Mina bilder och tankar för dagen

Den riktiga bokreleasen

I VÄNTAN PÅ BESKED - flyktingar berättar. Så heter min och Doris Dahlins bok som vi "releasade" på Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Den rönte viss uppmärksamhet och lyckades tränga sig igenom sorlet i den mässa som närmast är att likna vid en blandning av folkmängden på IKEA en lönehelg och med en luft och en ljudnivå som en större hundutställning.

Lugnare och mer på riktigt var det på biblioteket i Härnösand nu i veckan. Eftersom boken handlar om asylsökande i den lilla staden var många av dem som vi berättar om i boken närvarande. Jag hade gjort ett gäng kopior i 50x70 cm och hängt upp på väggarna. När jag och Doris läste högt ur boken såg jag ett och annat vått öga och flera igenkännande nickanden. Det blev en fin kväll av samtal, leenden, boksignering och kramar. Och naturligtvis ville alla fotografera med sin mobiler. Jag skickade runt min lilla kompaktkamera och här är några av bilderna av mig och Doris och några som genom sina berättelser gjort boken möjlig;

Men en person som saknades var Rafic från Bangladesh. Han kom som flykting till Härnösand för två år sedan, förstod inte ett ord av vårt språk, gick till biblioteket, plockade ut boken "Kärleken"av Theodor Kallifatides, mest på måfå. Med hjälp av två lexikon började han så arbetet med att lära sig svenska. Det tog sin tid men jag lovar att han pratar bättre svenska än både du och jag. Under de två åren läste han ALLT av Kallifatides och när vi dessutom förstod att han har en högskoleexamen i datateknologi bakom sig så tänkte Doris och jag att han naturligtvis skulle få uppehållstillstånd, jobb och en framtid i vårt avlånga land. Men så blev det inte. Istället togs han för några veckor sedan till en anläggning utanför Gävle i väntan på utvisning. Där sitter han än om han inte redan har utvisats. Migrationsverket ger inga besked....

Det enda som kommer att finnas kvar av Rafic är en förstoring ur en sida i boken. Det är mitt porträtt där Rafic håller i den första bok - "Kärleken", som han läste på svenska. Porträttet, med en text ur vår bok, kommer att hänga på den plats på biblioteket i Härnösand där han brukade sitta med sina böcker. Som ett minne av honom och den gången han kom som asylsökande flykting till Sverige efter en militärkupp i sitt hemland. Den gången som Sverige visade sig från sin mest oresonliga sida.

Jag kommer aldrig att glömma honom.

Boken, utgiven av Libris förlag, går att beställa på nätet, www.adlibris.com eller www.bokus.com

Rafic

./.

Inlagt 2017-10-28 17:42 | Läst 1583 ggr. | Permalink
Fint jobbat av er 💖
Svar från per-erik åström 2017-10-29 10:34
Tack Ronny!
Vi ses/pe
Fina porträttbilder, hade gärna sett utställningen men tyvärr är det lite för långt till Härnösand. Får köpa boken istället.
Svar från per-erik åström 2017-10-29 10:35
Tack för det Nils.
mvh/per-erik
Jag lyfter på hatten! Ett värdefullt projekt! Jag har träffat Kallifatides en gång här i Åbo och jag minns ännu när han berättade hur han själv lärde sig svenska.

Vår äldsta dotter (adopterad på Fiji Isl, när vi bodde där) är gift med en kille från Liberia (pappan dödades i inbördeskriget, barnen flydde till Ghana). Han kom till Finland för sex år sen, lärde sig finska och svenska, och har nu alla "papper i skick" för att bli en finländare så småningom.

Jag har jobbat i biståndsprojekt i många år och har ett stort hjärta för alla som inte har det lika bra som vi själva.
- hawk
Svar från per-erik åström 2017-10-29 10:38
Hej Håkan och tack för dina ord.
mvh/per-erik
Har man asylskäl får man väl stanna. Har man inte det, utan bara kommer för att få ett bättre liv får man väl åka hem igen. Eller? Tråkigt för dem som rest hit i tron att få stanna, men vi måste väl ha några regler för alla som kommer, så att vi kan hjälpa dem som verkligen behöver skydd.
Svar från per-erik åström 2017-10-29 07:25
Lätt att säga, men jag har lärt mig under den här bok-processen att det inte alltid är så det ser ut i verkligheten.
Jag kommer att beställa boken omgående. Du har gjort ett riktigt fint arbete! Heder över det.
Svar från per-erik åström 2017-10-29 10:39
Tack ska du ha Gunnar!
mvh/per-erik
Varmaste grattis, Per-Erik! Snyggt jobb och imponerande att du fixade det mot bakgrund av denna sommar. Dags för en fika snart?
Svar från per-erik åström 2017-10-29 10:34
Absolut en fika snart. Onsdag?