom så gällde det att skaffa en snabbare kamera och valet föll på Nikon D70 som nyligen hade kommit ut på marknaden, och i april kunde jag köpa den från Scandinavian Photo med ett kitobjektiv Sigma 18/50 mm. 1: 3,5/5,6,

Men jag hade redan en del Nikkorobjektiv som jag kunde variera med, ett som jag gillade mycket var Nikkor 85 mm. 1:1,7 med autofokus.  Objektivt har blivit obrukbart på grund av att något i autofokusmekaniken blivit defekt. Nu funderar jag på att skicka in det till Nikon för reparation om det är möjligt för en överkomlig slant .

Bilderna nedan visar att kameran var tillräckligt snabb att fånga Doglas när han var i rörelse

Full fart på Doglas 2004

Doglas och Max 2004

Doglas och Max brottas

DSC_0099 Doglas träffar släkten i Borlänge

 Doglas träffar släkten i Borlänge

DSC_0153 Doglas tillsammans med sina bröder

 Doglas tillsammans med sina bröder Elvis och Troy i Borlänge

Under våren när Doglas blev 3 månader så började han och vi på en valpkurs där vi skulle få lära oss hur man uppfostrar en valp, en del praktiska saker lärde vi oss säkert men det där med att träna det vi lärt oss blev det kanske lite si och så med. 

Valpkurs 006 Lena och Doglas på Valpkurs

 Lena och Doglas "in aktion" på Valpkurs där var snabbheten hos kameran till stor fördel, medan fotografering av vårblommor krävde att vara någorlunda stadig på handen. 

DSC_0060 Blåsippan uti backarna står.......

Blåsippan uti backarna står.......

Detsamma gällde förstås blommorna i trädgården, och vår Pion tycker jag att D70a:n klarade fint sommaren 2005

Förbrukad 2005

Förbrukad 2005

Vid ett besök i Borlänge hittade jag denna gamla Scania på en åker, det blev ett stort stilleben som inte krävde något annat än stadighet på handen.

Att fotografera insekter och framför allt fjärilar blev också en utmaning, det var svårt att försöka fånga dem flygandes så jag fick nöja mig med att ta bilder när de satt still på någon blomma. Ett macroobjektiv stod naturligtvis på önskelistan, men det gick bra med de objektiv jag hade. 

Nässelfjäril-bland-sommarblommor 2004

Nässelfjäril bland sommarblommor 2004

Pärlemorfjäril-i-Rönnspirean-2008

En Pärlemorfjäril i Rönnspirean som sitter så snällt var inte svårt att fånga på bild året var 2004

Ett-Bi-suger-nektar-från-Sedumblommor 2004

Ett Bi suger nektar från Sedumblommor 2004

Humla-i-Rönspirean-sommaren-2006

Här ryttlar en Humla framför Rönnspirean sommaren 2006

Mitt intresse för att fota fåglar började på allvar med min Olympus som hade ett ganska stort zoomomfång men jag ville försöka använda min Nikon F801 som var mycket snabbare. Tyvärr saknade jag objektiv med tillräcklig brännvidd, så det blev till att köpa det. Så jag köpte två objektiv som jag tänkte att fotografera småfåglarna med som höll till utanför vardagsrummet. Det blev ett Nikkor 80/200 mm. 1:2,8 och ett ganska bra Nikkor 300 mm. 1:4,0, båda hade autofokus men saknade bildstabilisering så jag kom att använda stativ ofta. Det fungerade rätt bra när jag hade talgbollar hängande i buskarna och jag kunde ställa in kameran i förväg. Nikkor 80/200 mm. saknade stativfäste så det fick jag ofta handhålla och det gick väl ganska bra men det blev tyvärr en del "suddmesar". Nu kom de väl till pass med min nya D70:a,

Hackspetthona utanför boet 2004 något beskuren

Hackspetthona utanför boet 2004 detta var med ett handhållet Nikkor 80/200 mm. 1:2,8

P1050920 Nikon D70 med Nikkor 18-200 mm.

Men en vacker dag så kunde jag köpa ett Nikkor 18/200 mm. 1:3,5/5,6 med VR, d.v.s. bild stabilisering, och det blev nästan lika revolutionerande som när autofokus kom. Nu skulle det väl aldrig mer bli en otydlig bild.

Hackspett i björken på Höstpromenad  2 2006 003 kopiera

På våra dagliga promenader såg vi ofta Hackspettar och här sitter en i björken på en höstpromenad i Hagbyskogen 2006

Stjärtmes och Blåmes 005 vid talgbollarna i trädgården

Stjärtmes och Blåmes vid talgbollarna i trädgården

Blåmes20 jan. 2006 utanför vardagsrummet 018 kopiera

Blåmes 20 jan. 2006 utanför vardagsrummet

Hackspett i vår trädgård den 26 jan. 2006 030 kopiera

I bland fick vi besök av Hackspettar i vår trädgård, som säkert lockades av talgbollarna i buskarna, 26 jan. 2006

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe som gottar sig i morgonsolen den 26 jan 2006

Badliv-i-trädgården-2006

Här idkar ett par Pilfinkar badliv i trädgården 2006

I maj 2006 åkte vi till Gullholmen som ligger strax utanför Orust på en ö som heter Herrmanö. Där hyrde vi en av två stugor som min fackförening disponerade, och det var en mysig vecka med sol och värme c:a 20 +grader.

Gullholmen 6-12 maj 2006 024 Utsikt över Gullhomen

 Utsikt över Gullholmen

Gullholmen 6-12 maj 2006 119 Vägen genom Herrmanö

Gullholmen 6-12 maj 2006 Vägen genom Herrmanö

Lena och Doglas på Gullholmen 6-12 maj 2006

I september 2006 fyllde jag 70 år och jag ville fira det lite lugnt så jag bokade rum för mig, Lena och Doglas på Klockargården i Tällberg. Vädret var väl inte så fint men boendet var desto bättre där hundar var välkomna

  Vy över Klockargården med Siljan i bakgrunden

Resan till Tällberg  2006 025 Med denna Volvosugga gjorde vi en rundresa på min födelsedag

 Med denna Volvosugga gjorde vi en rundresa på min födelsedag, där vi besökte Erik-Axel Karlfeldts "Karlfeldtsgården", Axel Munthes "Hildasholm" och Hugo Alfvéns "Alvéngården

Karlfeldtsgården

Hildasholm

            Alvéngården       

Doglas Sparvar och Lena sommaren 20062006 022 Doglas sommaren 2005

 Doglas sommaren 2005

Det var en epok med bilder som tagits med D70 under åren 2004-2006

Sedan fortsatte historien med andra kameror 

Hej då

Ha det gott

Stig

                                                                       

Postat 2018-10-15 23:23 | Läst 4889 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 41 42 43 ... 80 Nästa