Mina bilder och tankar för dagen

Och Sverige vänjer sig....

Jag reste i Sydafrika under Apartheid för svenska LOs räkning i slutet av 80-talet.

Det handlade om ekonomiskt stöd till fängslade fackföreningsledare och deras advokater, i praktiken var det frågan om pengasmuggling. 

Jag mötte då fattigdomen i Soweto, kröp i gruvgångar och upplevde på huden ett av 1900-talets vidrigaste politiska förtryckarsystem.

Jag mötte också änkorna efter de många motståndare till systemet som mördats för sin enkla övertygelse om alla människors lika rättigheter. 

Det blev en resa jag varken kan eller vill glömma.

När jag idag i DN läser att Sverigedemokraternas it-chef använder apartheidsymboler i avsändardelen av sina e-mail känner jag omedelbar ilska och avsky.

Det är alltså en it-chef för ett av våra demokratiskt valda partier i riksdagen, och i vilket annat parti som helst skulle han få sparken. Men SD låter sig som bekant inte rubbas. Det kommer inte att ske. Skandal läggs till skandal i det partiet men viftas bort.

Och Sverige vänjer sig.

Bilden tog jag en morgon på en överfylld perrong på pendeltågsstationen i Soweto. Inte på den sida dit endast vita hade tillträde.

Inlagt 2015-10-02 12:15 | Läst 2835 ggr. | Permalink
Jag tror också det är historiekunskap som saknas....
Och kan man inte sin historia, även på många andra plan, då e man lättlurad...
Bra, tycker både politiker och marknad!
/B
Trodde fotosidan var en plats dit man kunde fly och slippa läsa politik snack och SD hat, men du har lyckats förstöra det för oss ser jag.......
alf109 2015-10-02 13:43
I stället för att agera polis på egen hand är det bättre att kolla med redaktionen vad som är ok och inte och låta dem reagera om det strider mot fotosidans regler.
Blir taskig stämning av sådana som hela tiden skall in och tillrättavisa andra efter sitt eget huvud.
Svar från per-erik åström 2015-10-02 14:06
Ojdå. Det var snarstucket. Jag kanske kan få berätta om bilden i stället. Den är tagen med en Nikon F utan exponeringsmätare med en 35 mm optik på bländare 5,6 och en 30-dels sekund. Kameran tillverkades 1968 och har varit i min ägo sedan 1970 då jag köpte den för mitt första studielån. Jag ser på din sida att du är i 20-årsåldern. Bilden tog jag 1988, alltså ett antal år innan du föddes och då Nelson Mandela fortfarande satt fängslad på Robben Island. Jag ser vidare på din sida att du har fotografisk talang, är säker både på komposition och teknik och tar vackra bilder av naturen. Jag lyfter på hatten för din ambition. Dock tar jag mig friheten att skriva precis vad jag vill på Fotosidan och även publicera vilka bilder som helst, både nya och gamla. Du får försöka överse med detta och gå vidare i livet helt enkelt.
ctlindsten 2015-10-02 14:59
Du kanske borde slipa på dina mattekunskaper lite Per-Erik, det står klart och tydligt på min profil att jag är 29 år gammal och du påstår att jag inte var född 1988? Jag känner allt till om apartheid och det är inget jag står bakom, om man vill återinföra det så ska man straffas.
Svar från per-erik åström 2015-10-02 16:01
Oj, hela 29! Då får jag be så mycket om ursäkt ;-)
Lena Eriksson 2015-10-02 19:57
För mig hänger fotografi ihop med allt som händer i livet runt oss. Det är världen vi vill fånga eller hur? Det vackra, det fula, det roliga, det som förskräcker...
Varför skulle inte politiken finnas med? Det är ju en stor del av våra liv?

En av styrkorna här på Fotosidan, bland bloggarna tycker jag är den fenomenala blandningen.
För min egen del ser jag hellre blogginlägg som berör, även om man inte alltid håller med. Det blir för trist och slätstruket annars.
/ Lena
Det trista är att SD tycks tjäna på all belysning, oavsett vad den handlar om.
Svar från per-erik åström 2015-10-02 16:24
Det är ett verkligt problem i sammanhanget. Faan vet var det ska sluta...
Jag såg 'Palmes hemliga agent' på SVT2 igår, både bra och intressant. Något liknande du sysslade med alltså. Vi är många som ser fram emot den dagen då SD förpassas till historieböckerna.
Precis som Alexander Bard sa i nyhetsmorgon, rasisterna är inte dom som röstar på Sverigedemokraterna och bor på landsbygden, utan dom värsta är dom som är politiskt korrekta och bor i vita områden utan invandrarvänner och kallar SD för fascister och nazister, dom ska man akta sig för. Jag har vänner som är mörkhyade och flera av dom har eller planerar att rösta på SD, är dom rasister också? Eller alla invandrare som dom senaste åren har bestämt sig för att rösta på Jimmie, dom kanske också är rasister? Att läsa dessa kommentarer är som att bläddra igenom Aftonbladet eller kolla på TV4 nyheterna, allt låter exakt likadant.
Svar från per-erik åström 2015-10-02 16:18
Jag har också flera kompisar som kommer från andra delar av världen. Min bästa arbetskompis är t ex från Somalia. Kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige -92. Det är inget märkligt med det, så ser Sverige ut numera. Och naturligtvis finns det människor från andra länder som också röstar på SD.
Vad sedan gäller SD så är det likväl ett parti vars värdegrund vilar på en rasistisk människosyn och flera av partiets huvudfigurer har en besvärande bakgrund i den bruna sörjan.
Vad Alexander Bards analyser anbelangar så får de stå för honom.
Jag skrev om min resa till Sydafrika, upplevelserna där och när jag läste om it-chefen hos SD i Dagens Nyheter blev jag förbannad, mindes min SA-resa och skrev av mig min avsky.
Det är naturligtvis också ett politiskt ställningstagande.
Inget konstigt med det.
Sköt om dig grabben ;-)
ctlindsten 2015-10-02 17:49
Där kom det klassiska "sköt om dig grabben" Jag väntar fortfarande på en förklaring från någon här inne angående varför så många invandrare röstar på SD om dom nu är ett parti med "en rasistisk människosyn" Ingen kommer vilja ge mig det rätta svaret, för då motbevisar det vad ni påstår. Antalet invandrare som röstar på partiet har femdubblats dom senaste året, och fortsätter att öka.

Sköt om dig gubben :)
Svar från per-erik åström 2015-10-02 21:56
Tack, gammal man gör så gott han kan men dansar faan så illa ;-)
Äntligen litet fart på debatten här på Fotosidan! :) ;)
Nu har vi lämnat ankdammen, å e ute i verkligheten!
Mera politik! :)
/B
Mycket fin bild, och bra o viktigt blogginlägg! LO
En starkt berörande bild!
Tack för en stark bild och ett starkt, viktigt och intressant blogg inlägg. Tack för att du finns och för det arbete du gjorde. All heder åt dig. Håller helt med dig om din avsky för apartheid symbolen och må vi aldrig aldrig vänja oss vid detta.
Såg oxo Palmes Hemlig Agent igår och så stolt jag blev!
Såg på facebook en ytterst otrevlig och förolämpande kommentar på ett av Malena Ernmans inlägg. När jag kollade profilen på den som skrivit den, visade det sig att han hade Anders Bering Breijvik med knuten näve som omslagsbild. Läste vidare och såg att han jobbade som ekonom på Swedbank. Kanske något för Swedbank att ta tag i (om det stämmer)?