En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Stockholm en stad att minnas

I bland så ångrar man vad man skrivit och det är vad som hänt nu med rubriken till min blogg, och nu gör jag några små justeringar som bättre passar in i texten till bilderna. Jag är född och uppväxt i Stockholm, och har arbetat större delen av mitt yrkesverksamma liv där, och nästan varje bild har en liten berättelse från min ungdom, och det blir många bilder och alla är tagna under en promenad i juni 2009, utom bilden nedan som är från 2003.

Panorama-över-Riddarfjärden-2003

 Panorama över Riddarfjärden taget från Monteliusgången 2003  Lena står till vänster i bilden.

Flera gånger har jag följt Jan Ehrssons fina bilder på hans promenader runt i Stockholm, och nu senast en utblick från Gondolen på Katarinahissen. Det värmer att få ta del av hans bilder så jag fick lite inspiration att lägga upp en blogg med lite bilder jag tagit för inte allt för länge sedan.

Vy över Slussen från Munkbron 2009 P1020149

Vy över Slussen från Munkbron 2009

När jag nu sitter här i Lindesberg så är det med blandade känslor att se förändringen som just nu sker med Slussen i Stockholm, som jag länge trodde skulle bevaras efter alla överklaganden och protester, som ett kulturhistoriskt minne, och min personliga åsikt är att den förslitning och förfall som har skett under åren, bär nog Stockholms Stad i huvudsak ansvaret för, som inte underhållit anläggningen. 

När jag var ung på 50 0ch 60-talet så var jag med om, när de rev stora delar av Klara och det var ett ingrepp i det centrala Stockholm som många var emot, men pamparna i Stockholms stadsfullmäktige fick sin vilja igenom.

Här är tåget till Stockholms City P1020080Här är station Danderyds Sjukhus och tåget som skall ta mig till Stockholms City

I tidigare bloggar så har jag berättat om att min hustru Lena var allvarligt sjuk och att vi åkte till Danderyds Sjukhus för att Lena skulle få en cellgiftsbehandling och vid ett tillfälle så åkte Lena hem efter behandlingen, och jag tog tunnelbanan in till Stockholm för att dels handla en liten sökare till min Lumix DMC LX3  och dels för att få några timmars egentid.

Nu kommer det att bli både bilder i svartvitt och bilder med färg. Anledningen till de svartvita är att jag var med i Dogmagruppen så en del bilder kommer därifrån, och färgbilderna kommer från andra ställen, och en del bilder har jag beskurit i underkant.

 På Birjer Jarlsgatan mot Stureplan P1020081

Vid tunnelbanestationen Östermalms Torg stiger jag av och här startar mitt Stockholmsbesök på Birger Jarlsgatan mot Stureplan, På höger sida av Birger Jarlsgatan låg Ostermans Marmorhallar där köpte jag min första bil en begagnad Austin A40 Somerset, med läderklädsel, 40 HP, toppfart c:a 120 Km/tim.  4 växlar framåt,  och ett antal på banken, men den var väldigt fin minns jag.

Austin%20A40%20Somerset%20front

Detta är inte min bil men den såg ut så här.

Kungsgatan P1020082

och sedan passerar jag Kungsgatan och Södra Kungstornet syns i bakgrunden till vänster.

På 50-talet när jag var ganska ung så låg här på höger sida Lagersons skoaffär där köpte jag mina första "myggjagare" en sko som knappast var särskilt vänlig mot fötterna, men som var väldigt inne, speciellt när man skulle ut på dans. Längre upp på högra sidan av Kungsgatan låg en av Stockholms största premiärbiografer Rigoletto som naturligtvis besöktes ganska ofta, där fanns också biografen Saga På vänster sida låg Biografen Royal, också en premiär bio, och en del konditorier som t.ex. Konditori Ogo,  Vivels konditori och i södra Kungstornet låg Konditori Pagod. Det var ställen som besöktes kanske efter bio, ett annat ställe som man bara besökte i nödfall var herrtoaletten under Regeringsgatans Bro.

David Bagares Gata P1020083

Här på höger sida av  David Bagares Gata Låg restaurangen Dambergs där man skapade "mod" innan det var dags att gå på Nalen och dansa. Lite längre upp mot Brunkebergstunneln på höger sida låg en korvbar som jag inte minns namnet på och där kunde man äta en korv med bröd om man inte hade råd att gå på Dambergs.

