"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Mitt Frankrike, Roquefort.

Igår var jag trött på bloggen och var nära att lägga ner mitt bloggprojekt från Frankrike. Publicerade ett inlägg som lika snabbt raderades. Men nu har skärpt till mig och här kommer bilderna från Roquefort, det vill säga staden där man gör Roquefortost. Staden ligger på en bergssluttning och ostarna lagrades i de naturliga grottorna. Fåren betar på bergsluttningarna runtom. Mögelsvampen, (Penicillium roqueforti) som ger smaken, finns naturligt i grottorna (även om man idag sprutar in det i osten för att få jämn kvalité).  Ostarna tillverkas från januari till juni/juli. När vi var där var säsongen över och det fanns inga ostar i grottorna. Men vi gick en rundtur ändå.

Bilder från staden  Roquefort.

Bilder från grottorna med mögelsvampen (det var här jag upptäckte att man borde haft med blixten eller lärt sig hur att fota i dåligt ljus ;-)

Falskt ostlager för att visa hur det kan se ut.

Provsmakning av Société (vår favorit  Roquefort)

Här åt vi vår lunch efter visningen.

Omgivningarna

Ingela Ring


(om orken ligger i så fortsätter resan/bloggen till centralmassivet och Frankrikes landsbygd)

Inlagt 2016-08-30 19:28 | Läst 2611 ggr. | Permalink

"Yummy! Jag ser ett samband mellan de vackra omgivningarna och den goda osten. Jag ser fram mot flera bloggposter."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fortsätt gärna, vi är nog många som vill se det.
Svar från Ingela Ring 2016-08-31 17:19
Tack. Jag håller nog ut ett tag till ;-)
Har har också varit där. Du får mina smaklökar att börja få det att vattnas i munnen.
Visst är det fantastiskt att olka bakterie/mögel har gett oss ostar som Havarti, Camemebert, Brie, Roquefort, mfl.
Samtidigt som vi människor har lyckats dra fördel av detta och skapa dessa smaksensationer.

Be inte om ursäkt för att du inte kan hantera de värsta situationerna. Det kräver resurser som bara Nationell Geographic har.
En mix av blixt och HDR hade gett dig en bättre bild. Fast då pratar vi om mycket teknisk fotografering och att blanda 7 bilder eller fler till en bild.
Tror inte de andra som gjorde turen skulle uppskatta du stängde av stället under en kvart.
Ibland får man nöja sig med vad man kan njuta av med sina ögon och acceptera att våra kameror inte kan återge det hela.
Svar från Ingela Ring 2016-08-31 17:29
Du har rätt det är fascinerande hur olika ostar blivit till. Men gott blev det. Det är inte lätt att kunna allt inom foto och man kan inte heller ha all utrustning. Men ett förbättringsområde i det lilla är att komma ihåg blixten ;-) Tack för kommentaren.
Ah! Roquefort!
Har inte provat mer än några men hos Wijnjas (Sthlm) har jag bl.a köpt Carles. Den är fantastisk.
Svar från Ingela Ring 2016-08-31 17:21
Ost är gott. Vi fick smaka en Roquefort.st som bara säljs lokalt, den var fantastisk. Vi köpte med oss en bit att njuta av under semester. Winjas skall jag komma ihåg. Vi brukar annars köpa ostar på Androuet när vi är i Stockholm
Yummy! Jag ser ett samband mellan de vackra omgivningarna och den goda osten. Jag ser fram mot flera bloggposter.
Svar från Ingela Ring 2016-09-01 17:15
Det kommer mera ;-)