Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Extender eller inte extender det är frågan ?

När man som naturfotograf fotar fåglar så vill man nästan alltid komma närmare motivet. Många gånger kan man smyga sig närmare men inte alltid. Inte när man står vid gränsen till ett naturskyddsområde, en nysådd åker eller kanske vid en havsstrand.

Många gånger när man fotar fågel så blir det inte närmare än så här trots 500mm brännvidd

Samma bild med 100% crop

Därför investerat många fotografer i objektiv med brännvidder på 500mm och kanske mer men man blir ändå inte nöjd. Nästa steg kan då vara att investera i en extender.Det har jag själv gjort. Tanken var att jag skulle få bättre bilder på motiv som var väldigt långt bort. Mina förväntningar har dock inte infriats. Bilder på avlägsna motiv tagna med extender blir förstorade men man tappar i detalj kvalitet så totalt sett så vinner man inget. Jag tog några testbilder och det bekräftade mina misstankar. Se bilder nedan.

Original testbild tagen utan extender

Original testbild tagen med 1.4x extender

Testbild tagen utan extender  (100% crop)

Testbild tagen med 1.4x extender (100% crop)

Jag gjorde endel sökningar på nätet för att få en förklaring till detta. Den förklaring jag fann var att en extender sprider ut det insamlade ljuset över sensorn och då blir bilden förstorad. Om motivet är långt bort så har man inte samlat in speciellt mycket detaljer på motivet. Om man sedan sprider ut ljuset med litet detaljinnehåll så blir inte bilden bättre. Jag accepterade den förklaringen och kommer i fortsättningen använda extender för att fylla ut bilden på motiv som är relativt nära tex vid fotografering från gömslen.


 Bild tagen med Sigma 300/2.8 samt 2.ox extender på nära håll från gömsle

 Samma bild beskuren

Postat 2012-01-05 14:40 | Läst 6449 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ringmärkning av Slaguggla i Dalarna

I samband med att min dotter flyttade till dalarna så började jag kolla vad det fanns för fåglar där som inte finns i mitt hemmaområde.Förutom en hel del fjällfåglar så finns det också Gråspett, Lappuggla och Slaguggla. Jag tog kontakt med Leksands fågelklubb för att få lite mer info kring lokaler för dessa arter. Då fick jag det generösa erbjudandet att få vara med på en ringmärkningsrunda av Slaguggla.
När jag anlände i god tid till mötesplatsen var jag lite nervös för det regnade men enligt prognosen skulle vädret bli bättre under eftermiddagen. Ytterligare ett par naturfotografer samt en barnfamilj hade fått möjligheten att vara med och väntade också på platsen.Ringmärkaren blev lite sen och när han väl dök upp så hade han till min förvåning kostym på sig. Det visade sig att han kom direkt från ett bröllop. Han gjorde ett snabbt ombyte och sedan bar det av ut i skogen. Vi åkte kors och tvärs på en massa små skogsvägar så jag tappade snabbt bort mig  vart vi var. Plötsligt stannade bilkolonnen då vi var framme vid myren där Slagugglan häckade.
Innan vi gick ut på myren så fick vi en genomgång bla blev vi varnade att Slagugglehonan kan bli aggressiv och gå till attack. Om det hände så skulle vi ropa för att varna ringmärkarna men också varandra. Vi gick mot holken och ganska snart såg vi honan sitta i ett träd i närheten.

Ringmärkarna går fram mot holken och påbörjar sitt arbete. Plötsligt går honan till upprepade attacker mot ringmärkarna. Vi hojtar "Nu kommer hon" gång på gång för att varna dom.
Vid ett tillfälle så slår honan mot ringamärkarens hjälm så att den nästan flyger av.

Attackerna gör att jag får möjlighet att ta riktigt fina flygbilder. Har perfekt medljus och vädret har bättrat sig så solen tränger igenom de tunna molnen lite grann.

 

Ringmärkarna blir så småningom klara med sitt jobb trots attackerna. När vi är tillbaka vid bilarna så förklarar dom att detta var den mest dramatiska ringmärkning för slaguggla som dom varit med om och då hade dom gjort åtskilliga ringmärkningar. I detta fall så råkade en uggleunge rymma och traska iväg så att honan såg den. Det var det som triggade igång attackerna.

Vi åkte vidare till ytterligare en holk. Där skedde inga missöden utan honan satt lugnt i ett träd en bit bort under ringmärkningen.

 

Efter denna fantastiska upplevelse så var man alldeles tagen på ett härligt sätt.

 

 

 

Postat 2012-01-03 17:02 | Läst 4459 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fågelskådning på Öland våren 2010

Åkte till Öland i Maj 2010 för att skåda vårfåglar. Första skådardagen åkte vi ned till Ottenby tidigt på morgonen. Det hände inte så mycket men när vi skulle fika så hade några sett en Höksångare i en buske. Busken var ganska liten och stog ensam så det gav mig möjligheten att ta bilder på nära håll.