Brunkebergstunneln-2009

Om man inte ville gå på Nalen av någon anledning så gick man genom Brunkebergstunneln ner till Norra Bantorget för att dansa på VP eller Vinterpalatset som det hette eller "valparnas paradis" i folkmun 

Nalen på Gata Regerings 74 va adressen P1020089

Här ligger Dansstället Nalen är nog världsberömt för hit kom förutom svenska musiker även många amerikanska jazzmusiker till Nalen på inbjudan av Topsy Lindblom, och här tog jag nog mina första danssteg i mitten på 50-talet.  

Nalen på Gata Regerings 74 va adressen och mitt emot ligger LP-foto där ja köpte min sökare. Efter mitt inköp på LP-foto så fortsatte jag min stadsvandring på Regeringsgatan mot centrum.

Södra Kungstornet från Regeringsgatans Bron P1020090Södra Kungstornet från Regeringsgatans Bro

Sergelstorg-med-Glasobelisken 2009

Sergels torg med Glasobelisken 2009

Promenaden fortsatte genom Kulturhuset upp till Brunkebergstorg, som genomgick en stor förändring under 50-60-talen. under båda årtiondena så var jag anställd här på flera företag. Brunkebergstorg var också ändhållplats för flera bussar bl.a. linje 79 som gick till Hammarbyhöjden, där jag bodde då. För ett par år sedan köpte jag boken "Stockholm staden som försvann" av Anders Sjöbrandt och Björn Sylvèn. Där kan man i text och bild se hur bland annat hur Stockholm såg ut innan rivningsraseriet bröt ut. 

Mobilkomunikation på Brunkebergstorg 2009

Mobilkommunikation på Brunkebergstorg 2009

Ett besök i Gallerian P1020096

Efter ett besök i Gallerian sedan gick promenaden genom Kungsträdgården

Molins Fontän i Kungsträdgården P1020098

och vägen gick förbi Molins Fontän i Kungsträdgården till

Vaktparaden-på-väg-till-slottet-2009

Strömgatan där Vaktparaden var på väg till slottet 2009

Vaktparaden P1020101

och här kommer högvakten

StockholmsSlott och Riksdagshuset P1020104

Stockholms Slott och Riksdagshuset

Helgeandsholmen P1020106

Helgeandsholmen

Båtutställning på Skeppsbron P1020108

Det pågick en båtutställning på Skeppsbron i samband med Volvo Ocean Race. Huset i bildens mitt är Svenska Handelsbankens huvudkontor och 1954 jobbade jag där under en större ombyggnad och det var på sommaren som det inträffade en total solförmörkelse i Stockholm då satt vi på taket med sotade fönsterglas och tittade på skådespelet.

Skeppsholmen och af Chapman P1020109

Skeppsholmen, vandrarhemmet af Chapman och något till vänster i bilden ligger Skeppsholmskyrkan där jag gifte mig. Varför just där? Det var av praktiska skäl för bröllopsmiddagen hölls på officersmässen i Långa Raden på Skeppsholmen.

Slottsbacken och Storkyrkan P1020112

Slottsbacken och Storkyrkan

Köpmangatan i Gamla Stan P1020113

Köpmangatan i Gamla Stan och S:t Göran och Draken i bakgrunden. På Köpmangatan låg det en Elfirma som jag arbetade hos under en kortare tid på 50-talet, och det blev en del jobb i Gamla Stan.

Tin-Tin-Shop på Köpmangatan i Gamla-Stan i Stockholm 2009

Tin-Tin-Shop på Köpmangatan i Gamla-Stan i Stockholm 2009

Börshuset i Gamla Stan P1020133

Börshuset i Gamla Stan

Lediga bord på en rstaurang i Trångsund i Gamla Stan P1020125

Dags för lunch och här fanns det lediga bord på en restaurang i Trångsund i Gamla Stan så det var bara att beställa, och det blev en vegetarisk tallrik och en kall pilsner

Dags för lunch P1020128

Den lunchen ser väl inte så pjåkig ut eller hur.

Trångsund och Storkyrkan i Gamla Stan P1020132

Efter lunchen så fortsatte jag min promenad genom Trångsund och förbi Storkyrkan i Gamla Stan

Vaktavlösning på Stockholms Slott P1020119

och kommer lagom fram till vaktavlösningen på Stockholms Slotts Yttre Borggård där fanns det fler turister som fotograferade musikkåren som gick i olika formationer

Tyska Kyrkan och Tyska brinken i Gamla Stan P1020147

Tyska Kyrkan och Tyska brinken i Gamla Stan

Prästgatan--i-Gamla-Stan-2009

Prästgatan i Gamla Stan 2009

Slussen-sett från Kornhamnstorg 2009

Slussen sett från Kornhamnstorg 2009

Gulagången P1020150

En promenad genom Gula Gången och jag började känna mig lite trött, jag hade ju gått en bit genom stan, och hade haft en lunchpaus så det var kanske något tillfälligt tänkte jag. Då anade jag inte att det var mitt hjärta som började bråka, men det skulle visa sig en månad senare.

