En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Längtan till våren

Under tiden vi väntar på vintern och eventuella vintergäster till min trädgårdsrestaurang så kan jag bjuda på några andra fåglar utanför trädgården. Här intill Operakällaren fanns 1987 en fin restaurang för fåglar som var mycket populärt tillhåll för Stockholms sjöfåglar.

 Stockholmsbilder-1987

Stockholmsbilder 1987

Norrbro-i-Stockholm--1987

Norrbro i Stockholm 1987

Matdags för Strömmens alla vintergäster

Svanar-på-Stockholms-Ström-1987

Svanar på-Stockholms Ström 1987

Hackspetthona utanför boet 2004

Här gjorde jag ett försök att fota en Hackspetthona utanför boet med en Nikon D70 och ett Nikkor 80-200 mm 1:2,8 utan bildstabilisator 2004

Hackspettar-vid-boet-2007

Lite senare under försommaren såg jag ett Hackspett par vid boet 2007

Koltrasthane-sjunger-in-våren-2008

Koltrasthane sjunger in våren 2008

På vårvintern 2008 gjorde jag ett besök på Angarnsjöängen (efter ett upprop av Arne Berneklint BF) och försökte fota några tidiga flyttfåglar, men jag märkte snart att min utrustning var lite för undermålig, det hade nog behövts minst ett 400 mm. objektiv för att nå fram till flera av fåglarna. I början så höll vi till i ett fågeltorn som låg intill själva våtmarken. Under vintern hade jag gjort en dyr affär genom att köpa ett nytt Nikkor 70-200 mm. 1:2,8 objektiv med VR. Det var väl i och för sig inte så tokigt köp, men det räckte ju inte särskilt långt när det gällde att fota fåglar utanför min trädgård. 

Fågeltornet på Angarnsjöängen 2008 DSC_1329

Fågeltornet på Angarnsjöängen 2008

Sothöns som jagar varandra DSC_1305

Sothöns som jagar varandra

Grågäss-på-Angarn-2008

Grågäss på Angarn 2008

Grågäss-på-Angarnsjöängen 2008

Grågäss på Angarnsjöängen 2008

Kanadagäss på Angarn 2008 DSC_1335

Kanadagäss på Angarnsjöängen 2008

Brun Kärrhök över Angarnsjön 2008

Brun Kärrhök över Angarnsjöängen 2008

Kärrhök på Angarn 2008

Kärrhök på Angarn 2008

Skrattmås-på-Angarn-2008

Skrattmås på Angarn 2008

Knipa-på-Angarnsjöängen-2008

Tofsvipa på Angarnsjöängen 2008

Under den här dagen så tog jag väl omkring 150 bilder och av dessa så är kanske 15 st. som är något att visa upp med lite efterbehandling i PS. Något jag lärde mig var att ta med ett par handskar, för det glömde jag, och har man ett Gitzo stativ av stål så rekommenderar jag benvärmare, för det var iskallt att bära omkring på stativet utan handskar.

Utflykten till Angarnsjöängen var ett trevligt arrangemang av  Arne Berneklint, men det kom väldigt få Biofotingar så vi blev bara tre personer. Väder och vind kan man inte göra något åt utan det är bara att gilla läget, för det var gråkallt och ljusförhållandena var väl inte heller de bästa. men efter vår fågelfotografering så bjöd Arne på en god och värmande Chili con carne (tror jag att det var). där efter blev det bildvisning av både fåglar och andra djur i vår herres hage. Tack igen Arne efter drygt 8 år.

Vi gjorde några resor till Borlänge för att få min hund Doglas trimmad och i närheten fanns en liten fågelsjö eller våtmark som heter Bysjön och hade en del sjöfåglar och vid några tillfällen så gick jag dit med kameran i hopp om att kunna ta några bilder.

