En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Några blombilder från förra århundrandet

Nu blir det nostalgi igen och analoga bilder  

Hibiscus-på-Madeira-1986

En Hibiskus på Madeira 1986 

När jag fyllde 50 år gjorde vi en resa till Madeira, som visade en ny värld för mig med mängder av exotiska blommor, och jag hade med mig en Canon T70 och ett Tamron 35-70 mm. 1:3,5, som jag tog en del bilder med.

Här är en vit Hibiskus

Någon-art-av-Magnolia-på-Madeira-1986

En okänd men vacker blomma i hotellets trädgård

Intresset för att fotografera blommor fick jag någon gång under 80-talet först var det kanske lite mer spontant, senare blev det ett stort intresse att avbilda alla blommor vi hade i vår trädgård i Täby. I början hade jag bara min vanliga utrustning som då bestod av Canon FT med ett Canon 50 mm. 1:1,8 och ett Tamron 35-70 mm 1:3,5 som hade ett makroläge så jag kunde få en viss förstoring. Nu har jag skrivit om det här i tidigare bloggar som t,ex. Min resa till  Kvikkjokk 1987  Då hade jag bytt till en Nikon F 501  obj. Nikkor 35-135mm f 3,5 + försättslins

Smörbollar 

Fjällsippa eller Isranunkel 

Rödblära 

Under Kvikkjokkvistelsen demonstrerade kursledaren Peter Ugander en Mamiya 645, en s.k. mellanformatskamera, och den fångade mitt intresse kanske mest för att kunna ta landskapsbilder med, men det var mest blommor som blev objekt. 

Min Mamiya 645 1000S här i jämförelse med en Panasonic LX3

Efter att ha läst en del annonser i DN och tidningen Foto så hittade jag en beg. Mamiya 645 1000S med två objektiv ett 80 mm. 1:2,8 och ett tele 150 mm. 1:3,5. Senare köpte jag en sats mellanringar och en teleconverter. På 1980-talet var fotobutikerna frikostiga med broschyrer och jag bad naturligtvis om ett ex. på Mamiya kameran, och där fanns mycket intressant att läsa om olika tillbehör. Som standard ingick en ljusschaktsökare S men jag köpte en Prismasökare PD, som hade inbyggd TTL exponeringsmätare och den underlättade exponeringen med tid och bländare.

Min Mamiya 645 1000 S med Prismasökare PD

                                                                                                                         

         Mamiya 645 1000S            En demo om storleksskillnaden

                                                    mellan formaten      

                                         Teleplus Konverter och en sats Mamiya mellanringar                                                

Nedan kommer några bilder på blommor som jag tagit med min Mamiya med ett 80 mm. 1:2,8 objektiv och mellanringar omkring 1987-88 

Ros-med-lus 1987

Ros med lus

Bergtallsskott

Brandgul-lilja 1988

Brandgul Lilja

Vit Borstnejlika

Löjtnantshjärta

Blommande Grön och Vitbrokig Kornell

Krokus-i-trädgården-1987

Krokus i Trädgården för drygt 30 år sedan 

Det var en rolig tid med Mamiya men den var dock lite tung att släpa med sig ut i naturen så jag nöjde mig med att ta bilder i trädgården. Vid några tillfällen tog jag lite landskapsbilder bland annat från Ullnatippen i Täby men det var en bedrift att bara kånka upp till toppen med kamera och stativ.

Vy från Ullnatippen 1987

Höst vid sjön Hersen 1987

Ett annat tillfälle var en utflykt till sjön Hersen i Roslagen en tidig höstmorgon

Sedan kom millenniumskiftet och där kom digitalkameran in i mitt liv men det är en annan historia 

Önskar alla en trevlig Midsommar

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-06-22 10:02 | Läst 2054 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.





(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt! Förstår att du har fotat mycket och har en hel del erfarenhet! Foto är verkligen en fantastisk hobby som går att hålla på med under lång tid! Trevlig Midsommar!
Hälsn!
Svar från Stican 2018-06-22 21:05
Tack skall du ha Jan Jo det stämmer nog att det under ett antal år blev mycket fotografering och många misslyckade rutor för det tog ju en vecka innan jag såg resultatet av plåtandet, och ibland mer om det var Kodachrome. Så med den digitala fotografin blev det mycket enklare när vi nu kan se resultatet i realtid. Fantastiskt.
Ha det gott och ha en fortsatt trevlig helg/Stig