Utsikt-från-Katarinahissen-över-Slussen-och-Gamla-Stan 2009

Men jag tog mig fram till Katarinahissen och åkte upp för att beundra utsikten från Gondolen  över Slussen,  Gamla Stan och Saltsjön 

Slussen var och är kanske fortfarande, ett av mina tidigaste minnen när jag och mamma skulle åka och hälsa på Mormor och Morfar. Då kom vi från Hammarbyhöjden med buss 79 och bytte här vid Slussen till spårvagn linje 6 som gick från Sofia till Roslagstull och Mormor och Morfar bodde på Frejgatan ett par hållplatser från Roslagstull. Resan från Slussen var en liten sightseeingresa där man fick se ganska mycket av det centrala Stockholm. 

Vy över Saltsjön och SSkeppsholmen från KatarinahissenP1020152

Vy över Saltsjön och Skeppsholmen från Katarinahissen

Utsikt mot Maria Kyrkan från Katarinahissen P1020156

Utsikt mot Maria Kyrkan från Katarinahissen

Entrèn till Katarinahissen från Mose Backe P1020157

Entrén till Katarinahissen från Mose Backe

Mose Backe P1020161

Från Mose Backe tog jag mig ner till Hornsgatan och gå till Mariatorget och ta tunnelbanan hem.

Hornsgatan och Hornspuckeln P1020162

Väl nere på Hornsgatan gick jag via Hornsgatspuckeln och Bellmansgatan till Monteliusvägen

Stockholmsbild P1020164

Passerade vad jag tror är Maria Trappgränd jag är inte säker

Konst på Hornsgatspuckeln 2009 P1020166

Konst på Hornsgatspuckeln 2009

Mariahissen P1020167

I slutet på Bellmansgatan ligger Mariahissen som inte var öppet så det var bara att fortsätta till Monteliusvägen och anledningen är att ta en ny panoramabild av Riddarfjärden.

Untitled_Panorama1Riddarfjärden  copy

Så här blev Panoramabilden över Riddarfjärden av fyra separata bilder hopsydda i PS Photomerge.

Nu återstår bara att gå till Mariatorgets tunnelbanestation och åka hem jag är för trött att gå längre, kanske beror det på den begynnande infarkten.

 Det var allt för den här gången.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2017-01-17 23:52 | Läst 4557 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så var det i Stockholm, staden där jag växte upp! Men jag grejade inte att de rev ned så mycket. Nere på kontinenten bombade de ut flera gamla städer, och efter kriget las det ned stor möda på att bygga upp dem igen så autentiskt som möjligt. I Stockholm hade vi inga bomber utan var riktigt duktiga på att riva själva. Man hade väl kunnat stå ut med det, om det som kommit i stället varit vackert. Men ofta var det inte det. Och Stockholm blev ju mest förorter så småningom, många av dem rätt charmlösa. Jag bodde själv i en och såg ungarna växa upp där. Visst kunde man bo sämre, det är synd att klaga. Det var i Vårberg utanför Skärholmen. Det charmigaste där var att jag under en lång tid kunde ta en båt vid skärholmens brygga och åka in till jobbet i innerstan. Jag brukade äta frukost på båten. När jag bodde i Stockholm fotograferade jag inte så mycket, det var för den digitala tiden. Jag har några få bilder på papper från innerstan. Hade det funnits digitalfotografi då, så hade jag säkert haft mycket mer. Men jag tycker i alla fall fortfarande att Stockholm är fint, även om jag knappast skulle vilja bo där i dag. Jag har blivit van vid att bo i friden på landet. Det är i alla fall jättekul att få se dina bilder från Stockholm, tack för att du delar med dig!