 

Framåt middagstid åkte vi till en affär för att handla mat men då kom det ett larm om Sommargylling i södra lunden. Det blev en snabblunch och sedan åkte vi ned till Ottenby igen. Nere vid södra lunden hörde vi sommargyllingen flera gånger men kunde inte lokalisera den. Det lät som den drog sig söderut så vi tog fyrvägen ned mot spetsen. Vid kyrkoruinen så stog det några och spanade mot muren. Vi stannade och frågade om dom sett sommargyllingen vid muren och det hade dom. Vi tog fram tuben samt kameran och började spana mot muren. Det dröjde inte längen innan sommargyllingen dök upp om än på ganska långt avstånd.

 

 

Senare på dagen så var vi i norra lunden och tog kort på halsbandsflugsnappare.

 

Postat 2012-01-01 19:21 | Läst 4645 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fågelskådning på Öland hösten 2009

Hösten 2009 åkte jag och min fru på vår första höst skådarresa till Öland. Det var blåsigt väder och på resan ned till ön kom det in rapporter om Tärnmås. Morgonen därpå begav vi oss till Ventlinge Strand där måsen hade rapporterats. Det var en hel del folk på plats när vi kom fram och det dröjde inte länge innan måsen dök upp tillsammans med ett antal fiskmåsar. Fågeln flög  och födosökte i motvinden nära stranden så den passerade ganska sakta förbi vilket gjorde att man fick gott om tid till att ta bilder.

 

Under tiden kom det rapporter på Prärielöpare vid fyrvägen Ottenby så vi åkte dit.
När vi kom fram så fanns det en hel del bilar på plats men de åkte ganska snart då fågeln hade försvunnit.Vi chansade på att fågeln skulle komma tillbaka så vi stannade kvar och redan efter en halvtimme dök den upp.Den var ganska orädd så jag fick fina bilder i perfekt medljus.

 

Framåt eftermiddagen blev vädret riktigt fint och det kom in rapporter om att en stäppörn hade synts till i södra delarna av Öland. Vi åkte då upp till Sibyllas Jaktstuga och börja spana efter den. Efter en stunds spanande, passerade den på hög höjd.

Nästa dag kom det inte några rapporter på rariteter så vi åkte ned till Ottenby. Söder om spetsen tornade det upp sig ett regnväder vilket ledde till nedfall av kungsfåglar och rödhakar. Det var fascinerande att se 100-tals kungsfåglar flyga omkring överallt. De visste inte vart de skulle ta
vägen. Endel satte sig på huvudet på folk. Man fick ibland vifta bort dom. Det påminde om en insektsvärm.Min fru hade inte sett kungsfågel så hon blev mer än nöjd.
Det var inga problem att ta bilder på nära håll.

På hemresedagen hade vi egentligen inte tänkt att skåda men det kom in en rapport att en Tuvsnäppa setts vid Sebybadet så vi åkte dit. Den var inte helt lätt att hitta bland de andra vadarna men med lite hjälp från andra skådare så fick jag endel fina bilder.


Min fru tyckte det var minst lika roligt att se medelålders män krypa/åla sig fram som att se själva fågeln.

 

Postat 2011-12-30 14:55 | Läst 5448 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Alkor på Hallands väderö

I maj 2009 åkte jag och en kompis till Torekov i Skåne. Med på släp hade vi hans båt. Jag hade under vintern funderat på hur man skulle kunna fotografera alkor i Sverige.
Jag visste förstås att dom finns i tusental på Lilla och Stora Karlsö, men jag tyckte att en resa till Gotland skulle ta lite väl mycket tid och pengar. Jag letade vidare på nätet. Jag visste sedan tidigare att Tobisgrissla fanns vid ön men nu upptäckte jag att även Sillgrissla och Tordmule häckade runt Hallands väderö. Jag pratade med min kompis som gärna ville ut på båttur i nya vatten.


Vy från Hallands väderös sydsida

De flesta Sillgrisslor och Tordmular häckar vid Vinga skär. Det ligger mellan Hallands väderö och fastlandet och på skäret finns en fyr. Vattnet runt skäret är fågelskyddsområde så man får hålla koll att man inte kommer för nära.Vi lade i båten i Torekovs hamn och åkte ut till skäret. Det visade sig snabbt att det fanns gott om både både Sillgrisslor och Tordmular vid skäret.


Sillgrisslor och Tordmular vid Vinga skär

 

 En Sillgrissla med spetsig näbb och en Tordmule med trubbig. Så lika men ändå så olika.

 

Det var inte så lätt att fota flygande fågel från båt

 

Tobisgrissla finns också runt Hallands väderö. Denna bild är tagen vid ett annat besök på ön i Juli 2008

Postat 2011-12-27 15:48 | Läst 5265 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 22 23