En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Vad göra med alla bilder?

Lena med blommor i håret på Madeira(1986) kunde kanske vara värd att hänga på en vägg

En berättigad fråga kanske, för det tas ju mängder av bilder med dagens digitalkameror, och de flesta stannar på datorns hårddisk. Någon gång på 80.talet gick jag en fotokurs och där kom samma fråga upp trots att antalet bilder som togs då bara var en bråkdel av vad som produceras i dag.

Då fick vi ett tips att kopiera lite större bilder, rama in och hänga upp dem, och till vår hjälp rekommenderade kursläraren ett antal böcker i ämnet bland annat "Hjälpreda i Bildhantering" av Hans Alenius.

Några inramade bilder på tillfällig vernissage i min soffa

Som jag skrev i min förra blogg,  så har jag hållit på några år med utskrift av egna bilder ända sedan den dagen vi skaffade vår första dator och skrivare och det har blivit ganska många bilder med åren och en del har jag ramat in bland annat blommor som under en tid var ett stort intresse att dels fotografera och sedan kopiera, och det har varit kul. Men nu börjar väggutrymmet att tryta så vad göra.

Det finns förstås en möjlighet att kanske få hänga upp några bilder på biblioteket. Varje vinter så ordnar Lindesbergs kommun en konstutställning som heter Vinterspår och där brukar Lindesbergs Fotoklubb medverka, så där finns det också en möjlighet. 

Ett annat sätt var att ha bildvisning med projektor och duk, men det var ganska omständligt att plocka fram och rigga upp så det föll mer eller mindre i glömska, och det fungerade dessutom bara med diabilder. I dag finns det modernare digitala bildvisningsprojektorer men det blir en marginell uppfräschning, och de är inte anpassade för diabilder vad jag vet. 

Under 80 och 90-talet gjorde vi många resor både inom och utomlands och allt dokumenterades på dia som laddades på rundmagasin, som rymde 100 diabilder, och det blev nog 15 st. plus en del vanliga raka magasin. Min fru Lena var inte så förtjust i diabilderna, hon ville ha pappersbilder att sätta in i fotoalbum att kunna se på när hon önskade.

Ett urval av mina fotoböcker

När jag flyttade till Lindesberg så började jag göra fotoböcker efter att jag sett en medlem på Fotosidan göra en fotobok, så jag testade med förlaget Blurb, som hade ett lättanvänt program som jag laddade ned, och det har blivit 12 fotoböcker hittills. 

Fotosidan har nog kanske betytt en del för att jag kunnat visa upp mina alster där, men det har väl i bästa fall setts av kanske 200-300 andra medlemmar sedan försvinner de in i glömskan.

Det var lite om mina funderingar om bilder som papperskopior 

Nu har Lupinerna blommat färdigt och jag har klippt bort dem så de inte fröar av sig

Vad tycks om min nya sommarlook

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-06-13 08:28 | Läst 2086 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tror att fotoböcker är en bra sak att göra av bilderna, såg tipset att hålla sej till ett tema så att det blir lättare för en själv att komponera ihop bilderna. Du har ju gjort ett antal böcker så du vet ju!
Sommarlooken gillas!
Svar från Stican 2018-06-13 13:19
Tack så mycket Anne-Sophie för dina kommentarer. Det har ju blivit några fotoböcker under de år jag bott här och det började mest som en sorts terapi efter min hustrus bortgång. Nu är det ett tag sedan jag skrev någon ny bok, men det kanske kan bli någon innan året är slut. Det är som mitt bloggande att det saknas uppslag och då blir det ingenting.
Ha det gott/Stig
Hej Stig, fotoböcker tycker också jag är ett utmärkt sätt att behandla och bevara ett litet urval av alla bilder vi tar. Det gäller ändå ett mkt begränsat antal av dom bilder jag har i datorn eller på negativ/dia och för mig har det betytt att jag efter många år börjar inse att både fotograferingen som sådan och bilderna har sitt största värde för stunden och det värde dom ger mig personligen. Jag tycker jag har fått bättre perspektiv på mitt eget fotande när jag insett att huvuddelen av allt jag gör kommer att försvinna in i glömskan med med mig. Barn och barnbarn tar och har sina egna bilder med sig livet och för mig är det alldeles tillräckligt med några få fotoböcker, ungefär som gamla fotoalbum, som ger några glimtar av det vi hade tillsammans. Många hälsningar/ Björn T
PS Väldigt fin bild på Lena, första bilden!
Svar från Stican 2018-06-13 13:31
Hej Björn och tack så mycket för dina kommentarer. Det är nog sant tyvärr att mycket försvinner kanske med mig när jag går bort men jag hoppas att böckerna kanske väcker lite minnen hos mina barn och de inramade bilderna likaså. Roligt att du gillade bilden på Lena som är en Ektachrome dia som fortfarande håller bra efter drygt 30 år.
Ha det gott/Stig