Den där lilla Austin-bilen (är det en A30?) är verkligen charmig. Men på den tiden hade jag inget körkort, så jag vet inte hur den var att köra.
Svar från Stican 2017-01-19 10:01
Tack Ernst-Göran för din kommentar. Min egen upplevelse av all rivning inne i centrum var väl att det var ganska rörigt att ta sig fram i stan. Det var nog lång tid efteråt som jag började fatta vad som hade gått förlorat.
Under 50-talet bodde jag i Hammarbyhöjden, men 1961 köpte jag en HSB-lägenhet i Täby och därifrån pendlade jag till och från Stockholm. Att dokumentera det som hände i Stockholm var nog aldrig aktuellt, det togs mer familjefoton.
Bilen som är avbildad är en Austin A 40 och det var en sådan jag köpte då.
Ha det gott/Stig
Nu har jag haft en fin stund. Vandrat med dig så lugnt genom detta
Stockholm som jag känner igen efter alla vandringar jag gått där.
Min mor bodde på Söder på Bondegatan från början på 70-talet.
Jag har skannat av alla fina diabilder jag tog. Känner jag borde göra
ett enkelt bildspel av dessa. Nu bor barnbarnet Emma i Nacka.
Gamla stan är kanske det som jag ofta besökt när där inte är
så många turister. Inte sett rivningen av Slussen men väl följt med
i massmedia och här. Gillar gå på museum....Moderna är ett måste.
Kan inte få se vissa konstverk för många gånger sedan kom Fotografiska
Men Thiellska är underbart både ute och inne så alla andra eller sitta
någonstans njuta av livet...ja listan kan göras lång.
Nu har mor varit avliden i åtta år så det blir inte så ofta Stockholm nu.
Därför tack tack för denna vandring.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Stican 2017-01-19 10:14
Tack Gun-Inger för din trevliga kommentar, och det var roligt att du gillade min lilla Stockholmspromenad. Om jag fattade rätt så kanske du också växte upp på Söder, jag föddes på Södra BB och bodde mina tre första år på Gotlandsgatan inte långt från Bondegatan.
Men 1940 så flyttade vi till Hammarbyhöjden där jag bodde fram till 1961. Då gifte jag mig och flyttade till Täby och där har jag bott i omgångar fram till 2010. då efter min hustrus bortgång flyttade jag till Lindesberg.
Det är nog mycket jag saknar fån Stockholm, men avståndet är inte mer än ett par timmars bilresa, och det har jag gjort några gånger men det blir sparsamt med sådana utflykter nu för tiden.
Ha det gott/Stig
Vad härligt med dessa sommarbilder från Stockholm! Det är inte utan att man längtar dit nu.. En del av bilderna här ovan är 'historia' nu, och kan aldrig tas igen.. Slussen hade säkert varit trevligt om den kunnat bevaras, men det gick ju inte! Betongen var av en undermålig kvalitet, det visste man inte när den byggdes! Den tillhör den 'snabbt vittrande' sorten.. Det finns fastigheter i stan som är byggda av så dålig kvalitet på betongen att rasrisk har funnits! Förhoppningsvis har man koll på vilka fastigheter det är och har kunnat åtgärda det nu i efterhand.. Problemet med Slussen är ju också att man MÅSTE öka utflödet av vatten rejält framöver med ev. kommande översvämningsrisker för Mälaren med det troliga scenariot att klimatförändringarna ställer till det.. För c:a 15 år sedan var det bara 1 dm. ifrån att tunnelbanan vid Gamla Stan översvämmades + en 'viktig' kulvert som går under stan med 'viktiga' kablar och annat.. Den gången tror jag det var snösmältning västerut i Svealand + rejält med regn + en hård västlig vind som tryckte Mälaren åt öster.. I framtiden kanske klimatförändringar fördubblar nederbörden, eller mer, då krävs rejälare 'breddavlopp' än vad Södertälje, Hammarbyslussen, Slussen och Norrström idag kan åstadkomma.. Några andra 'breddavlopp' från Mälaren finns inte..
Hälsn!
Svar från Stican 2017-01-19 10:29
Hej Jan och tack för din kommentar. Det var ju meningen att jag skulle gjort någon mer Stockholmstur men jag hamnade på Thorax-kliniken med en hjärtinfarkt i stället. Men innan så var jag på ett kort besök i Hammarbyhöjden och tog en promenad upp på Hammarbybacken, och där tog jag några bilder också.

Att Slussen inte gick att rädda har jag förstått och att det beror på en dålig kvalitet på betong det får vi acceptera, men det är väl okunskap som har fått alla protesterande att reagera, och att Mälarens vatten nivå har höjts hade säker ingen kunnat förutse då för 15 år sedan. Nu lever vi med sådana här besked om förändringar i väder och klimatförändringar dagligen. Det finns mycket mer att berätta om Stockholm, men det får vi återkomma till någon annan gång.
Ha det gott/Stig