Mina bilder och tankar för dagen

Långt om länge sedan

Jag skrev tidigare i bloggen om ett antal rullar med halvformatsnegativ från en längre resa i Sydafrika 1988, negativ som jag trodde var försvunna men som jag återfann efter 28 år längst ner i en kartong i källaren.

Jag arbetade som redaktör på LO vid den tiden och med på resan var också fotografen Pelle Bergström. Jag skrev artiklar och gjorde utbildningsmaterial som Pelle illustrerade. Hans bilder var fantastiska och unika. Jag minns hur vi kröp i mörka gruvgångar långt under jord och hur vi drack öl på små hak i Soweto. Pelle plåtade allt och tog risker. Fortfarande rådde Apartheid med sin underrättelsetjänst och polisövervakning av allt och alla. Det var en våldsam och nojig period och det skulle dröja ytterligare en tid innan Nelson Mandel släpptes fri och Sydafrika kunde hålla sitt första demokratiska val.

Jag fotograferade inte särskilt medvetet, tänkte att bilderna kanske skulle funka som dagboksanteckningar och själva kameran (en Canon Dial som läckte ljus) lämnade också en del övrigt att önska. När jag nu går igenom bilderna ser jag dessutom att var och varannan bild är ljusskadad, därför är det också en teknisk utmaning att få fram bilderna. Det hade varit omöjligt i ett analogt mörkrum men i Photoshop och Lightroom kan man som bekant trolla.

De bilder jag trots de tekniska bristerna lyckats få fram kommer jag att visa på en utställning på Galleri Korn vid Hornstull i Stockholm 17-23 februari nästa år. Utställningen gör jag tillsammans med kompisarna Krister Klereus, Göran Tonström och Alf Johansson. Vi kallar oss lite löst för fyra fotografer - www.fyrafotografer.se och alla är naturligtvis välkomna till vernissagen den 17 februari.

En bild från Sydafrika jag särskilt gillar är den här. Pelle Bergström och jag i en selfie - långt innan begreppet var uppfunnet, tagen nånstans på gränsen mellan Moçambique och Sydafrika. Vi var unga då, lätt övermodiga och i vår krafts dagar. Att vi ser lite svettiga ut berodde på att vi någon timme innan hade stoppats av sydafrikansk polis som noga förhörde oss och undrade vad vi hade i trakterna att göra.... Vi viftade med våra svenska pass och påstod att vi var på en resa för att fotografera vilda djur eller nåt i den stilen...

PS. Pelle Bergström är numera en enastående och etablerad reklamfotograf - kolla gärna in hans hemsida:  http://www.pellebergstrom.com ) DS.

Inlagt 2016-12-20 11:16 | Läst 2508 ggr. | Permalink
Visst blir bilderna magiska när de legat till sig några decennier? Selfien är ju bara helt underbar! Verkligen tur att du hittade rullarna. Hoppas jag får tillfälle att besöka Galleri Korn i februari.
Svar från per-erik åström 2016-12-20 14:49
Tack Peter. Du är välkommen till vår utställning i februari.
Med vänlig hälsning/per-erik
Det fanns trots elände en helt annan optimism och framtidstro då, härliga bilder du grävt fram.
Fick ett mycket fint julkort idag också, det tackar man för även fast jag är dålig på att skicka själv. :)
/Affe
Mycket fina bilder! Mvh, LO