En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lightroom 6 igen

Det blir lite mer om Lightroom 6

Skärmklipp Lightroom 6 med en Nikon-raw bild

 Nikonbilder i raw-format, det är det inga problem att ladda upp och bild-behandla i Lightroom 6

DSC_1504-Redigera Två röda Rudbeckior och en liten Humla kopiera

och så här blev den konverterade Nikon-bilden bildbehandlad både i Lightroom och PSE 18, men det känns lite omständligt att behöva använda två program för att få en färdig kopia, men jag kanske gör något fel när jag skall spara den färdiga bilden, jag antar att man exporterar bilden men det blir inte riktigt dit jag vill att den skall komma.

DSC_1504 En Humla svävande ovanför Röda Rudbeckior kopiera

och så här blev samma bild behandlad i enbart PSE 18 av en Humla svävande ovanför två röda Rudbeckior skillnaden ser inte särskilt stor ut sedan sparade jag bilden som en kopia i ursprungsmappen. 

När det gäller raw-filerna från min Panasonic GX8 som kallas DW2 så har jag försökt att omvandla de till dng-filer med nedanstående DNG Converter, men med dåligt resultat tyvärr.

Skärmklipp Adobe Digital Negativ Converter

jag får nedanstående svar när jag trycker på Konvertera

Skärmklipp Källmappen

Så var det med det.

Nu till något annat som det heter.

För en tid sedan presenterade Fuji en uppdatering med sin nya X-Pro 3  med en dold skärm och det är säkert bra men inget är ju nytt under solen som bekant, min Panasonic GX8 har ju haft den möjligheten i några år

P1060215 Baksidan av Panasonic GX8

Baksidan av min Panasonic GX8

P1090132 Stig och Dennis

Nu har jag och Dennis inte så mycket mer att tillägga mer än

Ha det gott

Stig o Dennis

Inlagt 2019-11-04 10:10 | Läst 2992 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevliga bilder på rudbeckian m humlan! Själv nöjer jag mig för det mesta med LR, hälsningar/ Björn T
Svar från Stican 2019-11-04 22:28
Tack Björn för en fin kommentar, jag försöker att använda LR lite mer än tidigare. Hade under många år Photoshop CS3 som jag var mycket nöjd med, men för ett par år sedan så köpte jag min nuvarande dator och då gick det inte att installera CS3 p.g.a. att datorn hade Windows 10, så jag skaffade PSE 18 för ett år sedan och då började jag använda LR lite oftare.
Ha det gott/Stig
Jag använder oftast bara LR, men jag har också möjlighet att gå till PSE. Vad man gör då är att redigera allt man kan i LR och sedan högerklicka och välja att redigera i PSE, bilden ska då komma upp i PSE och efter redigering så har jag för mig att man endast ska backa tillbaka på något sätt, iaf inte spara som. Du ska komma tillbaka till LR och där ska den ligga som en variant av bilden så att du kan exportera ut från LR. DNG får jag fundera lite mer på. Fin bild
pdahlen 2019-11-04 13:26
Man trycker spara i PSE innan man lämnar, kan jag se i mina gamla noteringar. DNG converter, är det det senaste programmet?
Svar från Stican 2019-11-04 22:40
Hej Peter och tack för dina kommentarer och tips, jag har börjat använda LR lite mer än tidigare för det finns lite mer redigeringsmöjligheter än i PSE 18. Men det som är tråkigt med LR är att jag inte kan ladda upp raw-bilder från min Panasonic GX8 utan det får jag göra i PS 18, däremot så går det utmärkt att ladda upp Nikons raw-format som heter NEF och de omvandlas till DNG-format. Jo jag börjar så smått komma underfund med hur man exporterar de färdiga bilderna.
Roligt att du gillade bilden på Humlan och Rudbeckian.
Ha det gott/Stig
pdahlen 2019-11-04 22:59
Jag tittade i listan över supportade rawformat för LR6, och med den senaste 6.14 så ska den kunna ta GX8 filer då det krävs minst 6.11. Filnamnet ska vara RW2 enligt Adobe