En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nygammalt

Har haft en del pyssel med att installera mina bildbehandlingsprogram eftersom min nya dator saknar CD-spelare och mina program finns på CD. Så jag köpte en liten CD-spelare, som kopplas till en USB-port och det gjorde livet lite enklare för mig. Sedan har jag uppgraderat mitt PSE 2018 till PSE 2020, för att hänga med lite i utvecklingen. Lightroom 6 gör det inte utan där har jag fortfarande problem med att framkalla RAW-bilder från mina Panasonic-kameror, så där är jag hänvisad till antingen PSE eller Silkypix Studio 9 som fungerar utmärkt.  Raw-bilderna från Nikon fungerar i Lightroom utan problem. För övrigt så är jag mycket nöjd med min HP-dator

P1060495 ASUS CD spelare

ASUS CD-spelare som levererades med en installationsskiva och där finns möjlighet att bränna skivor om jag vill. 

Autosave002 Stjärnbilden Orion

Det har varit flera molnfria kvällar den senaste tiden, och då har jag passat på och tagit några bilder på månen och det har väl blivit några bra, och för att jämföra lite mellan Raw och Jpeg så visar jag hur resultaten blev. Bilderna är tagna med min Nikon D7200 och ett Tamron 100/400 mm. 

Skärmklipp PSE 2020

Så här blir Månen när jag bildbehandlar i PSE 2020

DSC_3232 Månen den 6 april 2020 kopiera

och här är det färdiga resultatet av Månen den 6 april 2020 i JPEG framkallad PSE 2020

Här är min Raw-måne under framkallning i Lightroom 6

Så här blev resultatet av Månen den 7 april 2020 framkallad och konverterad från RAW till JPEG i Lightroom 6

Nu över till något annat där bildbehandling också spelar en roll

Ett par veckor efter min 80-årsdag 2016, åkte Margaret och jag till Karlstad och Lars Lerins konstgalleri Sandgrund, och tittade på Lars Lerins akvarellmålningar och jag vet inte om det var tillåtet att fotografera men jag gjorde det ändå, och den här målningen fastade jag för och tog en bild, och som synes så är det en del ljusfläckar från spotlights och ljus som reflekteras av takbelysningen

Men med hjälp av PSE och Camera Raw gick det att fixa till bilden

Så här blev bilden av "Fönstret mot gården" av Lars Lerin som jag beställde från Crimson med utskrift på Hahnemühle Fine Art  

Måttet på min bild från Crimson är 500x350 mm. men originalet är som jag minns kanske 3 m. lång och 1,5 m. hög. Nu har jag också beställt en snygg ram från BGA-ramar som jag köpt av tidigare och dem kan jag rekommendera. Jag kan för övrigt också rekommendera ett besök på Lars Lerins Sandgrund om ni skulle vara i Karlstad. 

Här står min son Peter framför en annan målning av Lars Lerin som visar storleken på målningarna och då var nog bilden "Fönstret mot gården" något större.

P1100956 Dennis på sin spanarplats i soffan

April är en födelsedagsmånad där bland andra Dennis har födelsedag och det var den 5 april som min lille kompis fyllde 5 år, här är han ganska långhårig men det skall bli bättring på det om någon vecka så blir han vårfin. Men presenter har han fått, ett nytt halsband med tillhörande koppel, och av Margaret fick han en sele som man sätter på kroppen.

P1060503 Nytt halsband och koppel

Nytt halsband och koppel

P1060507 Dennis med nya selen

Här har Dennis invigt sin nya sele som skall vara bekvämare att ha än halsband sägs det, men här var han måttligt förtjust i att vara fotomodell.

Det var lite blandat med nytt och gammalt från ett kyligt Lindesberg

Ha det gott

Stig och Dennis

Inlagt 2020-04-13 11:21 | Läst 1559 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Denna gång så ser det ut som månen ur PSE är något bättre men det är nog mer själva redigeringen och vitbalansen mm mer än programmen. Via Adobe DNG borde du kunna omvandla så du kan ta allt via LR. Var själv ute och fotograferade månen och stjärnhimlen för några dagar sedan, det blev några hundra bilder så det tar nog lite tid innan jag kommer igenom detta. Man kan ju undra om Dennis önskat sig koppel :). Fin bild av målningen också. Ha en god fortsättning på påsken
Svar från Stican 2020-04-14 08:20
Tack Peter för dina kommentarer, jag försökte med ditt förslag att ladda ned något från Adobe med min förra dator och jag fick något som heter DNG men det fungerade inte på mitt Lightroom 6 tyvärr men jag skall göra ett nytt försök igen. Nja Dennis har nog andra önskemål och han fick ett märgben som sysselsatte honom ganska länge och det var nog roligare än ett nytt koppel.
Ha det gott/Stig
pdahlen 2020-04-14 11:28
Konstigt, LR ska kunna hantera alla DNG filer. Man får först ta in filerna i DNG konverterare och de nya filerna som DNG konverterare genererar laddar man sedan in i LR
Svar från Stican 2020-04-14 22:34
Hej Peter jag uttryckte mig kanske lite oklart beträffande DNG, för mina Raw-bilder från Nikon fungerar allt gott och väl, men det är Raw-bilderna från mina Panasonic-kameror som det inte vill sig. Men det kan jag leva med för det fungerar i PSE Camera Raw .
Ha det gott/Stig
Hej Stig, månbilderna är alldeles utmärkta, finns mkt skärpa i dom. Hart du använt stativ eller fotade du på fri hand? Och fina presenter har han fått Dennis! Du får ge honom ett grattis i efterskott fån mig, många hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-04-14 08:28
Tack skall du ha Björn, nej jag använde inte stativ den här gången, jag handhäll med 1/1000 sek och bländare 8, och objektivet ett Tamron 100/400 mm. är trots att det var ganska billigt riktigt bra. Dennis tackar och bockar.
Ha det gott/Stig
Trevligt! Låter som du haft mycket att göra och att du har lyckats lösa det mesta! Själv har jag en 'bärbar' med CD där jag kan hantera program från CD, men jag har också sett till att ha de flesta (alla) fotoprogrammen överförda på USB-sticka från gamla CD/DVD skivor, det fungerar bra det också! Det kan vara ett tips att spara ner innehållet från skivorna till USB-minnen också.. Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican 2020-04-14 08:36
Tack Jan för dina kommentarer,. Det för med sig en del jobb när man skaffar en ny dator men det är trots besväret lite kul att liksom få börja om från början, men jag blev lite besviken på att det saknades en CD-spelare och jag upptäckte att flera andra märken har också slutat med CD-spelare och jag frågade en support på HP om anledningen och det svar jag fick var av utrymmesskäl. Tack för tipset om USB-stickan det kan vara värt att lägga på minnet för framtiden.
Ha det gott/Stig