En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

TRI-X några ögonblick tillbaka till 80-talet

Lite vintermotiv igen men här går det undan, för husse är med och leker snöbolls-leken d.v.s. att husse kastar en snöboll och hundarna springer efter, men bollen försvann och husse får kasta en ny snöboll. Så kan vi hålla på till husse tröttnar. "The never ending story". Men hundarna tröttnar aldrig.

     

Doglas och Vanja 2010 Nikon D90 18-200 mm. ISO 200 1/250 sek

Efter en del letande i "arkivet" så har jag hittat några Tri-X neg. som har hållit sig undan i många år, men nu skall vi ta en titt på dem, och se om de är något att visa. Men jag hittade även andra neg. av t.ex  Kodak TMX (T-MAX 100), Kodak PX (PLUS-X 125), Kodak TMY (T-MAX 400) och Fuji 400 PR. Det är inte så många neg. men omkring 400 neg. har jag hittat, men det kan finnas lite till. Från början av 50-talet bör det finnas en del 6x6 cm. neg. jag får ta en titt igen i arkivet.  Det var en period från mitten av 80-talet och till mitten av 90-talet som jag provade svartvitt igen, men i ärlighetens namn så tyckte jag inte att det gav så mycket mer än färgbilder och då företrädesvis dia. Men jag är väl inte sämre än att jag kan ändra mig. 

Bilden på t.ex Cedric 1986 är Kodak PX 125 Cedric 1986

Den här bilden av Zo Nobel 1992 är TX 400 Zo Nobel 1992

Bilden på min Pappa hösten 1993 är Kodak TMY

 Bilden här är från en gårdsstädning i Vallatorp 1992 Fuji 400 PR

En bild på min granne som leker med sonens radiostyrda bil 1992 TMX

Lite prov på olika filmsorter, men jag var ganska aningslös på den tiden, och min filmleverantör (Facil Foto) kanske inte alltid upplyste om de olika filmernas egenskaper. Men trots mina bristfälliga kunskaper på området så blev det några skapliga bilder ändå. det kanhända att om jag fortsatt med svartvitt så kanske jag hade fastnat för TRI-X till slut.

 

Alldeles nyss så kom det ett SMS från posten som heter Hemköp numera att mina TRI-X filmer från Photax finns att hämta. Nu väntar jag bara på att det skall komma något meddelande angående min Panasonic GF1 också. Men posten den kommer inte så regelbundet som man skulle önska, jag vet inte hur det är i resten av landet, men här kan den komma mellan 13-17, och det är oftare  mot det senare klockslaget tyvärr.

Det kom ingen avi, så nu är det bara att vänta till måndag, suck.

Det var allt för nu.

Ha det gott

Stig 

 

 

 

Inlagt 2010-01-22 23:03 | Läst 7849 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Den som väntar på nå't gott, väntar alltid för länge. Vilka skojiga paket du får. Gillar bilden på Cedric. Plus-X ger en fin silkeslen ton
Svar från Stican 2010-01-22 23:55
Hej Micke och tack ska du ha för din vänliga kommentar om bilden på Cedric. Ja du väntan kan i bland vara frustrerande speciellt med postgången här i förskingringen. Men det är bara att ge sig till tåls. Men jag skall åka till Täby C. i morgon och hämta ut mina rullar TRI-X.
Ha en trvlig helg
Stig
Det är som jag säger, silver ger de bästa svartvita bilderna! Favoriterna denna gång är kattbilderna och porträttet på din pappa.

Din väntan på nya kameran kommer mig att tänka på barndomens julaftnar, när man väntade på juklappsutdelningen :-D
Svar från Stican 2010-01-23 09:18
Hej Ernst. Håller med dig och alla andra som framhåller den analoga bildens kvalliteter och hur bra än det digitala mörkrummet kan prestera så är det nog skillnad på slutresultatet när man kan jämföra bilderna sida vid sida. Men nu så får det bli kompromisser och är man inte ute efter att sälja sina alster så duger det digitala gott för mig. Det var roligt att du tyckte om mina porträttbilder, det är inte så lätt att se någon skillnad på kornstorleken mellan bilderna på bildskärmen, men i verkligheten så syns det. Ja du, tomten dröjer några dagar till, innan man får öppna paketet.
Stig
Kan du stoppa in Tri-X i Panasonicen också? Det vore den ultimata kameran. Film och digitalt i samma hus.
Svar från Stican 2010-01-23 11:30
Hej Thomas,jag håller med dig men det där är nog något för kamerautvecklarna att veckla in sig i. Men tillsvidare får jag köra dubbelt. Just nu håller jag på att bekanta mig med min Mamiya 645, och det kräver lite tankeverksamhet. Det tar lite längre tid för den här gubbhjärnan att fatta allt.
Stig