Kanadagås-blir-bortjagad-av-en-Knölsvan 2008

Kanadagås blir bortjagad av en Knölsvan vid Bysjön i Borlänge 2008

Hackspett-vid-Bysjön-i-Borlänge-2008

Hackspett vid Bysjön i Borlänge 2008

Tranor-i-Borlänge-våren-2008

Tranor i Borlänge våren 2008

I mars 2015 tog min vän Margaret med mig till Tysslingen där jag fick möjlighet att ta några bilder av bland annat Sångsvanar

Svanar på Tysslingen 2015

Svanar på Tysslingen 2015

Sångsvanar på Tysslingen 2015 DSC_0063 copy

Sångsvanar på Tysslingen 2015

Nu hoppar vi både bakåt i tiden till den 6 juni 2003 och framåt till lite varmare väder. I en annons i tidningen Foto kunde man anmäla sig till en fototävling som hette "En dag i Sverige". Temat skulle vara något om arbete.  Jag och några tusen andra skickade in anmälan, samt en del proffsfotografer. Chansen att få med sitt bidrag i en bok som kom ut efter att en jury tagit ut "vinnande bidrag" var nog ganska liten, och det visade sig att mitt bidrag inte kom med.  

Gråtrutar på Hagby 2003

"Renhållningsarbetarna på Hagby sopstation" kallade jag den här bilden, som föreställer Gråtrutar på Hagby 2003. Bilden är tagen med Olympus Camedia 720 UZ.

Skarvar i Stockholms Skärgård 2003

Under en utflykt till Norröra med en Waxholmsbåt passerade vi en ö som var invaderad av skarvar, och det är nog mängden av fåglar som gjorde att jag försökte ta en bild på dem. Kameran var även denna gång Olympus Camedia 720 UZ. 

Det var lite mer av mina gamla bilder i väntan på ett nytt år och förhoppningsvis lite nya fågelbilder, och avslutningsvis vill jag önska alla på Fotosidan ett Gott Nytt År

Ha det gott/Stig

Inlagt 2016-12-31 09:47 | Läst 3547 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En rejäl mängd fåglar, och jag kan sitta och minnas hur bilder blev förr med den utrustning jag hade till buds.Olympus Camedia ja, och en av Panasonics första superzoom. Ännu tidigare Practica super TL med Soligor 400mm. Tack.
Svar från Stican   2017-01-01 11:18
Tack så mycket för din kommentar, ja det var ibland mer tur en skicklighet att det blev några bilder, men det berodde nog oftast på fotografen som inte alltid begrep sig på utrustningen.
Ha det gott/Stig
Fina fågelbilder! Angarnssjöängen besökte jag när jag var 15 år, alltså för nästan 60 år sedan, en tidig vårmorgon tillsammans med några vänner. Jag tror att klockan var bara fyra på morgonen när vi kom dit, och det var ett öronbedövande fågellarm. Och så hörde man det märkliga surrandet från beckasinerna. Framemot klockan sex tystnade det mycket påtagligt. Hur som helst såg vi en Kanadagås där, och det var på den tiden en raritet. Ett fast 300 mm objektiv med VR skulle jag gärna ha för fågelfotografering. Ett längre objektiv blir nog lite för tungt.
Svar från Stican   2017-01-01 11:28
Tack Ernst-Göran för dina kommentarer. Det blev aldrig att jag återvände till Angarnsjöängen, och det var lite synd för lite längre fram på säsongen så kom det antagligen många fler arter. Men nu sitter jag här i Lindesberg och håller på att söka nya fotomarker som t.ex. Tysslingen. Ett Nikkor 300 mm. 1:4,0 med VR väger 755 gr. och kostar drygt 17000 kr. det kan man kanske drömma om.
Ha det gott/Stig
Trevligt inlägg med härliga och jättefina bilder på olika fågelarter i många olika miljöer! Roligt att få se och läsa.
Mvh Lisa
Svar från Stican   2017-01-01 17:41
Tack Lisa för din trevliga kommentar. Ja det var ett axplock ur min fågelsamling. Den är inte särskilt omfattande, utan det är väl närmast de fåglar som har funnits i mitt närområde. Det är kul att du uppskattade mina bilder och texten.
Ha det gott och God Fortsättning/Stig