En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Ny bildbehandlare och en resa till Karlstad

Nu har jag gjort slag i saken och köpt en ny bildbehandlare, och detta p.g.a. att min gamla PS CS3  inte längre fixade att konvertera Raw-filer, trots ihärdiga försök att uppgradera till nyare Raw-program, men jag får väl acceptera att CS3 har gjort sitt efter mer än tio års tjänst.

Att prenumerera på Adobes CC system är inte att tänka på även om det ingår ett modernare Lightroom i priset. Nu blev det en Elements 15 i stället och den torde räcka för mina behov.

Photoshop Elements 15

Även om den nya är på svenska så har jag lite svårt att hitta vissa verktyg som var ganska givna i PS CS3, men jag lär mig så sakteliga. Vill jag göra det enkelt för mig så finns det ett guidat avsnitt som visar mig tillrätta, och bilderna blir bra utan alltför mycket drag i spakarna.

Jag testar med en Raw-bild av en Rudbeckia som är konverterad till Jpeg

 

Ett panorama i Kapadokien gick ganska enkelt att sy ihop av två bilder, och med lite hjälp så fixade PSE ljus och skärpa också. Kanske det går att göra det här bättre så småningom när jag hittar bland alla verktygen.

Nu till något helt annat.

Förra lördagen den 16 september gjorde vi ett besök på Lars Lerin-museet i Karlstad. När Peter, Trine och August besökte mig förra helgen, så ville Trine så gärna besöka Karlstad och se Lars Lerins målningar. Sagt och gjort på lördag förmiddag åkte vi iväg till Karlstad, Margaret har erbjudit sig att ta hand om Dennis och ordna med en middag när vi återvänder,

 Peter och Trine och August framför entrén till Lars Lerin museet

En stor akvarellmålning av Lars Lerin

Man behöver ganska stora väggytor för att hänga vissa målningar av Lars Lerin

 Och många små akvarellmålningar

Efter rundturen bland all konst var det dags för en fikapaus

 Här har August hittat ett hockeyspel som säkert var roligare än en massa tavlor på väggarna

 August har utmanat Farfar på en match

 Sedan blev pappa utmanad

 August får lite energitillskott

 Trine och jag väljer bland olika reproduktioner av Lars Lerins akvareller

 I parken utanför Lars Lerin museet pågick en clownföreställning för barn

Några Clowner som spexar

 Men August föredrog att åka kana i lekparken

 Efter parkbesöket så gav vi oss ut på stan

 Vad är det som händer här?

Jo, det är Färjestadsklacken som är på marsch i Karlstad

Med gröna bengaler och högljudd sång drog klacken fram genom Karlstads gator

 Trine, Peter och August tittar på skådespelet

 En bit av Klarälven i Karlstad

Äntligen Glasspaus tycker August

 Den glassen var god

Peter, Trine och August vid "Sola i Karlstad"

 Trine och August inför hemfärden

Nu har vi gjort en liten rundvandring i Karlstad så efter drygt tre timmar i Karlstad, återstår det bara att åka hem till Lindesberg till en väntande middag som snälla Margaret förberett.

 Margaret och Dennis

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Inlagt 2017-09-26 09:00 | Läst 4567 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Oj så fint detta var! Vilken härlig dag ni fick! Och lycka till med bildbehandlingen, ser bra ut tycker jag! Själv använder jag en gammal PS 7, men tar in RAW-filerna i Lightroom 5 först..
Hälsn!
Svar från Stican 2017-09-26 10:48
Tack Jan för dina kommentarer. Ja vi hade tur med vädret och vi hade en väldigt trevlig dag.
Jag har också Lightroom 5 men det går inte heller där att öppna Raw-filer. Så jag undrar vad det kan vara för fel eftersom det inte gick i mitt PS CS3 heller.
Ha det gott/Stig
ehrsa 2017-09-26 18:30
Tror inte mina RAW-filer går att ta in direkt till Lightroom heller.. men dom görs om till något som kallas DNG-filer om jag minns rätt, och då fungerar det!
Hälsn!
Dit skulle jag verkligen vilja komma, Lerin är mästerlig minst sagt. Letar själv efter ett alternativ till Adobe prenumeration, kommer nog att finna det tids nog.
Svar från Stican 2017-09-26 18:17
Tack Stefan för din kommentar. Det är nog en bit från södra Skåne till Karlstad att åka, men det är ett ställe som är värd ett besök om du skulle ha vägarna åt det hållet. Har inte haft Element så länge än, men vad jag kan se så saknar jag ingenting från PS, och det tar lite tid att hitta vad jag söker ibland.
Ha det gott/Stig
Vibybo 2017-09-26 20:22
Provade något som heter Polarr, 160kr för livstid, det fungerade bra nog. Men jag måste betala till Adobe ett halvår till, det är ju årsprenumeration.
Härliga bilder!! Jag tycker man kommer långt med bara Lightroom faktiskt, även om jag har Adobe Photoshop oxå, men använder den väldigt sällan. =)
Svar från Stican 2017-09-26 18:29
Tack Helène för vänliga kommentarer, jag har Lightroom 5, men den har jag nog använt ganska sparsamt, och när jag tänkte testa några RAW-filer så ville den och PS inte vara med, så jag fick testa filerna på annat sätt, med SILKYPIX och ViewNX-i.
Ha det gott/Stig
En riktigt innehållsrik dag med massor av aktiviteter, alla väldokumenterade. Sista bilden på Margareta och Dennis utstrålar massor av kärlek och värme och är min favorit! Hälsningar/ Björn T
Svar från Stican 2017-09-27 08:58
Tack Björn för dina snälla kommentarer, visst hade vi en trevlig dag och inte minst i sällskap med August som förgyllde dagen. Margaret är en pärla som ställde upp på hemmaplan och tog hand om Dennis som avgudar henne.
Ha det gott/Stig