Mina bilder och tankar för dagen

Trötthet och beundran

Det infinner sig en viss trötthet så fort jag läser om alla nya kameror och all fantastisk mjukvara som ständigt uppdateras.

Jag tänker på den kvällen min fru kom hem från Prag med en stor bok med bilderna från Sovjets invasion av Tjeckoslovakien 1968.

Bilder tagna av den då unge fotografen Josef Koudelka.

Boken är makalös, så enastående och närgången. Inte minst är den en uppvisning i teknisk briljant svartvit fotografi.

Och vad hade då Koudelka att tillgå?

Jo, en hopplöst gammal  Exakta-kamera, en 28 mm optik och svartvit långfilmsfilm som han laddade i kassetter. En utrustning som mätt i dagens mått är som att jämföra en Grålle-traktor med en Tesla om du förstår liknelsen.

Jag drabbas inte av analog-nostalgi när jag ser Koudelkas bilder men av en djup beundran inför stor fotografi.

Stilla ser jag på mina två moderna digital-kameror med superoptik och undrar:

VAD VILL JAG egentligen med er? 

Förutom ett och annat knäpp, som här innanför Damaskusporten i Al-Quds/Jerusalem.

./.

Inlagt 2021-11-23 08:50 | Läst 952 ggr. | Permalink
Tja, en fungerande Exakta är inte det sämsta... Och med 28 (hade nästan för mej att det var ett Flektogon 20 han hade då?), så gjorde det väl inte så mycket att fokuseringen på den släta (och mörka) mattskivan tog sin tid; han körde väl skalfokus.

Och sen var han ju Koudelka! Det var nog det avgörande....
Svar från per-erik åström 2021-11-23 11:47
Jo det har du naturligtvis rätt i. Jag menar inte att det är dåliga grejer. Men bilderna!
Allt gott/per-erik
Den där boken ska jag bara ha. Varje gång jag söker den är den slut på förlaget trots att det finns ett par utgivningar av den. Samma vis hela tiden. Men, trägen vinner, den som väntar på nåt gott osv. Och omslaget, i sån där europeisk stram typografisk grafik, yes!
Sista gången jag var nere i Prag med ungdomarna hade vi en träff med en av undertecknarna av Carta 77. Det var ett intressant möte. En slags mjuk kollision mellan två olika ungdomstider. (Det var svårt för våra ungdomar att förstå och leva sig in i ett Václavské Náměstí med ryska tanks och ryska styrkor på de mest oväntade ställen i staden. Och rädslan inte minst. Framför allt för angivarna, medlöparna.)
Vad gäller Koudelka får jag hålla till godo med "Gypsies" så länge. Det är också ruggigt bra foto. Och ouppnåeligt från ens egen horisont.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2021-11-23 17:32
Du jitter den säkert. Den är lite av en nationalbok i Tjeckien.
Allt gott/per-erik
Lionmats 2021-11-24 07:37
Hej Gunnar
Den verkar finnas på Amazon.
mombasa 2021-11-24 20:11
Tack Mats! Amazon har liksom inte riktigt gått in i mitt spontanmedvetande ännu. Det blir nog ett sök och beställning där.
/Gunnar S
Fantastiska bilder! Ja, jag håller med dig om det mesta du skrev i det här inlägget. Jag köpte också den boken när vi var i Prag. Vilken lysande skildring av ett historiskt skeende som påminner oss om att demokrati och mänskliga rättigheter inte är något vi kan ta för givet.